Biglia, Jovanovic, Vanden Borre… Manager Herman Van Holsbeeck heeft vast veel te vertellen, dachten wij. En dat klopte ook.

Herman Van Holsbeeck heeft zijn levensstijl enigszins aangepast. Gezonder eten, zo vaak mogelijk gaan joggen of wat losrijden op de hometrainer: de manager van Anderlecht heeft 2013 goed ingezet. Het was ook wel even schrikken toen hij in november vorig jaar plots onwel werd. “Ik heb een serieuze verwittiging gekregen”, weet Van Holsbeeck. De eerste keer dat zijn hart een slag oversloeg in 2013 was tijdens de topper tegen Standard.

Had u niet liever gehad dat eender welk ander team jullie zegereeks had gestopt?

Herman Van Holsbeeck: “Euh… ja, maar je moet ook kunnen toegeven dat Standard sterk speelde. Bij ons was er de domme rode kaart van Milan Jovanovic. Als je het mij vraagt, hebben de neutrale voetballiefhebbers zich wel geamuseerd. Goeie sfeer, mooie doelpunten, een goed niveau en heel wat spanning. Zelf onthoud ik vooral de weerbaarheid van onze jongens. Want geef nu toe: met negen tegen tien kort voor het einde, wie had dan nog gedacht dat we een gelijkspel uit de brand konden slepen? Het was bemoedigend om te zien dat we ook ten strijde kunnen trekken als het spelniveau even wat minder is.”

Spelers beter maken

Ach, niemand twijfelt er toch aan dat Anderlecht gewoon kampioen wordt…

“We weten dat we favoriet zijn, maar gewonnen spel hebben we nog lang niet. Met de voorsprong die we nu op Standard en Club Brugge hebben, zouden we de titel in een normale competitie al min of meer op zak gehad hebben. Met de play-offs weet je nooit. Dat neemt niet weg dat we het aan onszelf te wijten zullen hebben als we de titel niet halen.”

Anderlecht wordt op de hielen gezeten door Zulte Waregem en Lokeren. Vindt u dat charmant of zegt dat vooral veel over het niveau van de competitie?

“Zowel Zulte Waregem als Lokeren hebben een uitzonderlijk parcours afgelegd. Dat zegt volgens mij niets over het niveau van de competitie. Standard is wat achterop geraakt, maar dat heeft alles te maken met het feit dat ze de club daar wat geherstructureerd hebben en er met Mircea Rednic een nieuwe coach is gekomen.”

Toen u na het vertrek van Ariël Jacobs in Nederland naar een vervanger op zoek ging, is de naam Ron Jans toen eigenlijk gevallen?

“Neen, want Ron Jans paste niet in het profiel dat we zochten. Ik heb toen drie namen aan Roger Vanden Stock doorgegeven: John van den Brom, Ralf Rangnick en Ståle Solbakken – van wie Van den Brom de eerste keuze was. Die drie coaches hebben een ding gemeen: ze kunnen jonge spelers beter maken. Van den Brom deed dat zowel bij AGOVV als bij ADO Den Haag en Vitesse. Ik was nog niet vergeten hoe hij van Dmitri Boelykin – van wie men mij verweet dat het zowat mijn slechtste transfer ooit was – de op één na best scorende spits van de Eredivisie heeft gemaakt. De commentaren over Van den Brom waren dan ook unaniem lovend: een directe communicatie en iemand die altijd snel de juiste oplossing weet te bedenken. Wat niet wegneemt dat ook hij van resultaten afhankelijk is, natuurlijk. Door de CL-kwalificatie tegen Limassol heeft Van den Brom zichzelf aardig wat krediet bezorgd.”

Hij heeft Anderlecht ook weer mooi voetbal laten spelen.

“Dat is het voordeel van een Nederlandse coach. Die prediken doorgaans een attractievere speelstijl, zonder daarbij al te naïef te worden. Dat zie je ook bij Mario Been en Racing Genk. Vandaar dat het steevast zulke spectaculaire wedstrijden zijn tussen Anderlecht en Racing Genk. Wij spelen nu vooral veel hoger dan vroeger en spelen meestal op de helft van de tegenstander. We maken naar hartenlust driehoekjes en hebben steevast voldoende volk rond de bal.”

Hebt u nooit aan Ariël Jacobs gevraagd om wat aanvallender voetbal te brengen?

“Elke trainer heeft zijn eigen visie. En Ariël heeft ons met zijn visie toch maar mooi twee keer kampioen gemaakt.”

Akkoord, maar het werd wel erg vervelend om naar dat Anderlecht te kijken.

“Het was inderdaad niet hetzelfde als nu met Van den Brom. We wonnen wel, maar er gaapte een enorme kloof tussen onze verdedigers en onze aanvallers. Op die manier is het moeilijk om verzorgd voetbal van achteruit te brengen.”

Voorbereiden op transfers

Het is lang geleden dat Anderlecht nog zo veel wintertransfers heeft gedaan. Bereiden jullie het vertrek van enkele sterkhouders al voor?

“Ondanks de laatste plaats in onze CL-poule hebben een heleboel van onze spelers zich in de kijker gespeeld. We weten dat er heel wat interesse zal zijn op het einde van het seizoen en dat sommige spelers zo goed als zeker zullen vertrekken. Als Cheikhou Kouyaté zegt dat hij in juni wil vertrekken, zou het maar al te naïef zijn om ons daar niet op voor te bereiden. Hetzelfde geldt voor Dieu Mbokani en Lucas Biglia, al denk ik niet dat ze alle drie zullen vertrekken.”

John van den Brom moest het bestuur overtuigen om Bram Nuytinck een contract te geven. Heeft hij extra krediet gekregen toen die transfer goed uitpakte en mocht hij daardoor De Zeeuw en Armenteros kopen?

“Onze scouts hadden Samuel Armenteros al een tijdje op het oog, hoor. Van den Brom was wel een extra troef om hem te overtuigen om naar hier te komen.

“En hoelang is het geleden dat een Belgische club er nog in geslaagd is om een Nederlandse international te strikken? Doorgaans zijn het de Belgische internationals die richting Nederland trekken, maar nu haalden wij Demy de Zeeuw binnen, met zijn 27 caps toch niet de minste.”

Wat met Jovanovic? De Serviër is bijna einde contract en is dus de vierde sterkhouder die zou kunnen vertrekken.

“Als we kampioen spelen en ons dus automatisch plaatsen voor de Champions League, stellen we Jova een contractverlenging voor. Als we ons volgend seizoen met de Europa League tevreden zouden moeten stellen, moeten we hem laten gaan. We weten dat hij ons nog grote diensten kan bewijzen en ook Van den Brom vindt dat een fitte Jova altijd zijn plek in de basis heeft. Jammer genoeg is en blijft Jova een licht ontvlambare jongen. De rode kaart die hij tegen Standard pakte, is onaanvaardbaar. Hij heeft een voorbeeldfunctie te vervullen, zowel op als naast het terrein. Maar dat staat los van een mogelijke contractverlenging.”

Van den Brom heeft Jovanovic niet gespaard in de pers…

“Ik werk nu al twintig jaar in de voetballerij en ik heb al tal van trainers gekend die een rolletje spelen. Het voordeel van Van den Brom is dat je altijd weet wat hij denkt en vindt. Hij draait niet rond de pot en zegt dan ook gewoon tegen iedereen wie het wil horen wat hij van Jova’s reactie tegen Standard vindt. Na het voorval met het flesje water tegen Limassol heeft hij Jova openlijk de les gespeld in de kleedkamer. De spelers appreciëren dat. Van den Brom is wie hij is en heeft geen dubbele agenda. Die manier van werken heeft veel te maken met zijn verleden als voetballer. Hij heeft me eens verteld dat hij zelf niet bepaald een watje was. Misschien dat hij daardoor als geen ander weet wanneer hij streng moet zijn en wanneer hij de gemoederen moet bedaren. Dat hebben alle grote trainers, denk ik. Ook GuusHiddink en José Mourinho voelen feilloos aan wanneer ze wat moeten doen.”

Migraine en papieren

Mbokani is bijna einde contract en lijkt niet van plan om zijn contract te verlengen. Hoe zit het daarmee?

“Als hij zijn status en talent wil verzilveren, zal hij het nu moeten doen. Er wordt gewerkt aan een transfer op het einde van het seizoen, op voorwaarde dat iedereen er beter van wordt.”

Hoeveel is een Gouden Schoen die bijna einde contract is waard? 5 miljoen euro? 10 miljoen?

“Veel meer! Zeker als we zien wat de Engelse clubs soms durven te betalen. Iets tussen de 15 en de 20 miljoen euro. Ik weet goed genoeg dat wanneer ik zeg dat hij 10 miljoen moet kosten er clubs zullen afkomen met een bod van 7 miljoen. Alle clubs willen een spits als Mbokani, die er in de topmatchen staat.”

Hoe komt het dat Mbokani er niet bij was tegen Standard? Hij had toch tijd genoeg om na de uitschakeling van Congo op de Afrika Cup terug in België te raken?

“Laat ons zeggen dat het probleem met de papieren van Mbokani’s zoontje zowat hetzelfde soort probleem was als de migraine van Biglia. Dieu moet wel beseffen dat hij dit soort zaken niet bij een grote Engelse club zal moeten uithalen. Wij aanvaarden zijn gedrag omdat hij er in elke topwedstrijd staat, maar als hij dit in Engeland doet, zou hij weleens voor een maand of zes naar de bank verbannen kunnen worden.”

Jullie zijn geen fan van boetes, zo bleek ook bij het geval-Biglia…

“Een werknemer die een ziektebriefje kan voorleggen, kun je niet zomaar beboeten. We zijn er dan maar van uitgegaan dat Lucas effectief last van migraine had. Hij is nu terug en hij speelt, dus we zien op het einde van het seizoen wel wat hier nu eigenlijk van aan was. Net zoals bij Mbokani gaan we ook bij Biglia meewerken aan een transfer. We gaan dan ook geen 8 miljoen meer voor hem vragen. Als we al 5,5 miljoen van hem kunnen krijgen, zal het al veel zijn.”

Is er in januari geen enkel concreet bod voor Biglia binnengekomen?

“Neen. Vergeet niet dat het nog crisis is. En als wij 8 miljoen willen overhouden aan de transfer van Biglia, moet de andere club al meer dan 10 miljoen willen geven. Zo veel legt geen enkele club op tafel voor Lucas.”

Hoe kan het nu toch dat er meer dan 2 miljoen aan commissies bij zo’n transfer komt kijken?

“Dat is vaak zo bij Zuid-Amerikanen. We hadden hetzelfde voor met Matías Suárez. Die is voor twintig procent eigendom van een bedrijf en dat bedrijf heeft dus ook recht op een vijfde van het transferbedrag in geval van verkoop. Bij Biglia moet de club die hem koopt een deel van het geld afstaan aan een investeringsfonds van een van Lucas’ eerste clubs, Argentinos Juniors. En daar komt dan nog eens de commissie van de makelaar bij.”

Welopgevoede jongens

Hoe reageerde Biglia eigenlijk toen hij een controlearts in Argentinië zag verschijnen?

“Hij was compleet verrast, ietwat beledigd zelfs.”

Hoe moeilijk is het voor een manager om met sterren zoals Jovanovic, Mbokani en Biglia te werken?

“Dat is niet zo moeilijk. Sterren zitten altijd wat apart in elkaar, maar dat maakt niet uit zolang ze het goed doen op het veld. Ik ga niet ontkennen dat de relatie tussen de club en Biglia enigszins anders is na wat er gebeurd is, maar het belangrijkste voor ons is dat hij er tijdens de wedstrijden nog steeds staat. Daarin is de rol van onze sociale cel heel belangrijk. We investeren steeds meer in die sociale cel, omdat we merken dat het werkt. We kunnen ergens komen met onze spelers. Het zijn welopgevoede jongens voor wie je je niet hoeft te schamen om bij een sponsor langs te gaan. Ze kennen hun wereld en weten wat er van hen wordt verwacht.”

Weet u al hoeveel u nu precies aan de Champions League hebt overgehouden?

“We hebben nog niet alle cijfers, maar ik gok dat we iets van een 9 à 10 miljoen euro winst gemaakt zullen hebben.”

Wordt bij een nieuwe kwalificatie het budget voor de volgende jaren sowieso opgetrokken?

“Zo simpel is dat niet. Mensen vergeten al snel dat we heel wat geïnvesteerd hebben om deze ploeg bij elkaar te krijgen. Ook naar de renovatie van het stadion zijn al ettelijke miljoenen gevloeid. Alles hangt af van wat er de komende maanden zal gebeuren. Kwalificeren we ons voor de Champions League of niet? Komt die transfer van Suárez naar Rusland er alsnog of niet? Zullen we nog spelers van de hand kunnen doen? Het grote voordeel van de huidige situatie is in ieder geval dat het grootste stuk van ons kapitaal op het veld rondloopt. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik onlangs in een krant las dat we twee min of meer evenwaardige teams konden opstellen. Eentje van 40 miljoen euro en een ander team dat zelfs 43 miljoen waard was.”

DOOR PIERRE DANVOYE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“We zullen het aan onszelf te wijten hebben als we de titel niet halen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content