In Italië laten clubbestuurders vaak uitschijnen dat er weinig goede keepers rondlopen en dat het na het tijdperk van GianluigiBuffon armoe troef zal zijn. Anderen benadrukken dat men eerst de kans zou moeten geven aan de jeugd, vooraleer buitenlanders aan te trekken die in feite geen meerwaarde bieden. MarcoAmelia (24), de goalie van Livorno, is het daar volkomen mee eens. “Ik begrijp niet waarom de Italiaanse clubs niet in de eigen jeugd zoeken. IkerCasillas en VíctorValdés bij Real Madrid en Barcelona zijn daarvan de mooiste voorbeelden.”

Amelia, die geboren is in Frascati nabij Rome, doorliep de jeugdrangen van AS Roma, dat hem in augustus 2001 liet vertrekken naar toenmalige derdeklasser Livorno. De twee clubs waren vanaf dan samen eigenaar van hem. Na een uitstekend seizoen in de Serie B werd hij in het seizoen 2003/04 uitgeleend aan Lecce en Parma, maar beide clubs durfden het niet aan om hem onder de lat te zetten. Vorig seizoen keerde hij dan maar terug naar Livorno. Maar zijn tot nu toe grillig verlopen carrière heeft zijn ontwikkeling niet afgeremd. Hij stond immers ook tussen de palen bij de Italiaanse beloften die in 2004 Europees kampioen werden. Vandaag wordt Amelia beschouwd als één van de revelaties in Europa. Barcelona kwam hem zelfs al verschillende keren scouten. Volgens de verklaringen van assistent-trainer Henk Ten Cate waren alle rapporten positief.

Hoewel het contract van Amelia nog loopt tot 2007, ziet het er sterk naar uit dat dit seizoen zijn laatste zal zijn bij Livorno. Barça maakt geen probleem van de nochtans behoorlijk hoge vraagprijs van 7,5 tot 8 miljoen euro. Maar misschien overweegt Amelia wel een terugkeer naar AS Roma, de club van zijn hart. Hij wil zich concentreren op het veroveren van een Europees ticket en een plaats in de WK-selectie. Amelia lijkt sterke troeven in handen te hebben om straks als derde doelman, na Buffon en AngeloPeruzzi, mee te gaan naar Duitsland.

Giacomo Tedesco, de middenvelder van Reggina, werd voor vier wedstrijden geschorst, Antonio Langella, de aanvaller van Cagliari, krijgt twee strafdagen en Nelson Abeijon, de Uruguayaanse speler van Cagliari, moet een boete betalen van 3.000 euro. Niet voor wandaden op het veld, maar voor kwalijk gedrag in de spelerstunnel. Na het eindsignaal van het duel Cagliari-Reggina (0-2) spotte Tedesco met de zware ziekte van het dochtertje van de Uruguayaan. Die vloog meteen Tedesco naar de keel en twee teamgenoten moesten al hun krachten gebruiken om erger te voorkomen. Toen Langella hoorde waarom Abeijon in alle staten was, liet hij zich op zijn beurt neerbuigend uit over de maffia in Calabrië.

Jorge Bolano, de Colombiaanse middenvelder van Parma, werd geopereerd aan de linkerknie. Zijn seizoen zit er zo goed als zeker op.

GiampieroVentura, die sinds juni zonder baan zat, vervangt Bortolo Mutti als coach van Messina.

Kewuallay Conteh, de verdediger uit Sierra Leone, blijft bij Palermo tot 2008. Coach Giuseppe Papadopulo van zijn kant, verlengde zijn contract tot 2007.

Luca Toni heeft al verschillende weken last van de enkel en sukkelt ook met een teenblessure die hem verhindert om voluit te trainen. Hij dacht er dan ook aan om voor de belangrijke wedstrijd tegen AS Roma, met de vierde plaats als inzet, aan de kant te blijven. Na een scanneronderzoek bleek echter dat er van een echte blessure geen sprake is. De topscorer van Fiorentina begon dan ook aan de wedstrijd en scoorde meteen voor zijn team.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier