Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Als een van de weinige landgenoten staat Stijn Devolder volgende zondag aan de start van de Dauphiné Libéré. “Het is een koers die mij wel ligt,” zegt de 26-jarige West-Vlaming. “Veel klimwerk, een proloog en een lange tijdrit. Voor mij de ideale gelegenheid om wat te tonen en een plek in de Tourploeg te versieren.”

Hoe staan je kansen om de proloog in Straatsburg te halen ?

Stijn Devolder : “( ontwijkend) Laat ik zeggen dat ik me niet langer blind staar op de Tour de France. Het is natuurlijk een erg mooie koers. Maar als ik ze niet mag rijden, dan is dat maar zo. Dan zoek ik gewoon een ander doel. Pas op, ik ga er alles voor doen om er wel bij te zijn. Ik geloof ook wel dat het er nog in zit. Maar geef toe, er zijn ergere dingen in het leven dan de Tour niet mogen rijden.”

Na een minder voorjaar wist je vorige week te winnen in de Ronde van België. Een bevrijding ?

“Ja, daar was ik echt heel blij mee. Ik wilde in de Ronde van België een mooi eindklassement neerzetten. Maar door die omvangrijke ontsnapping in de eerste rit zat dat er al meteen niet meer in. Gelukkig redde ik onze wedstrijd nog met die overwinning in de tijdrit. Ook voor mezelf gaf dat wel vertrouwen. Een tijdrit is een goede waardemeter om te zien hoever je conditioneel staat.”

Ploegleider Dirk Demol heeft zich naar verluidt behoorlijk boos gemaakt, omdat jullie niet in de juiste ontsnapping zaten.

“Terecht. Zoiets mag normaal nooit gebeuren. Er was maar één man mee van Discovery Channel. Voor een ploeg als de onze is dat veel te weinig. Zelf was ik trouwens ook heel teleurgesteld. Zeker omdat ik me eigenlijk erg goed voelde. Als ik die ontsnapping in de eerste rit niet had gemist, dan zou ik erg dicht bij de eindoverwinning geweest zijn. Maar ja, dat is praat achteraf natuurlijk.”

Waarom kwam je in het voorjaar niet zo goed uit de verf ?

“Ik had een slechte winter. Van in de eerste koersen voelde ik dat ik niet mijn gebruikelijke niveau haalde. In het voorjaar volgen de wedstrijden elkaar bijzonder snel op. Er was geen tijd om aan mijn vormpeil te werken, waardoor ik bleef sukkelen. Nu is dat echter allemaal vergeten. Conditioneel sta ik er terug. Ik denk dat jullie de komende weken en maanden nog iets van mij mogen verwachten.”

Vorig jaar zei je na de Vuelta dat je eens voor het klassement wou gaan in een grote ronde. Heb je nu plannen ?

“Als ik de Tourploeg niet haal, dan wil ik in de volgende Ronde van Spanje een beschermd statuut, ja. Ik geloof dat ik ver kan komen in een grote ronde. De meeste mensen kennen mij vooral van de Vlaamse klassiekers. Maar dat is echt niet het enige dat ik kan. In de slotweek van de Vuelta van vorig jaar ben ik dat beginnen in te zien. In de koninginnenrit en zeker in de afsluitende tijdrit, was ik bij de besten. Toen heb ik ook mezelf verrast. Dat ik tussen die grote coureurs mee kon, zeg !”

Heb jij er een zicht op wie kopman wordt voor Discovery Channel in de Tour ?

“Da’s moeilijk, want ik heb daar zelf niet rechtstreeks mee te maken. De ploeg heeft meerdere troeven om uit te spelen. Zelf verwacht ik heel veel van Yaroslav Popovych. Die jongen spitst heel zijn seizoen toe op de Tour. Ik denk dat hij er nog hoge ogen zal gooien.”

JEF VAN BAELEN