Kan Manchester City grote namen aantrekken?

Ondanks het feit dat Manchester City in handen is van de rijke sjeik Mansour, zijn de sky blues tot nu toe geen echte slokop geweest op de transfermarkt. De in 2008 bij Real Madrid weggehaalde Robinho is tot nu toe eigenlijk de enige echte topper die de club kwam versterken. Voordien deed de club het met transfers van een lager niveau en met jeugdig talent, met Vincent Kompany als exponent. De matige tot zwakke resultaten van het seizoenbegin leidden vorige winter niet tot de verwachte paleisrevolutie. Er was wel even sprake van dat Kakázou ingaan op een bod van meer dan 100 miljoen euro, maar de Braziliaan bleef “uit clubliefde” – die zes maanden later ver te zoeken is aangezien hij nu overstapt naar Real Madrid – bij AC Milan. Manchester City stelde zich tevreden met de komst van spelers als Craig Bellamy, Wayne Bridge en Nigel De Jong.

Ook nu heeft City zich nog maar weinig in het transfergewoel laten horen, al kunnen er volgens manager Mark Hughes wel opportuniteiten komen door het geld dat op de markt kwam na de overstap van Cristiano Ronaldo naar Real. Toch ging tot nu toe enkel Gareth Barry, de aanvoerder van Aston Villa, in op een bod van City. De club hoedt zich ervoor te veel te bieden – veel andere clubs drijven de prijs op als ze horen dat City in een van hun spelers is geïnteresseerd – of te snel te handelen. Omdat Manchester City niet Europees speelt – waardoor het team voor veel spelers ook minder aantrekkelijk is – kan de club rustig tot in augustus wachten om nog versterking aan te trekken.

En die zal vooral in het aanvallende compartiment liggen. Zo heeft de club al een persoonlijk akkoord met de Paraguayaanse spits Roque Santa Cruz, die in 70 wedstrijden voor Blackburn Rovers 29 keer de weg naar de netten vond. Voorts zou de club een oogje hebben op Carlos Tévez, de Argentijnse spits die zeker niet bij de buren van Manchester United blijft. Zelfs de naam van Samuel Eto’o, die ook gekoppeld wordt aan Inter en AC Milan, Chelsea en Manchester United, blijft de ronde doen, net als die van verdediger Joleon Lescott van Everton.

Anderzijds zijn Michaël Ball, Didi Hamann, Darius Vassell, Danny Mills en Daniel Sturridge allemaal einde contract. Zij mogen dus vertrekken, net als Kelvin Etuhu, Benjani, Gelson Fernandes, Tal Ben Haim en Jô.

Rafael Benítez, de manager van Liverpool, uitte kritiek op de nieuwe competitiekalender. Zijn club zal in de weekends na Champions Leagueduels immers drie keer op verplaatsing moeten aantreden, waarvan twee keer tegen teams van de Big Four. Ook in het afgelopen seizoen had Benítez kritiek op de kalendermaker, die volgens hem al te veel Manchester United had bevoordeeld.

Didier Drogba, de Ivoriaanse spits van Chelsea, kreeg vier speeldagen schorsing in de Champions League omwille van zijn extreem agressieve gedrag tegenover de scheidsrechter na de halve finales van dit seizoen tegen Barcelona. Chelsea gaat wel in beroep tegen die straf.

Roberto Martínez, de Spaanse manager die aan het roer stond bij Swansea, wordt de nieuwe manager van Wigan, dat voor zijn overstap 2,5 miljoen euro moest betalen aan de club uit Wales. Hij verklaarde al ervan te dromen om de Latics naar Europees voetbal te leiden.

Portsmouth komt in handen van Sulaiman Al Fahim, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij was eerder ook al betrokken bij de verkoop van Manchester City en wil nu de overname van Portsmouth tegen eind juli afronden.

Newcastle moet als gevolg van de degradatie twaalf miljoen pond premies betalen aan bepaalde spelers. Een aantal vedetten zoals Michael Owenen Mark Viduka hadden in hun contract immers een degradatieclausule laten opnemen die hen recht geeft op een dergelijke premie als ze bij de club blijven. Andere spelers zouden nu een loonsverhoging eisen in ruil voor een verlengd verblijf bij de club met het oog op het meewerken aan de beoogde snelle terugkeer naar het Premiership.

Wigan haalde met de Spaanse spits Jordi Gómez zijn eerste versterking van het seizoen binnen. Gómez was eigendom van Espanyol en werd vorig seizoen verhuurd aan Swansea.

Matt Derbyshire, de 23-jarige spits die vaak supersub was bij Blackburn en in december aan Olympiakos werd verhuurd, stapt voor vier miljoen euro definitief over naar de Griekse club waarvoor hij in zes maanden elf goals scoorde.

Thomas Vermaelen tekende een contract van 13 miljoen euro om de volgende vier seizoenen bij Arsenal te voetballen.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier