Bordeaux won de Ligabeker.

Het duel om de Ligabeker leverde vorige zaterdag geen verrassingen op: Bordeaux haalde het gemakkelijk met 4-0 van de Bretoense tweedeklasser Vannes. De hoop op een soort grand slam voor Bretagne in de bekercompetities – Guingamp en Rennes spelen de finale van de Franse beker – verdween dan ook meteen.

Bij Bordeaux hoopt men dan weer stilletjes dat deze eerste prijs een voorbode kan zijn van nog meer. Het team van Laurent Blanc gaf zijn titelambities immers nog niet volledig op, hoewel de trainer daar tot nu toe nooit openlijk voor uitkwam. “Bordeaux hoort meer thuis in het rijtje met ploegen als Rijsel, Saint-Etienne en Rennes dan in dat van Monaco, Marseille, Lyon en PSG”, weet de oud-international. “Vóór het seizoen bestond de doelstelling erin om bij de eerste vier te eindigen. Als ik toen al titelambities had uitgesproken, had ik mijn spelers daar geen dienst mee bewezen. Enkel Lyon en Marseille kunnen zich dat, gezien de middelen waarover ze beschikken, volgens mij permitteren.”

Volgens Christian Gourcuff, de trainer van Lorient en de vader van sterspeler Yoann speelt Bordeaux het beste voetbal van Frankrijk. “Het is een heel eigen stijl die erg veel energie kost. Misschien nog niet voldoende verfijnd om als referentie te kunnen gelden, maar qua voetballend vermogen is het beter dan wat Lyon toont.”

Bordeaux kan rekenen op enkele individuele toppers. Zo was de vorige zomer bij AC Milan geleende Yoann Gourcuff tegen Vannes opnieuw erg beslissend, nadat hij in februari eventjes in een dipje zat. Naast hem eist ook het Braziliaanse duo Wendel en Fernando al het hele seizoen een hoofdrol op. De eerste zet met zijn geniale linkervoet vaak op een erg creatieve manier de lijnen uit; de tweede speelt als verdedigende middenvelder een sleutelrol. Niet toevallig viel de mindere periode van Bordeaux samen met de vier weken waarin hij omwille van een schorsing moest toekijken. Met zijn niet-aflatende inzet had Fernando ook een heel groot aandeel in de 1-0-zege tegen Lyon.

Julien Quercia, de spits van Auxerre, weigerde drie jaar geleden om zich te laten opereren nadat hij de kruisbanden van zijn linkerknie scheurde. Een voorbeeld dat onlangs werd gevolgd door Anthony Réveillère (Lyon). Maar omdat de pijn bleef terugkomen, kondigde de aanvaller nu aan dat hij een chirurgische ingreep wil ondergaan.

Lyon valt van zijn voetstuk. Het team pakte in zijn laatste drie matchen slechts één punt en viel terug naar de derde plaats.

Stéphane Ruffier, de doelman van Monaco, staat in de belangstelling van verschillende ploegen. Rijsel zou de grootste kans maken om hem volgend seizoen in te lijven.

Bernard Tapie, de vroegere voorzitter van Olympique Marseille, kondigde aan dat hij graag in het voetbal wil terugkeren. Hij zou bereid zijn om te investeren in Nice of Cannes. Ondertussen haalde hij in La Provence fel uit naar zijn vroegere club én coach Erik Gerets. “Ik snap niet dat de fans hem smeken om te blijven”, vertelt hij over onze landgenoot. “Dat hij voortdurend cinema speelt door nu eens te zeggen dat hij blijft en dan weer dat hij vertrekt, is ondraaglijk. Bij mij zou hij al lang zijn biezen hebben mogen pakken. De enige reden waarom Marseille dat eventueel kan aanvaarden, is dat hij wellicht al besloten heeft om te vertrekken. Dat hij het niet bekendmaakt, is om op het einde van de competitie de gemoedsrust van de spelers niet te verstoren. Als dat het is, bied ik hem mijn excuses aan. Volgens mij weet voorzitter

Pape Diouf ook al hoe de vork in de steel zit en hoe hij het in de toekomst wil aanpakken. Hoe dan ook, Gerets is

niet onvervangbaar.

De enige die vandaag wel

onvervangbaar is bij

Marseille, is Diouf.”

STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier