Met een tussensprint van 5 op 9 kan het debuut van Hugo Broos bij SV Zulte Waregem bevredigend worden genoemd, want hij verloor nog niet. Aan de Gaverbeek maken ze zich klaar voor de altijd beladen confrontatie met Standard. Stijn Meert kent als geen ander het gevoel van zo’n treffen.

Stijn Meert: “Dat blijft emotioneel iets speciaal, net als de derby tegen KV Kortrijk. Iedereen zal dan wel zeggen dat ik me voor die matchen klaarstoom. Maar dat is het geval niet. Ook die problemen uit het verleden met Conceição blijven niet hangen. Het zorgt blijkbaar wel nog altijd voor een extra impuls.”

Julllie hebben enkele bewogen maanden achter de rug …

“Klopt. Ik vond nochtans onze voorbereiding goed. Alles verliep vrij vlot, ondanks de inpassing van een nieuwe trainer en heel wat andere spelers. Er leek geen vuiltje aan de lucht: er was progressie merkbaar. Alleen volgden de resultaten niet.”

Waar liep het concreet fout?

“In de kleedkamer heerste een bijzonder negatieve sfeer. Ik vond het redelijk erg. In mijn loopbaan voelde ik me zelden zo slecht. Soms ging ik echt met tegenzin naar de training. Het zat me heel diep. Bepaalde zaken konden niet, maar er werd ook niet of te weinig op gereageerd. De groep viel uit elkaar, de eenheid verdween volledig. Terwijl dat in het verleden net onze kracht was. We hadden duidelijk nood aan een strenge hand.”

Heeft Hugo Broos dan die orde hersteld?

“We zijn alleszins tevreden over het positieve effect. Vooral dan inzake professionele attitude: respect voor elkaar en je houden aan de gemaakte afspraken. Dat gaat dan misschien om details – zoals op tijd komen of het klaarzetten van materiaal als je werd aangeduid – maar sommige jongens dachten dat ze zich alles konden permitteren.”

Onder anderen Chevalier en Habibou werden al stevig geprikkeld?

“Die jongens moeten nu vooral rustig blijven, want ze zaten allebei heel diep. Habibou stond bij De Roover nergens meer. Hij krijgt opeens het volle vertrouwen van Broos. Dat moet hij nu koesteren, en nog harder werken om dat te bevestigen. Zich focussen op iets en niet na amper twee duels naast je schoenen gaan lopen. Chevalier is een schitterende voetballer, die vooruit moet kijken en niet meer mag teren op vorig seizoen, toen alles vanzelf liep. Hij traint weer scherp.”

Is Broos een vaderfiguur?

“Op basis van zijn charisma plaatste hij op korte termijn heel gemakkelijk de puntjes op de i. Naast zijn ervaring straalt hij toch iets positiefs uit. Hij kan blijkbaar sneller iets afdwingen. In tegenstelling tot De Roover – die door deze ervaring een betere coach zal worden – weet Broos heel goed wat hij wil. De sturing van bovenaf is er weer.”

Nu jullie uit de beker liggen: wat zijn jullie doelstellingen nog?

“Play-off 1 mogen we vergeten. We moeten op korte termijn werken en bewijzen dat de basis die Broos nu legde geen toeval is. Hij gaf spelers opnieuw moed, terwijl ook de ploegprestatie beter werd. Het zijn geen eilandjes meer op het terrein.”

Op het einde van de maand is er nog een heuglijke gebeurtenis, want je wordt voor het eerst vader?

“Inderdaad, het is uitgerekend voor 23 november. ( lacht) In mijn blessureleed het enige lichtpuntje.”

door frédéric vanheule

“Sommige jongens dachten dat ze zich alles konden permitteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier