De jonge doelman Hugo Lloris zet zich door bij Nice.

Een beetje op kousenvoeten klom Nice naar een aardige vijfde plaats in de rangschikking. Na een moeilijk seizoen, waarin het team moest knokken voor het behoud, straalt de ploeg opnieuw vertrouwen uit. Het werk van coach Frédéric Antonetti werpt dus vruchten af. Nadat hij vorig seizoen hamerde op strijdvaardigheid en solidariteit, legt hij nu veel meer de nadruk op mooi combinatievoetbal. Belangrijk voor het huidige succes zijn ook de prestaties van doelman Hugo Lloris (20).

De Franse voetbalsite www.football365.fr noemde hem onlangs Hugo, le boss. Want na twee maanden afwezigheid als gevolg van een voetblessure, veroverde hij probleemloos opnieuw zijn basisplaats ten koste van Lionel Letizi die het als zijn vervanger nochtans uitstekend had gedaan. Die legde er zich zonder morren bij neer dat hij opnieuw bankzitter moest worden. “Het is voor iedereen duidelijk dat Hugo een jongen is voor de toekomst, zowel bij Nice als bij de nationale ploeg”, verklaarde de routinier.

“Hugo is echt wel een stevige knaap, de beste keeper met wie ik al speelde. Hij geeft blijk van enorm veel maturiteit. Hij leest het spel goed en beschikt over heel wat atletische gaven. Hugo gaat goed in de voeten van de spitsen, maar hij is ook sterk in de lucht en op zijn lijn. Zo bezorgt hij het hele team een geruststellend gevoel”, toont ook middenvelder David Hellebuyck zich erg enthousiast.

Lloris is belofte-international en maakt deel uit van een generatie vrij sterke keepers. Ook Nicolas Douchez (Toulouse), Simon Pouplin (Rennes), Yohann Pelé(Le Mans) en Steve Mandanda, de nieuwe publiekslieveling van Marseille, laten wekelijks mooie dingen zien. Voor een overstap naar de Franse nationale ploeg vindt hij het echter zelf nog te vroeg. “Aan de hiërarchie valt voorlopig niet te tornen”, stelt hij. “Ik wil ook geen stappen overslaan. Nog heel wat ervaring moet ik opdoen, vooraleer iets te kunnen opeisen”, zegt de goalie die in Nice werd geboren op dezelfde dag dat oud-international Dominique Baratelli, ook een doelman, zijn verjaardag viert. Ondertussen hebben ook Lazio, waar men hem een basisplaats bood, en Inter en AC Milan, waar hij als doublure aan de slag zou kunnen, lucht gekregen van zijn sterke prestaties. Voorlopig wil Lloris echter het liefst blijven waar hij is.

PSG blijft na de 0-1-nederlaag tegen Caen verder afglijden. De club verkeert in degradatiegevaar, maar coach Paul Le Guen kondigde aan dat hij niet van plan is om ontslag te nemen. Voorts zette hij Bernard Mendy op een zijspoor. Ook de toekomst van Marcelo Gallardo oogt onzeker.

Steve Mandanda, de doelman van Marseille, speelt slechts op huurbasis bij het team van coach Erik Gerets. OM wil graag de optie lichten. Le Havre, dat nog eigenaar is van de speler, dringt aan op een transferbedrag van 3 miljoen euro

Frankrijk blijft achteruit boeren in de FIFA-ranking. De vicewereldkampioen staat er nu op de zevende plaats.

Mustapha Bayal Sall, de Senegalese verdediger van Saint-Etienne, zorgt voor de nodige juridische problemen. Vooraleer hij zijn contract afsloot, had hij ook een overeenkomst ondertekend met het Noorse IK Start. De FIFA schorste hem nu voor vier maanden en legde de speler een boete op van 101.000 euro. Saint-Etienne tekende beroep aan bij het TAS, het sporttribunaal in Lausanne.

Le Mans onthulde vorige week de maquette van zijn nieuwe stadion. Voor het eerst zal in Frankrijk een stadion de naam van een sponsor dragen, in dit geval de verzekeringsmaatschappij MMA.

Saint-Etienne meldde dat het tijdens de Afrika Cup een vervanger zoekt voor de Guinese spits Pascal Feindouno.

Kevin Mirallas kwam in het duel tegen Marseille dat op 1-1 eindigde in de 70ste minuut op het veld. Luigi Pieroni had van zijn kant geen enkel aandeel in de 0-2-winst van Lens bij Sochaux. Eén van de twee doelpunten kwam op naam van Aruna Dindane.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier