Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Sint-Truiden is niet te stuiten, of het moest door zijn eigen burgemeester zijn die zondag omwille van het noodweer de wedstrijd tegen Moeskroen aflaste. ‘We hebben alles in huis om tot de laatste minuut mee te doen voor de titel.’

Ouderwets is het al lang, maar nu wordt Staaien blijkbaar ook echt te klein, want voor de komende thuiswedstrijden tegen Anderlecht, Brugge en Genk zal er een tribunetje met 509 zitplaatsen worden bijgezet. “De mensen zijn enthousiast,” zegt commercieel manager Geert Smets, “en ze weten ook dat het huidige succes geen toevalstreffer is.”

“De basis is gelegd door Poll Peters“, benadrukt Smets. “Vijf jaar geleden voerde hij onze Uefaploeg met Delorge, Buvens, Vrancken, Vangeel, Hayen, Dello, Deckers enzovoort tot kampioen van België. Poll heeft die jongens opgevoed, weet je. Bijna die hele generatie is doorgestoten tot onze A-kern, ik denk dat dat uniek is. Wat ze toen presteerden als Uefa, zullen ze nu als seniores overdoen.” Landskampioen worden ? Smets lacht niet. “Eigenlijk hebben wij elk jaar maar één verwachting en dat is in eerste klasse blijven, maar ik vind dat we nu alles in huis hebben om tot de laatste minuut mee te doen voor de titel. Techniek, kracht en snelheid, jeugdig enthousiasme en ervaring. Wij zijn de snelst uitbrekende ploeg in België, in drie passen zijn we voor de goal. Het mooie van de sport is juist dat er op een bepaald moment de chemie ontstaat om iets exceptioneels te doen, waarom zou Sint-Truiden nu niet kunnen wat Beveren en Lierse vroeger presteerden ? Dat kan toch ?! Meer en meer mensen beginnen dat te beseffen.”

Net nu het ambitieuze plan van een nieuw, multifunctioneel stadion in Brustem met bijpassende structuur werd opgedoekt, net nu doet STVV het op het veld beter dan ooit. “Voeten op de grond, dat is net de herontdekking die STVV heeft gedaan, en die het Belgisch voetbal beter eens zou doen !”, aldus Geert Smets. “Dat is dus het failliet van Verschueren en al die mannen met hun hervormingen ! Want de G5, wie zijn dat ? Is dat AA Gent, met al zijn schulden ? Standard, met al zijn schulden ? Is dat Genk ? Als je 80 miljoen verlies lijdt in het jaar dat je kampioen speelt, dan ben je dus alleen maar jezelf iets wijs aan het maken. Ik ken geen enkel gezond bedrijf dat op het toppunt van zijn productiemogelijkheden verlieslatend is. En met alle respect voor Louis De Vries, maar hij heeft GBA kapotgemaakt, hé, met zijn droombudget van 250 miljoen. De G5, vandaag zijn dat Lierse en STVV, hé, en Lokeren ! De G5 is een luchtkasteel, het is een Lernout & Hauspie-constructie.

“STVV bewijst dat ook een kleine club, met een budget van 150 miljoen, succesvol kan zijn, uitstekend voetbal kan spelen en aan de kop van de Belgische competitie kan meedraaien. Want – nogmaals – hier is wel degelijk jarenlang doelbewust aan gewerkt. Misschien zijn wij dus wel een beetje een modelclub. Het koninginnestuk Boffin terughalen was de beslissende zet, maar een heel wijze en moedige beslissing is ook vijf jaar geleden genomen, toen we aan de winterstop nergens stonden en moesten beslissen of we zouden investeren in al die jonge mannekes die nu in het eerste staan óf ons op de positie van verdedigende middenvelder versterken met een Roemeens international. Er is toen geopteerd om het seizoen met die kern rond te maken en alles op de jeugd te zetten. Daar plukken we nu de vruchten van.

“STVV bouwt doelbewust verder binnen zijn eigen visie en ik ben ervan overtuigd dat het de juiste strategie is. In één woord is dat : FC Haspengouw. Vergeet niet dat wij ook de vereniging zijn met het grootst aantal aangesloten leden : 250 hier, 250 in SK Tongeren en 1600 actieve voetballertjes in ons jeugdproject Hesbania. Dat is vernieuwend, dat is wat wij als boodschap hebben vandaag. Dat is onze voedingsbodem.

“Wij weten ook heel goed dat wij een doorgeefclub zijn, dat wij jaarlijks of om de twee jaar een goeie uitgaande transfer moeten doen, maar wie niet ? Had Anderlecht Koller niet verkocht, dan was het daar ook dramatisch. Het drama van Genk is juist dat ze Sonck en Dagano niét verkocht hebben, want dat is hun tekort. Als de voorzitter van Genk tien miljoen euro borg staat, wat betekent dat ? Dat betekent de waarde van die twee spelers, hé, althans volgens zijn eigen prognoses. Volgens mij heeft de man een groot probleem, want die twee zijn dat niet waard. Jos Vaessen, vind ik, ziet er ondertussen net zo slecht uit als Van den Wijngaert bij Mechelen. Luchtkastelen, hé. Niet in Sint-Truiden.”

Eind dit seizoen starten op Staaien de afbraak- en bouwwerken. Er komt een nieuwe zittribune met 4.500 plaatsen aan de lange zijde waar nu de overdekte staanplaatsen zijn en misschien ook al aan de straatzijde. Hoe de verbouwingen financieren, met een budgetje van 150 miljoen ? “We zullen wel iets meer terugbetaald krijgen omdat we onze plaatsen iets kunnen upgraden en we zijn er ook van overtuigd dat ons toeschouwersaantal zal stijgen”, aldus voorzitter Leo Schepers. “We hebben investeerders die in dit project willen meestappen. Er is ook de verhuur van commerciële ruimtes aan de straatkant die wat geld zal opbrengen.

“Wij weten waar we naartoe willen, wat niet wil zeggen dat we het gemakkelijk hebben – dat is natuurlijk iets heel anders. Wij zijn er ook van overtuigd dat het budget naar omhoog moet, maar waar we evenzeer van overtuigd zijn, is dat een groter budget geen garantie is voor een beter beleid of een inkrimping van de tekorten. Ook zijn we er ons van bewust dat als een aantal spelers het niveau dat ze tot nu toe halen kunnen aanhouden tot het eind van het seizoen, we ze zullen moeten laten vertrekken omdat rijkere clubs veel beter verlonen dan wij en wij zelf de tekorten proberen te beperken. Anderzijds, als ik zie dat er in onze kern van 22 liefst 14 jeugdspelers zitten, weet ik dat wij de eerstvolgende jaren wat betreft continuïteit van sportieve prestaties toch beter gewapend zijn dan sommige anders clubs.”

Dat dit het seizoen is waarin STVV de wereld zal verbazen door voor het eerst in zijn geschiedenis landskampioen te worden, zal je de voorzitter niet horen zeggen. “Neen”, glimlacht hij. “Er zijn wat problemen geweest omdat ik bij de seizoenaanhef de ambitie had uitgesproken om eens een prijs te halen – welke prijs het ook weze. Een zesde plaats en Intertotovoetbal lijkt mij toch een haalbare doelstelling. Als dat dan druk legt op bepaalde actoren, tja… je moet met druk om kunnen, hé. In een bedrijf worden er ook targets gesteld, wat nog niet wil zeggen dat als die betrachte omzetcijfers niet gehaald worden, er dan mensen moeten afgeschoten worden. Maar je kunt moeilijk op de persvoorstelling tien jaar na elkaar zeggen dat het behoud de ambitie is, vind ik, of de linkerkolom. Ik denk dat het niet verkeerd is om een haalbare ambitie naar buiten te brengen. Ik denk dat het zelfs goed is geweest.”

Of de komst van Marc Wilmots dat ook zou zijn, is zeer twijfelachtig. Jacky Mathijssen, de trainer, gaf om de een of andere reden al aan dat ze Marc dan maar beter meteen speler-trainer kunnen maken. En of Danny Boffin, de sterspeler, zich desgevallend zal haasten om zijn geliefde centrale positie op het veld en in de kleedkamer met de glimlach aan Marc af te staan, is zeer onwaarschijnlijk. “Ja, maar”, zegt Leo Schepers, “het verkennend gesprek dat ik met hem voerde, was omdat Marc zelf zijn interesse had uitgesproken voor Sint-Truiden, regio waar hij trouwens weer zal komen wonen en waar de vader en de broer van zijn vrouw een advocatenassociatie hebben. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat Marc iemand is met voldoende capaciteiten en intelligentie om de club op een andere manier dan zuiver op de grasmat te helpen uitbouwen, om na zijn actieve voetbalcarrière zeker in de richting van Wallonië bij te dragen tot een aangroei van supporters en sponsors. Vergeet niet dat wij hier op een paar kilometers van de taalgrens liggen, hé.”

door Christian Vandenabeele,

‘Waarom zou Sint-Truiden nu niet kunnen wat Beveren en Lierse vroeger presteerden ?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier