Jaren geleden contacteerde Lokeren Valère Billen, toen werkzaam bij het Hongaarse Debrecen. Het had gehoord dat Debrecen een interessante spits had, maar via een samenwerkingsakkoord met Sint-Truiden belandde Ibrahima Sidibe in Limburg. Daar zit hij nog, tot tevredenheid van de technische staf en de andere spelers. Op de vraag wat hij zou doen mocht Sidibe in extremis verkocht worden, reageerde de nieuwe middenvelder Tom Caluwéverschrikt: “Dat mag niet!”

Heel het aanvallende systeem bij STVV is op Sidibe afgestemd. Diepgang heeft trainer Guido Brepoels voorin niet, maar als zijn grote spits zoals vrijdagavond over de grond aangespeeld wordt en de ballen kan bijhouden tot de opkomende middenvelders aansluiten, is STVV aartsgevaarlijk.

Dat spelers als Sidibe en Denis Odoi nog bij Sint-Truiden spelen, vinden kenners ongelofelijk. Odoi, die na het uitvallen van Ludovic Buysens van de linkerflank naar het centrum van de verdediging werd gehaald en het daar perfect deed, kwam wel eens ter sprake bij andere teams, maar concrete belangstelling van AA Gent of andere Belgische clubs was er niet. Alleen een Nederlandse eredivisieclub informeerde. Guido Brepoels: “Ik heb hun trainer, die ik ken, gevraagd: doe me dat niet aan.”

Zelf wil Brepoels absoluut een vervanger voor Buysens (maanden out na een kuitbeenbreuk) én een alternatief voor Sidibe. Een aantal posities is dun bezet, en met zijn beperkte kern moet de trainer al eens met een mindere wedstrijd rekening houden. ” Giel Deferm speelde tegen Lierse een dijk van een wedstrijd, maar zat er in de tweede match al compleet door.” Op de vraag waarom de jonge Yorick Antheunis pas tegen Standard aan de aftrap kwam, was het antwoord simpel: de hele voorbereiding trainde Antheunis – vorig jaar geblesseerd – in het rood, pas nu was hij inzetbaar.

Na de nederlaag op Kortrijk zaten spelers en technische staf diep in de put, geeft Brepoels toe. Hoe hij dat oploste? “Door elke dag een positieve boodschap te brengen waar de spelers iets mee aan kunnen, door optimisme uit te stralen. Tegen Standard vroeg ik ze om vanaf de eerste minuut hoog te gaan pressen, om op die manier het publiek mee te krijgen. Dat is perfect gelukt. Vaak ben ik hier meer mental coach dan trainer.”

Vrijdagavond was Brepoels meer opgelucht dan euforisch. “Met zes op twaalf heeft STVV wat het verdient. Wie zegt dat we meer punten hadden kunnen hebben, liegt.” De coach van de Kanaries staat met beide voeten op de grond. “Als we moeiteloos het behoud verzekeren, ga ik na het seizoen te voet naar Rome.”

GEERT FOUTRé

‘Als we het behoud verzekeren, ga ik na het seizoen te voet naar Rome.’ Guido Brepoels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier