Danny Boffin kan naar Charleroi. Het was geen toevallig krantenbericht. Sedert vorige maand spéélt Boffin niet meer in Sint-Truiden. Hij trainde er nog wel ; hij mocht, maar hij moest niet. Om tot bezinning te komen, heette het. Ondertussen deed STVV in stilte voort zónder Boffin en dat deed het goed.

Danny Boffin is 38 en wordt er niet jonger op. Eerder dan zijn carrière te proberen te rekken is de grootste zorg van de club zich ook zonder hem van een toekomst in eerste klasse te verzekeren. Boffin voelt dat en Boffin vecht ertegen. Op maandag lees je in de krant dat hij zal stoppen met voetballen, ’s anderendaags dat hij zal bewijzen dat dit niet het jaartje te veel is, nog een dag later gaat het over zijn ambitie om trainer te worden, en tegen het eind van de week zou hij graag een overzeese slag slaan.

Twijfel. Boffin stelt in zijn overlevingsstrijd niet alleen zichzelf in vraag, maar ook wel eens de keuzes van de trainer, alsook de kwaliteiten en de prestaties van ploegmaats. Toen Jacky Mathijssen hem tegen Moeskroen verving, zat het er meteen op. In Sint-Truiden is Boffin een vedette. Hij gaat ervan uit dat hij speelt en dat op zijn favoriete positie, in een vrije rol achter de spitsen, maar zo onaantastbaar is hij niet meer. Intriges en toestanden zijn in die omstandigheden nooit veraf.

Waarom zou STVV Danny Boffin per se willen houden ? Niet om financiële redenen, integendeel, want hij is de duurste speler. Om sportieve ? Ook niet noodzakelijk, want in het nieuwe STVV komt de naam D. Boffin in principe niet meer voor. Met Désiré Mbonabucya en Jochen Janssen centraal voorin (alternerend) is er geen plaats meer voor D. Boffin û als je tenminste de flanken dubbel bezet wilt houden en zolang D. Boffin zijn neus ophaalt voor een rol vanaf de flank. Al scandeert een deel van de fans nog altijd zijn naam, in Sint-Truiden is het post-Boffintijdperk volop ingezet. Inmiddels is al bewezen dat STVV niet meer van Boffin afhankelijk is.

Waarom zou Danny Boffin nog bij STVV willen blijven als hij er geen basisspeler meer is en er ook geen enkele garantie heeft op werkzekerheid als over zes maanden zijn contract afloopt ? Het is niet uitgesloten dat hij er ooit wel terugkeert, al dan niet als assistent van Marc Wilmots, maar nu lijkt alles erop dat hij op Staaien op een dood spoor zit. Dit is geen vrolijk makend gevoel û voor iemand die ook privé onder druk staat.

Gevraagd worden door een andere ploeg daarentegen ! Of het nu Charleroi is of Standard (een andere naam die hij afgelopen week zélf liet vallen toen hij op training zei dat hij waarschijnlijk aan zijn laatste dagen bezig was) : een transfer zou voor Danny Boffin de ideale prikkel zijn om nog eens het allerbeste uit zichzelf te halen, al was het maar om mensen in Sint-Truiden te bewijzen dat hij nog niet versleten is en beter verdient dan onzekerheid. En waar kan het beter dan in Wallonië, waar hij een jaar geleden nog de Kristallen Bal won, vóór Marc Wilmots nota bene ?

Alles lijkt erop dat Danny Boffin op Staaien op een dood spoor zit.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier