Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Stijn De Smet mocht in de laatste wedstrijd van de heenronde nog eens starten op zijn favoriete nummertienplaats, maar na 64 minuten haalde Glen De Boeck hem toch alweer naar de kant. Het wekte wat verbazing omdat hij een prima eerste helft speelde en Cercle Brugge na zijn wissel nog maar weinig creëerde tegen het laatst geklasseerde Roeselare. “De trainer is de baas, wat kan ik tegen hem inbrengen?”, zegt De Smet. “Ik liet mij vertellen dat hij uit zijn krammen is geschoten omdat ik bij een center op de rand van de zestien stond en niet erin. In de fase ervoor was ik een bal kwijtgeraakt. Blijkbaar vond hij het nodig om mij daarvoor te vervangen.”

Is het een strijd der ego’s aan het worden, een machtsspelletje?

“Ik zat al enkele keren bij de trainer, hij beweert dat hij mij beter probeert te maken. Maar anderzijds miste ik alles samen al een derde van de heenronde en dan vraag ik mij af of dat wel zo goed voor mij is. Het is in elk geval niet ideaal voor het vertrouwen als je afwisselend op links, op rechts, centraal en op de bank start. Vertrouwen is voor een voetballer het allerbelangrijkste, het mooiste voorbeeld daarvan is Honour ( Gombami, nvdr).”

Je geniet belangstelling van AA Gent, Club Brugge, RC Genk en Standard. Denk je niet: het is tijd om te vertrekken?

“Dat denk ik heel zeker, maar ze willen mij niet laten vertrekken tijdens de winterstop. Ik kan niet zeggen dat ik gelukkig ben, maar zolang ik voor Cercle moet blijven spelen, zal ik doorbijten en er nog het beste van proberen te maken. Want ik oog dan misschien soms wat nonchalant, maar ik doe echt wel mijn best, hoor. Ik doe er alles voor om mij zo goed mogelijk te prepareren. Ik doe dikwijls dutjes over de middag en ik let op mijn voeding. Ondanks alles ben ik in de heenronde met zes doelpunten en vier assists toch ook alweer redelijk beslissend geweest voor de ploeg.”

Het argument van Glen De Boeck dat bij AC Milan zelfs Kaká zonder morren op de flank gaat spelen, is ondertussen vervallen: Kaká zei onlangs op een persconferentie dat hij het gevoel heeft dat hij zich moet opofferen voor Ronaldinho, hij zou aan vertrekken denken. Jóuw grootste frustratie, Stijn, zou zijn dat je op de positie 10 al vaak plaats moest maken voor Thomas Buffel.

“Niet echt ( lacht), maar het is wel ook al bewezen in statistieken dat mijn rendement het hoogst is als ik centraal speel.”

Als je dan toch naar de flank moet: voel je je beter op links of op rechts? Volgens Jerko Tipuric, jouw eerste trainer in de A-kern van Cercle Brugge, zie je op de rechterflank vooral het volk in de tribune aan die kant, omdat jouw dominante oog jouw rechter is.

“Ik voel mij beter op links omdat ik daar gemakkelijker de actie naar binnen kan maken.”

Wordt jouw positie een punt in de onderhandelingen met geïnteresseerde clubs?

“Ik denk het niet. Veel hangt ook af van hoe een team tactisch speelt. Op de flank ben je wel afhankelijker van hoe de ploeg draait, centraal kan je een elftal meer op sleeptouw nemen, is mijn ervaring. Maar bij de nationale beloften stond ik altijd op links en in de barragewedstrijden voor het EK in Nederland was ik met twee doelpunten en een assist ook op die positie beslissend. Ik sluit dus niet uit dat ik binnen drie jaar ergens linksbuiten ben ( lacht).”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier