Yves Dupont en de Giants beleven een rotcampagne.

De Antwerp Giants beleven niet bepaald hun meest succesvolle seizoen uit de recente clubgeschiedenis. En dat is een understatement. Uitgeschakeld in de ULEB Cup én in de beker van België, terwijl de Sinjoren in de competitie op een beschamende achtste plaats staan. Naar het beeld van zijn werkgever haalt ook Yves Dupont (33) bijlange niet zijn gebruikelijke niveau. Bovendien sukkelt de center nu met verkalking in de linkerknie en zal hij drie tot vier weken moeten rusten.

“Tja, de eerste ouderdomsverschijnselen, zeker”, stelt de tweevoudige Speler van het Jaar retorisch. “Ik mag uiteindelijk niet klagen, ik speel al vijftien jaar op het hoogste niveau en dit is de eerste maal dat ik zo lang aan de kant moet blijven.” Toch kan Dupont niet tevreden zijn met het seizoen dat hij tot nog toe draaide. Voor de eerste keer in zijn carrière kreeg de GVR (Grote Vriendelijke Reus) openlijk kritiek te slikken van pers en publiek. Dupont: “Dat hoort bij topsport, die kritiek moet je naast je neer kunnen leggen. Het is normaal dat er commentaar komt wanneer een ploeg niet draait. Maar ik moet eerlijk zijn: dit is inderdaad niet het beste seizoen uit mijn carrière. Ik scoor minder, maar dat verwacht de coach ook niet van mij: ik moet rebounds pakken en verdedigen. Rond mij lopen er genoeg jongens die kunnen scoren.”

De statistieken bewijzen de mindere vorm van de center van de Giants, gemiddeld slechts vijf rebounds en zes punten per wedstrijd. Ter vergelijking: in zijn topjaren lukte Dupont gemiddeld tien rebounds en tien punten per wedstrijd. Komt stilaan het jaartje te veel in zicht, zoals hier en daar al geopperd werd? “Hoegenaamd niet”, repliceert Dupont zonder aarzelen. “Aan stoppen dacht ik nog geen seconde. Ik heb zeker nog ambitie. Bij Antwerp heb ik nog één jaar contract. Daarna zien we wel, maar eigenlijk ga ik ervan uit dat ik ook daarna nog blijf spelen op het hoogste niveau. Akkoord, op training tegen die twintigjarige gastjes in onze kern merk ik wel dat ik af en toe een stapje te kort kom. Anderzijds spiegel ik mij aan de grote mannen bij Bergen: Roger Huggins is er 40 en draait nog vlot mee. George Evans is er 37.”

Veel ambitie rest er Dupont en zijn Giants dit seizoen nochtans niet meer. Zelfs een plekje in de play-offs lijkt veraf. “Toch blijven we mikken op een plaats bij de eerste zes. Na de coachwissel werd al het werk van twee maanden weggeveegd en moesten we weer van nul af aan herbeginnen. Stilaan raken we vlotter op elkaar ingespeeld. Het seizoen is nog niet gedaan. Ik hoop snel weer fit te zijn en dan het seizoen toch in schoonheid te eindigen”, besluit Dupont strijdvaardig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier