Met een contractverlenging tot 2013 én een loonsverhoging nestelde Steven Defour, pas terug uit blessure, zich vorige week wat comfortabeler bij Standard, dat dankzij een 1-3-overwinning tegen Westerlo zaterdag de leiding nam in de competitie. Een positie die het volgend weekend verdedigt tegen STVV.

Conclusie?

Steven Defour: “We hebben fysiek gespeeld, de aanvallers gezocht en gescoord. Ik heb een belangrijke rol te vervullen op het mentale vlak. Ik heb gezien dat het in het begin niet goed ging met voetballen alleen en dat we de armen wat lieten hangen. In de rust en tijdens de wedstrijd heb ik geroepen dat we op zoek moesten naar dat doelpunt en dan druk blijven zetten. Zo is het nog goed gekomen. De tweede helft was goed, zoals tegen Cercle. Als we de titel willen, mogen we thuis geen punten laten liggen tegen ploegen die onderaan staan, zoals STVV. Zelfs als ze een muur opwerpen, moeten we een oplossing zoeken en winnen.”

Tegen Westerlo gingen jullie van 1-0 naar 1-3. Het was lang geleden dat Standard in de competitie nog eens op achterstand kwam.

“Ja, zeker op verplaatsing. Dat gebeurt niet vaak en dan moet je mentaal sterk zijn. Voetballend ging het in de eerste helft niet: Mennes en Wils kwamen telkens heel hoog druk zetten als Marouane ( Fellaini, nvdr) of ik de bal vroegen. Dus dan moet je directer spelen. Dat eerste doelpunt maken, is altijd het belangrijkste. Dan zie je dat we rustig beginnen te voetballen, cool, met korte en lange ballen.”

Jullie hebben nu alles zelf in handen.

“En verdiend, denk ik. Er zijn nog tien wedstrijden, dus er kan nog heel veel gebeuren. Maar we proberen het niet meer af te geven. Als we spelen met de mentaliteit van de tweede helft tegen Cercle en Westerlo, dan zullen we niet veel punten meer laten liggen. Dit Standard heeft niet alleen veel talent en kwaliteiten, maar ook een enorme mentale sterkte in de kleedkamer. Dat zag je tijdens de rust. Iedereen begon in te praten op mekaar. Soms hebben we het moeilijk, maar twijfelen doen we nooit. We hebben een stap richting titel gezet, maar één punt verschil is niet veel.”

Maar wat heeft Club Brugge meer dan Standard?

“Niks.”

Dus …

“Zou het logisch zijn dat Standard kam-pioen wordt, maar in voetbal is niet alles logisch ( grijnst). Brugge heeft het altijd moeilijker gehad en geluk gekend. Nu ze dat niet meer hebben, verliezen ze.”

Je bent tegen Westerlo op het middenveld van positie veranderd: je speelde in de tweede helft meer op links.

“Het was mijn tweede wedstrijd in vier dagen en ik heb Axel ( Witsel, nvdr) in de tweede helft gezegd dat hij mijn plaats kon innemen en dat ik op links zou gaan spelen. Op die manier kon ik wat meer uitblazen. Axel weet dat, dus dat is geen probleem.”

Je hebt bijgetekend tot 2013 en gaat 90 procent verdienen van wat je bij Ajax zou kunnen verdienen. Wat zou je in Ajax, waarvan gezegd werd dat het je wilde, nog gaan zoeken?

“Maar ík heb nooit gezegd dat ik naar Ajax zou gaan, hé ( lacht). Standard heeft een heel grote inspanning gedaan om mij te houden. Ik ga nu proberen iets terug te geven met een titel, een beker of goeie prestaties. Of alle drie, wie weet. Ik denk dat iedereen zal blijven als we naar de Champions League gaan. Ik denk dat dat ook de betrachting is van het bestuur. Ze hebben dit jaar gezegd: we gaan voor de titel en niemand vertrekt. Er ís ook niemand vertrokken. Ik heb gezegd dat ik liever bleef omdat ze voor de titel wilden gaan en dat kan ik volgende zomer weer zeggen als we de Champions League halen. Ik heb geen haast om te vertrekken.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier