STVV – Info

Frank Boya © belgaimage

Nieuwkomer Frank Boya

New bink in town. Zo maakte STVV op 24 juni de transfer van Frank Boya bekend. De rijzige Kameroener van 1,96 meter wordt voor een seizoen van Antwerp gehuurd, met aankoopoptie, en moet de nieuwe patron worden op het Truiense middenveld. Boya krijgt zelfs een dubbele functie in het elftal van Hollerbach: hij moet enerzijds oorlog maken voor de verdediging en daarnaast zal hij in steun van de artiesten Brüls en Kagawa de speelruimte moeten bestrijken tussen de twee rechthoeken. Met zijn technische kwaliteiten, zijn voortreffelijk afstandsschot en gestalte heeft Boya het ideale profiel om de vacante positie van box-to-boxspeler in te vullen.

Mathias Delorge
Mathias Delorge© belgaimage

De komst van Boya is zeker geen toeval. Tijdens zijn grote doorbraak bij Moeskroen in het seizoen 2019-2020 was niemand minder dan Hollerbach de sportieve baas op Le Canonnier. Op 4 augustus 2019 leerde heel België hem kennen toen hij tegen Anderlecht de drietand Vlap, Verschaeren en Zulj eigenhandig op de knieën dwong en speler-manager Kompany tot wanhoop dreef. Een week later scoorde Boya als verdediger de 1-1 tegen Gent en op de laatste speeldag voor de coronastop maakte hij als gelegenheidsspits de winning goal tegen Waasland-Beveren. Na dat succesvolle seizoen verliet hij Moeskroen door de grote poort om zijn kans te wagen bij Antwerp, maar hij kon er nooit uitgroeien tot een basisspeler. Twee jaar na hun eerste partnerschip werden Hollerbach en Boya dus herenigd op Stayen. En Boya, die aan zijn vierde ploeg toe is in de Jupiler Pro League, mag de kans niet lagen liggen om op zijn 26e aan iedereen te laten zien dat hij een van de beste spelers is op zijn positie.

STVV - Info

In 2017 maakte Boya deel uit van de Kameroense selectie van Broos die de Afrika Cup won en sindsdien is hij in eigen land een echte ster. Hij trakteert zijn 503.000 volgers op Instagram regelmatig op kiekjes waarop hij zich manifesteert als stijlicoon en fitnessgoeroe en hij gebruikt zijn naambekendheid om de illegale handel in wilde dieren aan de kaak te stellen.

Anekdotes

1 Bollen

De stage in Oostenrijk begon in mineur. De vlucht Keulen-München werd in extremis geannuleerd en daardoor boekte de club nog een dubbeldekker voor de avond ervoor. Na een rit van 600 km van Sint-Truiden naar Nürnberg was het naar Bad Häring nóg meer dan 3 uur bollen en op een gegeven moment was Boya het zo beu dat hij al lachend vroeg aan de chauffeur om hem te laten uitstappen.

2 Sponsorloos tenue

STVV kon het oefenduel met Anderlecht niet afwerken in zijn nieuwe shirts. Er werd dan maar geoefend in een tenue zonder sponsors.

3 Kunstshirts

De totstandkoming van de nieuwe uitrustingen van STVV heeft trouwens een leuke voorgeschiedenis. Het was in eerste instantie de bedoeling dat een Japanse kunstenaar mee zou werken aan het design van de thuisshirts, maar uiteindelijk werd alsnog gekozen voor eenzelfde model als de uitshirts.

Jong talent Mathias Delorge

Krijgen we binnenkort opnieuw een Delorge te zien op Stayen? Meer dan negen jaar nadat Peter Delorge zijn laatste wedstrijd speelde voor de Kanaries in tweede klasse staat zoon Mathias op de drempel van de A-ploeg. De 17-jarige middenvelder is net als zijn vader een STVV-boy in hart en nieren. Hij sloot zich bij de U8 aan bij STVV en hij liet de voorbije jaren regelmatig aanbiedingen van andere clubs links liggen omdat hij ervan droomt om een vaste waarde te worden op Stayen. Daarmee zou hij in de voetsporen treden van Schoofs, het laatste echte jeugdproduct dat voor lange tijd basisspeler was bij STVV.

STVV - Info

De komende maanden worden alvast cruciaal voor Delorge junior, die na de stage in Oostenrijk te horen kreeg dat hij zich eerst moet bewijzen bij de U21. Deze kleine tegenvaller verandert voorlopig niets aan zijn carrièreplanning. Zijn doel is om zoveel mogelijk de wedstrijdselectie te halen.

STVV - Info
© gf

3 vragen aan Peter Voets

Ex-speler

Wat verwacht je dit seizoen van je ex-club?

‘De ploeg moet in staat zijn om een zorgeloos seizoen te draaien. De vraag is alleen: zullen ze doorgaan op de flow van vorig seizoen toen ze negende eindigden? Ik zou het echt niet weten… Niet dat ik twijfels heb, maar ik hoop dat ze snel uit de startblokken schieten. Dat is meestal een voorwaarde om een goed seizoen door te maken. Na de eerste vijf wedstrijden (Union, Gent, Kortrijk, Anderlecht, Oostende, nvdr) zullen we weten waar dit STVV kan stranden.’

Voetbal, volk en vuur is de slagzin waar STVV groot werd. Met Hollerbach hebben ze een trainer gevonden die deze waarden belichaamt.

‘Inderdaad. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat hij echt bij deze club past. En blijkbaar spaart hij niemand tijdens de voorbereiding. Maar dat hoort zo! Alle spelers moeten kapot zijn bij de start van de competitie. Ik denk dat Hollerbach een ploeg aan het vormen is die in het laatste kwartier een wedstrijd kan doen kantelen. De teamspirit valt mij ook op. Ze beginnen aan een wedstrijd met het mes tussen de tanden. Als een speler een steek laat vallen, dan wordt dat door een ploegmaat gecorrigeerd. Dat was in mijn periode als STVV-speler ook.’

Is er een speler naar wie je speciaal uitkijkt?

‘Er zijn een paar spelers bij gekomen die zeker een meerwaarde kunnen zijn voor de ploeg. Maar de nieuwe Voets? Ik zie niet meteen iemand met mijn profiel en wellicht heeft dit elftal geen kloon van mij nodig. Ik ben vooral blij dat het geen duivenkot meer is zoals enkele jaren geleden.’

STVV - Info
STVV - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier