Michael Phelps pakte in Londen vier keer goud en twee keer zilver, zijn aangekondigde opvolger Ryan Lochte haalde twee gouden,

twee zilveren en één bronzen plak. Vijf minuten mocht een

exclusief gesprek met de vader van Ryan Lochte duren,

het werden er meer dan tien. Steven Lochte liet Ryan op zijn zevende zwemmen. “Pas op zijn zestiende zag ik dat hij potentieel had. Op een 800 meter vrije slag in Minneapolis ontplofte hij op de 600 meter en realiseerde ik me: this kid has some talent! Maar ik heb hem nooit gepusht. Het moet van de atleet zelf komen. Hij werd hier in Londen 28, en hij amuseert zich fantastisch. Als je je niet amuseert, houd je dit niet lang vol. Ouders die hun kinderen op hun twaalfde krachttraining laten volgen, zijn niet goed bezig. Zij willen een Ryan Lochte op veertienjarige leeftijd. Geduld is een deugd.”

Toch was Michael Phelps al op jonge leeftijd wereldtop.

“Iedereen is anders. Michael is helemaal gemaakt voor topzwemmen, dus is het logisch dat hij vroeger rijp was voor de top. Een coach moet weten welke aspecten hij op welk tijdstip moet aanwakkeren of ontwikkelen.”

Wat is Ryans kracht?

“Hij daagt zichzelf de hele tijd uit. Hij is nooit tevreden, ik weet dat hij uit Londen met een ontevreden gevoel zal weggaan.”

Lijdt hij onder de eeuwige vergelijking met Phelps?

“Nee. Die rivaliteit stimuleert hem. Zonder Phelps zou Ryan nooit zo sterk geworden zijn, en andersom. Ze maken mekaar al jaren sterker, en trekken zo de rest van de wereldtop mee.”

Phelps stopt binnenkort. Wat gaat Ryan doen als zijn voornaamste bron van motivatie wegvalt?

“Een andere uitdager zoeken. Dat de Fransman Agnel zo sterk is, bevalt Ryan helemaal niet.

Hij haat verliezen. Zijn volgend doel is: Agnel pakken. Dat is zo fantastisch aan het topzwemmen vandaag: dat er altijd nieuwe toppers aankomen. That’s cool. Ryan wil competitie, hij wil niet de eenzame topper zijn.”

Bent u tevreden met de afloop van deze spelen voor uw zoon?

“Ik heb een zoon die twee keer goud, twee keer zilver en brons won. Qua resultaat ben ik tevreden, maar als zwemcoach die naar de tijden kijkt, niet.”

Gaat hij door tot Rio?

“Hij zal in Rio zijn. Ik heb er met hem over gepraat: hij wil absoluut doorgaan.”

Waarom stopt Phelps, die jonger is, en gaat Ryan door?

“Misschien vindt Phelps het niet zo leuk meer. Ryan vindt het nog steeds fantastisch.”

Wat verraste u het meest?

“Dat het Chinese meisje de laatste honderd meter van de 400 meter sneller zwom dan Ryan. Als een vrouw op dat domein een man verslaat, stel ik me daar vragen bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier