STVV – Info

Geslaagde kruisbestuiving

Het was aandoenlijk en tegelijk mooi om te zien hoe voorzitter Meekers, zijn vrouw en CEO Tateishi aan een van de oefenvelden op Neerpede onder een veel te kleine paraplu probeerden te schuilen voor een helse stortbui. Het was de eerste oefenwedstrijd tegen een eersteklasser en de toplui van STVV waren getuige van een totaalprestatie. De jongens van Hollerbach waren agressief aan de bal, zetten hoog druk en raakten bij momenten ook voetballend uit de omknelling van paars-wit. De Duitser heeft de automatismen erin gedramd en geeft zijn spelers het gevoel dat ze toewerken naar een gezamenlijk doel waar iedereen zijn bijdrage kan leveren. De 1-0-overwinning bij Anderlecht was de voorbode van een geslaagde oefencampagne waarin ook Standard en Viktoria Plzen op overtuigende wijze werden geklopt. Ondanks de zomerstop lijkt het alsof de Kanaries blijven surfen op de onverhoopte negende plaats van vorig seizoen.

Volgens de top van het management werd de sterkste kern in jaren samengesteld.

ZORGELOOS SEIZOEN

Vijf jaar na de overname lijkt de kruisbestuiving tussen STVV en het Japanse DMM.com dus eindelijk zijn vruchten af te werpen. De misplaatste ambities van de beginjaren – binnen de drie jaar play-off 1 spelen en de hiërarchie overhoop gooien – hebben plaatsgemaakt voor een realistischer beleid. De zeven trainers die de Japanners versleten, onder wie enkele vakmannen (Brys, Maes) en jonge veertigers (Hayen, De Roeck), om tot de conclusie te komen dat het sportief plan niet klopte, was collateral damage. Het zegt veel, zo niet alles, dat Hollerbach pas de tweede coach is na Brys die voor de tweede keer aan de voorbereiding mag beginnen op Stayen sinds de Japanners aan de macht zijn.

STVV - Info

Vorig seizoen was het vooral de bedoeling om niet meegesleurd te worden in de degradatiestrijd en uiteindelijk grepen ze door een minder doelsaldo naast een ticket voor de Europe play-offs met een historisch hoog aantal punten. Verhoudingsgewijs was het puntentotaal van 51 punten van vorig seizoen het op drie na beste resultaat sinds de eeuwwisseling. De laatste jaren moest STVV tot het laatst bibberen, terwijl de ploeg in december al safe zat. De ambities werden terecht naar boven bijgesteld – een zorgeloos seizoen spelen en meedoen voor de plaatsen vijf tot acht wordt de opdracht. Op Stayen bedanken ze sowieso voor een grijs seizoen aan de onderkant van de middenmoot. In dat opzicht werd de sterkste kern in jaren samengesteld, zo wordt beweerd door de top van het management. Schmidt, Brüls, Kagawa, Hashioka, Konaté, Leistner, Bauer, Hayashi kregen in het tussenseizoen onder andere het gezelschap van Boya en Bruno, twee spelers die niet zo lang geleden wellicht hun neus hadden opgehaald voor een transfer naar Stayen. Het goede voetbal en de positieve vibe gingen niet onopgemerkt voorbij in de Jupiler Pro League en dat spreekt potentiële doelwitten en makelaars aan.

STVV - Info

INHAALBEWEGING

De sportieve revival moet de supporters motiveren om uit hun zetel te komen en de wedstrijden live bij te wonen. Op de slotspeeldag van het vorige seizoen was het duel tegen Standard zo goed als uitverkocht en de mensen die toen in het stadion zaten, moeten straks terugkomen. Hoewel de Truienaar in het algemeen vrij laat beslist om al dan niet een abonnement aan te schaffen en corona nog om de hoek loert, loopt de verkoop beter dan een jaar geleden. Het bestuur beseft dat er te weinig volk kwam opdagen op Stayen en hoopt gemiddeld 1000 tot 1500 toeschouwers meer over de vloer te krijgen dan vorig seizoen. De boodschap mag duidelijk zijn: de Truienaars, de diehardfans, de neutrale voetballiefhebbers en de Haspengouwers moeten naar Stayen afzakken om met eigen ogen de terugkeer van de giantkillers te aanschouwen.

STVV - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier