Er verschuift momenteel heel wat aan de top van de voetbalbond, waar secretaris-generaal Jean-Paul Houben vorige week een hartoperatie onderging. Houben is al sinds half maart buiten strijd en zal het na zijn terugkeer een tijdje kalmer aan moeten doen. Dat scheelt op de bond een hele slok, want deze man in de schaduw was een harde werker.

Traditioneel voor april zijn ook de mandaten die op het spel staan in dit hoogste bondsorgaan. Maar liefst drie ondervoorzitters moeten binnenkort worden gekozen. Stany De-slypere en Josef Gerard hebben de leeftijdsgrens van 75 jaar bereikt en gaan met voetbalpensioen, terwijl de al lang door ziekte afwezige Frans Meulemans officieel zijn ontslag indiende. Meulemans wordt allicht opgevolgd door Guy Lambeets, terwijl voor de twee andere functies van ondervoorzitter (één Vlaamstalige en één Nederlandstalige) een strijd zal woeden tussen enerzijds de Limburgse oudgediende Schiepers en François De Keersmaeker (schoonzoon van ex-voorzitter Louis Wouters) en anderzijds de Henegouwer Delferrière en de Luikenaar Dumoulin. Delferrière, steeds meer aanwezig in de bond, heeft straks wel de delicate taak om twee partijen te verdedigen. Hij zetelt in het Uitvoerend Comité namens de provincie Henegouwen, maar kreeg vorige week ook een functie in het organigram van La Louvière.

Maar voor dé verschuiving zorgde de profliga, die Antoine Vanhove naar het Uitvoerend Comité stuurde, het mandaat van Karel Dierick verlengde en Karel Vertongen wipte. Vertongen zit al 19 jaar in dat hoogste orgaan en was tien jaar voorzitter van de technische commissie. Die functie komt op 30 juni vrij. In principe kan Vertongen nog doorgaan, als het Uitvoerend Comité hem dat vraagt, maar algemeen verwacht de voetbalwereld dat Michel Preud’homme hem zal opvolgen, als Standard tenminste de toestemming geeft.

Vertongen was achteraf ontgoocheld. De grote vijf hadden hem hun stem beloofd, maar uiteindelijk kreeg hij er slechts drie. Zijn probleem was onder meer dat Antwerp als tweedeklasser geen lid is van de profliga. Een voorstel om Vertongen onder voorbehoud van promotie te laten verkiezen en hem ontslag te laten beloven mocht dat mislukken, werd weggestemd. Roger Lambrecht bood hem nog een alternatief : lid worden van Lokeren. Maar dat legde de 66-jarige rood-witte supporter naast zich neer. “Je verandert van huis, van auto, desnoods van vrouw – al wat je wilt – maar niet van club.” (PTK)

PTK

‘Je verandert van huis, van auto, desnoods van vrouw, maar niet van club. ‘ (Karel Vertongen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier