Ik betrap mezelf erop dat ik het meest kritisch ben voor doelmannen en trainers. Heeft te maken met de fouten die ik maakte in beide functies. Het doet altijd goed te zien dat nog anderen met een vertrouwenscrisis kampen of een elftal opstellen waarbij iedereen de wenkbrauwen fronst. Dat dan ook nog eens extra in de verf zetten doet echt goed aan mijn verwerkingsproces. Niks menselijks is mij vreemd.

Maar ik heb natuurlijk ook te doen met die masochisten die posten bekleden waarbij je, eerder vroeg dan laat, het voorwerp wordt van niets ontziende kritiek. Niemand kent toch nog de beste keeper van de wereld en Mourinho moet dringend een andere job zoeken of hij vindt straks geen enkele fan meer. En als Vercauteren korte tijd geleden nog het evangelie predikte, is het moment dat hij zo snel mogelijk technisch directeur wil worden niet meer veraf. En wat dan gezegd van lange Jan bij blauw-zwart ? “Monumenten, daar schijten de duiven op, meneer.”

Wou voorzitter Verhaegen ook geen standbeeld oprichten voor Marc Brys ? Zoveel beter toch dan Franky Van der Elst, want goedkoper, volgzamer, 17 uren training per week, er werd eindelijk “werkelijk hard gewerkt” door die verwende profs. De minzame Antwerpse politieman kreeg zelfs een contractverlenging toen iedereen zijn ontslag verwachtte. Dat resulteerde uiteindelijk nog in verdiende bekerwinst waarbij Club, weliswaar al licht besmet met het nu doorbrekende virus, kansloos werd weggespeeld. Euforie in Antwerpen maar snel gesust door de tegenstelling tussen woord en daad. Germinal Beerschot wil zo snel mogelijk naar de top van het Belgisch voetbal, maar slaagt er wel niet in om Daniel Cruz en Carl Hoefkens bij de club te houden. Wat illustere Zimbabwanen konden Brys niet op zijn post houden.

Ik besefte als trainer maar al te goed dat je afhankelijk bent van de kleinste details. Of je keeper goed geslapen heeft bijvoorbeeld. Die van Brys wordt al een paar weken door God en klein pierke (lees : de scheidsrechters) in de steek gelaten. De enige fout die Brys maakte, was : Luciano te veel krediet geven. Bram Verbist verdient al langer weer eens een serieuze kans op een echte doorbraak.

Toen ik ontslagen werd bij Antwerp kreeg ik welgeteld van één collega wat steunbetuigingen. Emilio Ferrera (ja-wel, dat verwacht je niet van hem, hé) stuurde mij een sms’je met medeleven. Ik was blijkbaar niet echt populair. Marc (Brys), ik heb je gsm-nummer niet, maar ik heb met je te doen en wens je snel weer een nieuwe club, met een keeper die punten pakt.

Vrijdag 30 september

Charleroi Club Brugge

20.30

Zaterdag 1 oktober

Zulte Waregem Roeselare 18.00

Westerlo Beveren

20.00

Anderlecht Sint-Truiden

Standard Lokeren

AA Gent Lierse

La Louvière FC Brussels

Zondag 2 oktober

Cercle Brugge Moeskroen

15.00

G. Beerschot Genk18.00

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op11, de voetbalzender van Belgacom TV

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 22 22 1 – Belgacom verkooppunten

Wim De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier