Haalt Spanje 30 op 30?

Door een 1-2-overwinning op het veld van Armenië, dankzij goals van CescFàbregas en JuanMata won Spanje ook zijn negende kwalificatiewedstrijd in deze WK-voorronde. Als het vandaag ook nog Bosnië-Herzegovina klopt, realiseert het team van VicenteDelBosque een heuse stunt door geen enkel punt te verliezen. In 2006 kwalificeerde de regerende Europese kampioen zich al eens na een parcours zonder nederlaag, maar een 30 op 30 zou toch een fantastisch record zijn. Het is overigens niet het enige record dat dusver is bijgeschreven. Een overzicht:

– vijftien opeenvolgende overwinningen: de reeks werd verrassend onderbroken door een nederlaag tegen de Verenigde Staten in de halve finales van de Confederations Cup, maar het blijft toch een wereldrecord.

– de beste coach: met 18 zeges in 19 wedstrijden deed Del Bosque beter dan gelijk wie van zijn illustere voorgangers.

– sterke doelman: in Estland evenaarde IkerCasillas vorige maand het record van AndoniZubizarreta die met de nationale ploeg in 57 wedstrijden zijn netten ongeschonden hield. Casillas kan vandaag het record breken als hij ook tegen Bosnië-Herzegovina de nul kan houden.

– Onwrikbare verdediging: het tegendoelpunt tegen Armenië is slechts het derde van deze kwalificatieronde. Enkel Nederland deed met slechts twee tegengoals nog beter, maar Oranje zat in een groep met slechts vijf teams.

DavidVilla had de topscorer kunnen worden van de Europese kwalificatiegroepen indien hij de twee laatste wedstrijden niet had moeten missen als gevolg van een spierscheur. Maar met zeven goals in acht wedstrijden was hij enorm efficiënt. Enkel de Engelsman WayneRooney deed met negen doelpunten beter. Met 33 goals uit 52 wedstrijden is Villa nu de tweede beste doelpuntenmaker. Hij heeft nog een achterstand van 11 goals op Raúl, die voor zijn 44 treffers echter 102 wedstrijden nodig had.

Cristiano Ronaldo (24) begon met Portugal aan het WK-kwalificatieduel tegen Hongarije, maar moest na 27 minuten het veld verlaten. Hij had nog te veel last van de enkelblessure die hij opliep in het Champions Leagueduel tegen Marseille.

Het duel dat Spanje zaterdag tegen Armenië speelde liet veel sporen na: Daniel Güiza (spierscheur), Carlos Marchena (trap), Carles Puyol (gele kaart te veel) en Xavi (fysieke hinder) moesten alle vier verstek laten gaan voor de wedstrijd van vanavond tegen Bosnië-Herzegovina. Bovendien is ook Cesc Fàbregas er niet bij wegens familiale problemen.

Emiliano Armenteros heeft een plaatsje verworven in de geschiedenisboeken van Xerez: tien dagen geleden scoorde de Argentijnse spits op de zesde speeldag van de competitie de allereerste goal van de club in eerste klasse. Dat volstond echter nog niet om zijn club ook een eerste zege te bezorgen.

Iker Muniain (16 jaar en 289 dagen) is de jongste doelpuntenmaker uit de geschiedenis van de Liga. Tien dagen geleden scoorde hij een van de twee goals van Bilbao op het veld van Valladolid. Hij was toen enkele dagen jonger dan Xisco Nadal toen die in 2003 voor Villarreal scoorde tegen Deportivo.

Fernando Llorente, de 24-jarige aanvaller van Bilbao moest naar het ziekenhuis worden overgebracht nadat hij in het duel tegen Valladolid aan het hoofd werd geraakt. Na een nachtje observatie mocht hij terug naar huis, maar hij moest wel enkele dagen rust in acht nemen.

De min-20-jarigen van coach Luis Milla werden in de achtste finales van het WK in Egypte met 1-3 geklopt door Italië. Het was voor de Spaanse youngsters, die tot de favorieten behoorden, een zware ontgoocheling.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier