Na zijn drieste tackle op Villarrealmiddenvelder Cani, twee weken terug, verdween Jonathan Blondel uit de basis bij Club Brugge. Adrie Koster sprak meteen na de wedstrijd zijn afkeuren uit. Later verklaarde hij dat die bewuste tackle een van de redenen was waarom Blondel op de bank bleef tegen AA Gent.

“Een gentleman’s oplossing van Koster”, aldus Hugo Broos, die Blondel in 2001 liet debuteren in eerste klasse bij Moeskroen. “Hij geeft een duidelijk signaal naar Blondel, maar ook naar de buitenwereld. Dergelijke charges op een tegenstander kunnen niet door de beugel.”

Ook Marc Degryse, die als sportief manager Blondel naar Brugge haalde, kan zich vinden in de zet van Koster. “In Nederland zien we trouwens hetzelfde: Bert van Marwijk liet Nigel de Jong ook uit de selectie van de nationale ploeg omwille van zijn tackle op Hatem Ben Arfa.” Broos gaat niet volledig akkoord met die vergelijking: “Wat De Jong op zijn kerfstok heeft, is toch nog van een andere orde. Maar Jonathan voetbalt wel al van bij de jeugd op het randje. Ik zag hem voor het eerst aan het werk als zestienjarige bij de U18 van Moeskroen. Hij hield er zich staande tussen allemaal grotere jongens, maar vloog er toen al regelmatig te hard in. Zijn periode in Engeland zal daar trouwens ook geen goed aan gedaan hebben.”

Danny Murphy, kapitein van het Engelse Fulham, wees een paar dagen terug in een interview op de kwalijke rol die trainers spelen bij het opnaaien van hun spelers. Winnen gaat ten koste van alles, aldus Murphy, waardoor spelers zich onvermijdelijk wagen aan hersenloze tackles. “Ik denk niet dat we de schuld bij de trainers moeten leggen”, reageert Marc Degryse. “Elke speler kan wel eens accidenteel ’te gemotiveerd’ in duel gaan, maar we zien wel dat het bijna altijd dezelfde namen zijn die hun grenzen niet kennen. De fout moet vooral bij de spelers zelf gezocht worden.”

“Blondel is een bijzonder slechte leerling”, gaat Degryse verder. “In die zes jaar bij Club Brugge is hij op dat vlak bijna niet geëvolueerd. Ik denk dat het stilaan zijn laatste kans wordt. De volgende keer zal hij door de buitenwereld nog meer afgemaakt worden. Hij moet zijn eigen stijl niet verloochenen, maar wel zijn verstand leren gebruiken.”

BREGT VERMEULEN

‘Hij is een bijzonder slechte leerling.’

Marc Degryse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier