Sereen kon je de voorbereiding van de Belgische Daviscupploeg op de belangrijke ontmoeting met Amerika niet noemen. De soap rond Xavier Malisse zorgde voor onbegrip bij de supporters. En net die fans roept kapitein Steven Martens nu op om zijn ploeg door deze ontmoeting te sleuren.

Heeft de niet-selectie van Xavier Malisse een positief of negatief effect op de groep, denk je ?

Steven Martens : “Xavier er niet bij, dat is een negatieve zaak. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar net als vorig jaar in Kroatië, de eerste keer dat Xavier afzegde, heb ik het gevoel dat de groep de rangen sluit en vastbesloten is ervoor te gaan. Hun doelstelling is nu : we engageren ons, wat er ook gebeurt. En dat is positief. Hopelijk vindt ook Xavier die attitude ooit terug.”

Dat groepsgevoel zal je wel kunnen gebruiken. Want de resultaten de laatste weken zijn niet echt opbeurend.

“Een kapitein moet altijd de actuele situatie interpreteren. Kijken wat voorhanden is en van daaruit vertrekken. Wat je als speler meeneemt uit de voorbije weken is belangrijk, maar ik ga ervan uit dat de aandacht van de kinesisten en de begeleiders de groep naar een hoger niveau kan tillen. Ten tweede is Daviscup toch ook een ander competitiegegeven. Dat geeft me hoop.”

De Amerikanen komen, buiten Andy Roddick, allemaal van een uitstekende US Open.

“Blake, Ginepri en de Bryans zijn inderdaad niet slecht bezig. Bon, het is duidelijk dat we niet als favoriet aan deze ontmoeting beginnen, hè. Toch blijft ons doel een competitief team op te stellen. Een ploeg die zondag nog om de punten strijdt, die de laatste dag nog wat geloof kan hebben in een goede afloop. Een ploeg die kan tonen dat hij iets in zijn mars heeft.”

De supporters in de Leuvense Sportplaza kunnen daarin een belangrijke rol spelen ?

“Zeker en vast. Weet je, je kan de ondergrond aanpassen in het nadeel van de bezoekende ploeg. Net zoals je het publiek kan opjutten in het nadeel van de tegenstander. Als de Belgische tennisliefhebbers ten minste de wedstrijd willen bijwonen als echte fan en niet als neutrale toeschouwer. Hier in België hebben we de reputatie een bedeesd publiek te hebben, dat enkel wat applaudisseert bij mooie punten. Binnen de lijnen van de regels vind ik dat we best wat chauvinistischer mogen zijn. Ik roep de supporters dan ook op zoveel mogelijk in het rood af te zakken naar Leuven. Met de combinatie van de ondergrond en het publiek kunnen we de druk op de Amerikanen verhogen.”

door Filip Dewulf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier