Sánchez moet bij UD Almería behoud verzekeren.

Toen HugoSánchez eind december als coach het roer overnam bij UD Almería, een ploeg die nog slechts een schim was van het team dat onder UnaiEmery – de huidige coach van Valencia – aantrekkelijk voetbal op de mat legde, verhoogde hij meteen fors de trainingsintensiteit. Dat wierp ook dadelijk vruchten af want in de eerste match onder de Mexicaanse oud-international klopte de ploeg Betis met 1-0.

De vertrouwensboost waarop Sánchez hoopte, was er vorige donderdag in de bekermatch tegen Mallorca nog niet echt, want het werd een 3-1-nederlaag. “Toch is dat een uitslag die nog perspectieven opent voor de terugwedstrijd”, verklaarde Sanchez. “Al blijft de competitie natuurlijk het belangrijkste. Het heeft weinig zin om te schitteren in de beker als je tegelijk degradeert.” Het competitieduel van vorige zondag tegen Espanyol (2-2-gelijkspel) was van cruciaal belang voor de rest van het seizoen. “Ik zal op basis van de prestaties van de spelers in die wedstrijd oordelen wie ons nog diensten kan bewijzen en in welke sector we versterking nodig hebben”, verduidelijkte de ex-spits. Tijdens zijn eerste veertien dagen als coach maakte de Mexicaan alvast een sterke indruk: hij weet zijn spelers goed te motiveren en staat open voor de dialoog. Sánchez, een gediplomeerde tandarts, heeft nog altijd het record op zijn naam staan van het grootste aantal goals in één seizoen. Hij scoorde voor Real Madrid, waarbij hij zeven seizoenen speelde, in het seizoen 1989/90 liefst 38 keer.

Als coach werkte hij tot nu toe in eigen land voor Pumas, waarmee hij twee titels won, en voor Necaxa. Na het WK van 2006 in Duitsland volgde hij RicardoLavolpe op als bondscoach. Hoewel zijn contract nog tot 2010 liep, werd het in maart 2008 opgezegd. In zijn achttien maanden bij de nationale ploeg raakte hij trouwens gebrouilleerd met zijn zoon HugoSánchezJr. Die was dermate verbolgen over zijn niet-selectie voor de Gold Cup dat hij voortaan door het leven stapt als HugoPortugal, de familienaam van zijn moeder.

Grégory Coupet (38) beleefde in de competitiewedstrijd tegen Barcelona een echte nachtmerrie: het werd 1-6. Atlético Madrid moest in de beker opnieuw tegen Barça aan de bak. Onder leiding van dezelfde scheidsrechter, Ituralde González, kreeg de Franse doelman opnieuw drie goals om de oren (1-3). Beul van dienst was Lionel Messi, die drie keer scoorde. Maar zelfs de fans van Atlético wisten de geniale flitsen van de Argentijn naar waarde te schatten: ze gaven hem een staande ovatie.

IdrissCarlos Kameni (24), de Kameroense doelman van Espanyol, raakte betrokken in een handgemeen met een fan die op training kritiek op hem uitte. Twee teamgenoten moesten tussenkomen om hem te kalmeren.

Roberto Abbondanzieri, de 38-jarige Argentijnse doelman van Getafe, keert mogelijk terug naar Boca Juniors. Hij had al contact met Carlos Bianchi, de nieuwe sportieve directeur van de club.

Luis Miguel (29), de Portugese verdediger van Valencia, uitte tijdens de bekerwedstrijd tegen Racing Santander (1-1) doodsbedreigingen aan het adres van de grensrechter. “Hoerenjong, ik zal je vermoorden”, riep hij. ’s Anderendaags bood hij wel zijn excuses aan.

Frédéric Kanouté (31), de Malinese spits van FC Sevilla, toonde tegen Deportivo La Coruña een T-shirt waarmee hij openlijk zijn steun betuigde aan Palestina. Een gebaar dat op gemengde reacties werd onthaald. Aangezien het verboden is om op het veld boodschappen van religieuze of politieke aard te tonen, kreeg Kanouté van de Spaanse tuchtcommissie een boete van 3000 euro.

Sebastián Abreu (32), een spits van River Plate die in Argentinië de bijnaam El Loco (de gek) draagt, stapt over naar Real Sociedad. De Argentijnse fans van River Plate zijn daarover zo misnoegd dat ze de Baskische ploeg nu Real S uciedad (vuiligheid) noemen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier