Het grote Anderlecht voetbalt al twee speeldagen zonder spits. Een nieuwe trend? Domweg over het hoofd gezien? De vraag stellen is ze beantwoorden. Dmitri Bulykin, Rus en 28 jaar, is een echte diepe spits.

Ook met MatíasSuárez en Kanu erbij was Anderlecht al onthoofd. Beide Zuid-Amerikanen zijn aanvallers, maar geen diepe spitsen. Toen zij geblesseerd uitvielen en Nicolás Frutos zich op de Argentijnse pampa’s had teruggetrokken, zat er voor trainer Ariël Jacobs niets anders op dan te improviseren. Tegen Cercle Brugge op de openingsspeeldag legde Stanislav Vlcek, eenzaam trekkend en sleurend met zijn hoekige lichaam, een ontroerende ijver aan de dag. Aan de bal echter was hij waardeloos. Zijn prestatie zaterdag tegen AA Gent was een kopie, zelfs bij zijn doelpunt zag het er vooral rommelig uit.

Door een blessure bleef de Tsjechische international na de rust in de kleedkamer en Sascha Iakovenko kwam er in zijn plaats uit. Iakovenko is een afdankertje van RC Genk. Waarom hij sinds vorige winter bij Anderlecht zit, is een raadsel. Tegen AA Gent kreeg hij onverwacht een kans op een positie die de zijne niet is, maar zelfs dan was het verbazend hoe de ballen van zijn voeten wegsprongen en hij het liefst met zijn neus in het gras leek te liggen. Met Mbark Boussoufa en Jonathan Legear op de flanken leek de Brusselse aanval op die van een jeugdelftal in de groei.

Toch was Iakovenko met zijn snelheid nog de gevaarlijkste Anderlechtenaar. Twee keer kwam hij alleen voor doelman BojanJorgacevic, maar wat hij nooit deed in Genk en voordien ook maar twee keer voor Lierse – hij is al drieënhalf jaar in België – deed de Oekraïner ook nu niet: scoren.

Eén miljoen euro

Misschien dat de komst van de ervaren Rus Dmitri Bulykin iets ten goede verandert voor het jonge talent. Beide Oost-Europeanen hebben dezelfde makelaar: de in Duitsland wonende Oekraïner Andrei Golovach. Gehoopt wordt dat Iakovenko, die een nogal eigenwijs karaktertje schijnt te zijn, onder Bulykins invloed wat zal veranderen. Van een tussentijds vertrek is geen sprake meer: Iakovenko besliste om zeker tot december in Brussel te blijven, ondanks minimaal uitzicht op speelkansen.

Over speelkansen hoeft Bulykin zich geen zorgen te maken. Anderlecht wilde hem vorige winter al. Golovach werkt in België samen met Jos Eerdekens, de makelaar ook van Vadis Odjidja Ofoe. De transfer van Iakovenko naar Brussel voltrok zich gelijktijdig met het wrange vertrek van Vadis naar Hamburg en had de schijn van een Wiedergutmachung. In dezelfde periode zetten Eerdekens en Golovach Anderlecht op het spoor van Bulykin.

Bulykin zat op dat moment pas een maand of drie bij Bayer Leverkusen, maar kwam er amper van de bank af. Pas in december maakte hij in de UEFA Cup tegen Zürich zijn eerste doelpunten. Prompt lichtte Leverkusen de optie in zijn eenjarige contract, waardoor hij tot het einde van dat seizoen vastlag en onbereikbaar bleef voor Anderlecht. Ook tegen de latere UEFA Cupwinnaar Zenit Sint-Petersburg scoorde hij de winning goal (0-1, na zwaar 1-4-thuisverlies).

Einde maart lichtte Leverkusen ook de tweede optie, waardoor Bulykin ook na dat eerste jaar bij de Duitse club zou blijven. De concurrentie met Theofanis Gekas, twee jaar geleden topschutter in de Bundesliga, en de Duitse belofte-internationals Patrick Helmes en Stefan Kiessling bleek echter te zwaar. Anderlecht was contact blijven houden en de Rus wilde heel graag naar Brussel komen. Vorige week tekende hij een contract voor vier seizoenen.

Opvallend is dat Anderlecht een transfersom van naar verluidt één miljoen euro betaalt aan Leverkusen. Dat kreeg Bulykin twaalf maanden geleden nochtans gratis en voor niks. Bij Dinamo Moskou had hij geweigerd zijn nog één jaar lopende contract te verlengen, waarna hij naar het tweede elftal werd teruggezet en nog slechts met de hoogste jeugdselectie mocht meetrainen. Wegens deze arbeidsrechtelijke inbreuk op zijn profcontract diende de speler een klacht in bij de FIFA. Na een procedure van anderhalf jaar kreeg hij eind 2006 zijn vrijheid van de wereldvoetbalbond.

Tot zijn komst naar Leverkusen bleef Bulykin zodoende anderhalf jaar verstoken van topvoetbal. Financieel nam de Bundesligaclub weinig risico’s met zijn met overgewicht kampende Rus. Het gaf hem een progressief contract: naar Anderlechtnormen doorsnee het eerste half jaar, maar super op het eind. Dit seizoen zou hij op een gegarandeerd loon van 2,8 miljoen euro plus 700.000 euro premies hebben mogen rekenen. In Anderlecht heeft hij een Belgisch topcontract.

Door de weinige speelbeurten in Duitsland – hij mocht er als niet-EU-speler ook niet meespelen met de tweede ploeg – is Bulykin er de laatste tweeënhalf jaar niet in geslaagd zijn statistieken op te poetsen. In tien jaar profvoetbal scoorde hij per seizoen nooit meer dan negen doelpunten. Bij de Russische nationale ploeg ziet zijn gemiddelde er met zeven goals uit vijftien interlands beter uit, maar ook dat is ondertussen een poos geleden.

Bulykin, afkomstig van Lokomotiv Moskou, debuteerde als international in september 2003 en trof al in zijn tweede interland twee keer raak tegen Zwitserland. Op het EK 2004 in Portugal scoorde hij één keer in de gewonnen partij tegen Griekenland, maar kon hij niet verhinderen dat Rusland al vroeg naar huis moest. Hij begon nog aan de WK 2006-kwalificatiecampagne (één duel, één doelpunt op 13 oktober 2004), maar werd sinds het aantreden van Guus Hiddink niet meer opgeroepen.

Recht in de ogen

Bulykin maakte een scherpe indruk donderdag op zijn eerste training in Brussel. Van origine linksvoetig trapte hij er de ballen met beide voeten vlotjes in. Met zijn 93 kg en 1,93 m heeft hij de morfologie van een echte targetspits. Dat heeft hij wellicht van geen vreemden: zijn beide ouders speelden topvolleybal voor hun land.

“Een type Frutos, maar technisch beter en fysiek sterker”, vat Eerdekens Anderlechts aanwinst samen. “Een goed opgevoede jongen ook. Iemand die je recht in de ogen kijkt en uitstekend Duits en Engels praat. Iemand ook die niet met zich laat sollen. Dan word je al snel ‘moeilijk’ genoemd, maar het is zoals met Denen: de onderhandelingen zijn soms lastig, maar eens het contract is getekend, heb je geen gezeur meer.”

Bulykin wordt negenentwintig in november. Een aanvaller in de fleur van zijn carrière, quoi. S

door jan hauspie – beelden: belga

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content