Xerez, Tenerife en Zaragoza promoveren.

Eén speeldag voor het einde weten Xerez, Tenerife en Zaragoza dat ze volgend seizoen mogen aantreden in de Primera División . Voor Zaragoza is dat geen verrassing, omdat de ploeg na de degradatie van vorig jaar de kern grotendeels behield en bovendien Marcelino als coach aantrok. Die had het seizoen voordien op een spectaculaire manier Santander naar de zesde plaats geloodst. Toch was de vreugde er bij de club niet minder om. “Dadelijk opnieuw promoveren is even mooi als kampioen worden met Barcelona”, verklaarde rechtsachter AlbertoZapater. De Argentijnse verdediger RobertoAyala vergeleek de promotie zelfs met het winnen van de wereldbeker.

Tenerife heeft er van zijn kant zeven jaar “vagevuur” op zitten. Trainer JoséLuisOltra prees daarbij de grote verdienste van de spelers. Volgens middenvelder AyozeGarcía was de club niet aan het seizoen begonnen met de dwanggedachte om te promoveren. “Maar we hebben heel het seizoen een hecht blok gevormd en dat heeft geloond.” Volgens zijn teamgenoot Nino, die zich tot Pichichi kroonde in tweede klasse, bezorgde het team de fans behoorlijk wat plezier. Hij hoopt dat dit ook op het hoogste niveau zal blijven duren. Voorzitter Mi-guelConcepción wil daar alvast alles aan doen. “Nu is het even genieten. Daarna wil ik hard werken om de club zo goed mogelijk voor te bereiden op volgend seizoen.”

De promotie van Xerez is een historische gebeurtenis, want de club mag voor het eerst in 62 jaar in de hoogste klasse aantreden. “Wat we met de club gedaan hebben, is fantastisch voor de hele stad en voor alle socios“, triomfeerde trainer EstebanVigo. En aanvoerder JesúsMendoza moest zich in de arm knijpen om het te geloven. “Het is de beloning van een heel leven hard werken. Hiervoor hebben we elke week het beste van onszelf gegeven.” Voor de beslissende wedstrijd was Momo, de topschutter van de club, geschorst. “Dat kan voor mij de pret niet vergallen.” Voor VicenteMoreno, die afgelopen zaterdag tegen Huesca de eerste goal scoorde, is de promotie heel bijzonder. “Ik speelde met Xerez ook nog in derde en mag straks tegen Real en Barcelona aantreden. Mijn geluk kan niet op.” DanielGüiza, in Zuid-Afrika om er met Spanje de Confedera-tions Cup te spelen, vond het ook fantastisch nieuws. “Ik debuteerde bij Xerez en kan er, nu de club eindelijk op het hoogste niveau speelt, misschien ook mijn carrière beëindigen.”

Mauricio Pochettino tekende voor drie jaar bij als trainer van Es-panyol. Nadat hij in de loop van het seizoen het roer overnam van Mané, die zelf in de plaats was gekomen van Bartolomé Marquez, slaagde hij erin het behoud te verzekeren, hoewel de situatie van de club tijdens de winter nog hopeloos leek. Ook doelman Carlos Kameni verlengde zijn contract terwijl de club ook voor één seizoen de Venezolaanse aanvaller van FC Caracas, Pablo Camacho, zal huren.

David Villa (27) scoorde de eerste drie doelpunten in de wedstrijd die Spanje vorige dinsdag met 0-6 won in Azerbeidzjan. Met 28 goals bezet hij nu de derde plaats op de topscorerslijst aller tijden van de Spaanse nationale ploeg, net na Fernando Hierro (29), maar nog steeds op respectabele afstand van Raúl (44).

Na een stage in Ierland trekt Real Madrid naar de Verenigde Staten. Het zal daar achtereenvolgens tegen het Canadese Toronto en DC United uit Washington spelen. FC Barcelona zal van zijn kant eerst twee wedstrijden spelen op Wembley (tegen Tottenham en Al-Ahly, de Egyptische club van Ahmed Hassan), om het vervolgens aan de Amerikaanse westkust op te nemen tegen LA Galaxy (de club van David Beckham) en Seattle Sounders.

Shunsuke Nakamura, de 31-jarige Japanse middenvelder van Celtic Glasgow, wilde op vraag van zijn vrouw terugkeren naar Japan, maar trekt nu mogelijk naar Espanyol.

Juan Ramón Muniz is de nieuwe trainer van Málaga. Hij komt over van Santander.

Antonio Tapia wordt de nieuwe trainer van het naar tweede klasse gedegradeerde Betis Sevilla. Het afgelopen seizoen had hij de sportieve leiding bij Málaga.

Jeremy Mathieu (25), een Franse linksachter die de laatste vier seizoenen voor Toulouse speelde, tekende een contract voor drie jaar bij FC Sevilla.

Didier Zokora, de 28-jarige Ivoriaanse middenvelder van Tottenham, lijkt eveneens op weg naar FC Sevilla. De transferprijs kan wel nog roet in het eten gooien: de Zuid-Spaanse club wil zeven miljoen euro voor hem betalen, terwijl de Londenaars negen miljoen eisen.

Sevilla Atlético, de filiaalclub van FC Sevilla, waarbij ex-Moeskroenspeler Carlos Coto actief is, staat laatste in de divisie 2A en degradeert naar 2B. Ook Alavés, dat in 2001 nog de met 4-5 verloren finale van de UEFA Cup tegen Liverpool speelde, degradeert naar 2B.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier