Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Stijn De Smet wil weg bij Cercle Brugge, maar vluchtgedrag is dat niet, benadrukt zijn zaakwaarnemer Guy Bonny. “In het betoog van Glen De Boeck storen mij twee zaken”, zegt hij. “Stijn wordt er neergezet als iemand die mentaal te zwak is en vlucht. De realiteit is dat vorig jaar op vraag van Cercle zijn contract is opengebroken tot 2010 met de belofte dat hij in 2009 weg mocht. Was dat niet gebeurd, dan was hij nu transfervrij, maar ik vind het billijk dat een club die een speler gedurende een jaar of tien opleidde er ook iets aan verdient de dag dat hij vertrekt. Het is dus ongepast hem nu te verwijten dat hij weg wil. Ik zou het eerder vluchten vinden, mocht hij nu bijtekenen bij Cercle, vluchten voor de uitdaging om een stap hoger te zetten. Stijn is 24 en gezond ambitieus, hij wil graag slagen bij een iets grotere club. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat hij het best mogelijke loon verdient. We praten over profvoetbal, wie wil zich niet sportief én financieel verbeteren? Hetzelfde geldt voor andere spelers én voor de trainer.

“Rond Nieuwjaar was er al vraag van Club Brugge, maar Cercle wou Stijn houden tot het einde van het seizoen omdat het vijfde stond in de competitie en ook in de beker heel hoog mikte.”

Nu lonkt vooral AA Gent naar De Smet, maar wat is ondertussen de juiste prijs voor een speler die niet rendeert bij de nummer 9 van de Jupiler Pro League en daar binnen een jaar gratis weg kan? “Cercle staat mij toe om met geïnteresseerde clubs te praten, maar op dit moment is er niets concreets”, zegt Bonny. “Bij de winterstop bedroeg de vraagprijs 3 miljoen euro, maar puur economisch is Stijn in een halfjaar tijd meer dan de helft gedevalueerd. De mindere prestaties van Cercle en hemzelf en het feit dat er vanuit een bepaalde hoek niet zo’n fraai beeld van hem is opgehangen, het bepaalt allemaal mee de marktwaarde.

“Wat dat laatste betreft, kan ik zeggen: Stijn is mentaal een heel gezonde jongen. Hij houdt veel van het leven, maar leeft serener sinds hij de ideale partner leerde kennen en samen met haar door het leven gaat. Stijn leerde te leven als een professional. Hij is realistisch en best wel zelfkritisch, maar kan ook relativeren, de humor der dingen inzien én hij is geen egoïst. Soms kiest hij voor de gemakkelijkste weg. Sinds Nieuwjaar maakte hij een moeilijke periode door, maar hij ging er mentaal niet aan ten onder. Hij reageerde vrij rustig, zeker niet als een dikkenek. Er is al gezegd dat zijn entourage te soft is voor hem. Wel, ik moet bekennen: misschien zalf ik niet altijd op het juiste moment, ik roep nooit tegen hem en ik lever ook nooit kritiek in het bijzijn van anderen.

“Ik vind dat iederéén eens in de spiegel mag kijken. Stijn is zich er honderd procent van bewust dat hij bij een grotere club zal moeten leren leven met concurrentie, maar dé vraag is: waarom moest De Boeck hem per se nu een lesje leren? In elk geval komt niemand er goed uit: Cercle niet, Stijn niet en de trainer zelf ook niet.

“De Boeck bezit alle kwaliteiten om een goede trainer te worden, maar het zal met vallen en opstaan zijn. Omdat zijn eerste seizoen als hoofdtrainer meteen een succesverhaal werd, dacht hij wellicht dat het alleen maar rechtopstaand zou gebeuren. Zoals iedereen in het leven zal hij moeten leren om zijn scherpe kanten af te ronden. Toen ik jong was, dacht ik ook dat ik de wereld kon veroveren. Dan loop je enkele keren met de kop tegen de muur en is de vraag: hoe snel leer je daarvan? Dat is het proces waar Glen nu in zit.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier