In de tweede klasse, de Proximus League, telt leider STVV na 19 van de 34 speeldagen al 9 punten voorsprong op de naaste achtervolger. Hoe kleiner het budget, hoe beter de resultaten: hoe doe je dat?

Voor het eerst in bijna drie jaar nog eens onderweg naar een wedstrijd in Sint-Truiden gaan ter hoogte van Halle-Booienhoven onze gedachten naar het laatste verblijf van de club in de eerste klasse. Naar Guido Brepoels vooral, die een stuk Haspengouwse leemgrond in de kleedkamer gooit en roept: ‘Dat zullen ze ons niet afpakken!’ Maar ook naar zijn helemaal vanuit de kustprovincie overgekomen opvolger Franky Van der Elst, die al in de nazomer de operatie redding moet komen finetunen. Alsook naar de er in nood bij geroepen mental coach Stijn Quanten, die de spelers een filmpje toont van de moed en de waardigheid waarmee een man zonder armen en benen in het leven staat. Het volstaat niet. STVV eindigt als laatste, verliest play-off 3 kansloos van Westerlo en zakt naar de tweede klasse. Daar staat het nu in zijn derde seizoen nog voor de winter is aangebroken al een straat voor op andere ex-eersteklassers als Lommel, Eupen, Seraing en Oud-Heverlee Leuven.

Knokken

Het is niet vanzelfsprekend. Sinds de degradatie werd het budget almaar kleiner. Officieel bedraagt het intussen niet veel meer dan een miljoen euro. Spelers als Mohammed Aoulad (Westerlo), Gregory Dufer (Seraing), Guy Dufour (Eupen), Giel Deferm (Lommel) en Naïm Aarab (Casablanca) werden naar de uitgang begeleid en in hun plaats kwamen jongens met minder naam en minder hoge financiële eisen. Het Belang van Limburg betwijfelde of STVV dit seizoen wel de top vier waard zou zijn. De start was ook matig met 4 op 9, met daarna ook nog een 4-0-nederlaag in de bekerwedstrijd in Lier en een 3-0-nederlaag in de competitiewedstrijd in Eupen. Sindsdien werd er echter alleen nog maar gewonnen.

Rechtsback Dimitri Daeseleire (24), een van de weinige overlevers van het laatste seizoen in eerste, legde ons vorige week uit dat de mentaliteit is veranderd: “In de dagen voorafgaand aan die uitwedstrijd tegen Eupen werd er niet goed getraind. Het liep niet zoals we wilden, er was veel discussie op het veld en na de zwakke prestatie en de zware nederlaag die daarop volgde, staken we de koppen bij elkaar. Iedereen kon toen zijn mening geven en de conclusie was: ook als het niet draait, moeten we toch op een bepaalde manier punten kunnen pakken. Sindsdien blijven we rustiger, stressen we niet meer zo naar een wedstrijd toe. Nu zijn we helemaal aangepast aan het tweedeklassevoetbal en pakken we ook punten door te knokken. Als je zakt, wil je de ploeg zijn die mooi voetbal brengt. Dat probeerden we twee jaar aan een stuk. Maar nu denken we anders, vooral op verplaatsing, meer met de mentaliteit van het vroegere STVV zeg maar. Indien nodig trappen we de bal in de tribune of maken we een overtreding. Onder Yannick Ferreira begonnen we vorig seizoen heel veel op de kwaliteit van onze defensieve patronen te trainen, dit seizoen is er ook al hard gewerkt aan onze offensieve patronen. Daardoor kunnen we meer wedstrijden beslissen door aanvallende acties. We zijn ook verbeterd op stilstaande fasen én efficiënter geworden voor doel. De ploeg is verjongd en telt minder namen, maar in de plaats kwamen goeie voetballers met ook een goeie mentaliteit. Tussen een twaalftal testers bleken jongens van grote waarde te zitten als Gaetan Hendrickx, iemand van negentien uit de jeugd van Genk, Pierre-Baptiste Baherle en Hilaire Momi. Chapeau voor het aankoopbeleid.”

Kostuum

Aanvankelijk liet ook het publiek het afweten. Het aantal abonnees bleef zakken, tot nog een 2500-tal, wat ongeveer de helft is van het laatste seizoen in eerste. Dat wordt ook verklaard door de gigantische ontgoocheling die de fans in mei opliepen op de laatste en beslissende speeldag van de eindronde. Bij de rust stond STVV tegen Mouscron-Péruwelz 1-0 voor en zat het virtueel in eerste, maar na een dramatische tweede helft waren het uiteindelijk de bezoekers die op Stayen feest mochten vieren. Die desillusie, die bij de grootste uit de clubgeschiedenis gerekend wordt, liet zich ook begin dit seizoen nog gevoelen. Daar kwam toen ook nog eens een protestactie bij omdat de wedstrijd tegen WS Brussels op zondag gespeeld moest worden. De reden daarvoor was dat er op zaterdagavond in het stadion een privéfeest gepland was. Voor de harde kern was dat het bewijs dat de commercie van de nv Stayen belangrijker is geworden dan het voetbal en de supporters. Het gevolg was een oproep om zonder geel-blauw en – zoals het chique volk – in kostuum naar de zondagswedstrijd te komen kijken. Het was een initiatief waaruit ook een zekere nostalgie sprak, heimwee van een volksclub naar de authenticiteit van vervlogen tijden in de Hel van Staaien.

STVV speelt nu in een ultramodern multifunctioneel stadion. Het volk zit neer en op het speelveld is de Haspengouwse leemgrond vervangen door kunstgras. Maar winnen doet wonderen en zaterdag tegen Bergen waren er toch alweer 6224 toeschouwers. Het bleek nog altijd een publiek te zijn dat houdt van spelers die ballen afpakken en drang naar voren tonen. Al was die drang naar voren nogal gedoseerd. Coach Yannick Ferrera(34)is wel jong maar niet gek. “Mons is heel sterk op de tegenaanval”, legde hij het achteraf uit. “Daarom moesten we zorgen dat we bij onze aanvallende acties niet te veel ruimte weggaven.” Een van de kernmerken van zijn elftal was een middenveld met veel volk en veel beweging. We zagen een team met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar en een aanvoerder van 20 jaar (Rob Schoofs), een team dat voetbalt, hard werkt en gedisciplineerd is. Het enige doelpunt viel in het begin van het laatste kwartier op strafschop. Het was voor STVV de tiende zege op rij. Vijf van de zes laatste wedstrijden eindigden op 1-0. “Als we winnen,” zei Ferrera, “ben ik blij.” Dat liet hij na het laatste fluitsignaal ook duidelijk zien.

Will

Veel mensen kennen we er niet meer. Maar de eerste die we in de persruimte tegenkwamen, was wel een oude bekende: de vroegere materiaalmeester Benny Liebens. Het duurde niet lang alvorens het gesprek ging over het Europese debuut van STVV van vijftien jaar geleden in het Bulgaarse Varna. Over de binnenvlucht met een vliegtuigje waarvan de veiligheid op basis van het bouwjaar ervan, het lawaai dat de motoren maakten en de brandstofgeur die er binnenin hing laag werd ingeschat. Het inspireerde Liebens om tijdens de vlucht opeens rechtop te staan en luidop een Onzevader aan te heffen. Peter Delorge was er toen ook bij, als speler; nu is hij teammanager en een van de assistenten van Ferrera.

Op de perstribune troffen we achter een camera scout en videoanalist William Still. Het verhaal van de 22-jarige jongeman is opmerkelijk en exemplarisch voor de… eh… zuinigheid van het huidige STVV: hij behaalde in Engeland een degree in football coaching, liep via de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling stage bij de club en werkt daar nu voltijds als vrijwilliger. “De club zegt: we hebben geen geld, we kunnen u niet betalen. Maar voor mij is dat momenteel niet het belangrijkste”, vertrouwde hij ons toe. “Ik doe scouting en videoanalyses, van onze ploeg en van de tegenstander; ik maak voor elke wedstrijd een rapport van vijftien bladzijden en video’s voor de pre- en de debriefing; en ik sta ook elke dag op het trainingsveld om te helpen. Voor mij is het een droom te kunnen werken met Yannick Ferrera, die heel professioneel en veeleisend is en die wat ik nu voor hem doe zelf al voor Michel Preud’homme deed. Hij beschouwt mij als een volwaardig lid van de staf en zo voel ik mij ook.”

Hel

Geen geld? Vorige week was er de jaarlijkse algemene vergadering van de nv STVV. Die sloot het boekhoudkundig jaar af met 585.000 euro verlies. Om licentieproblemen te vermijden ging de bvba Lammens van voorzitter Bart Lammens, die voor meer dan 99 procent eigenaar is van STVV, over tot een kapitaalsverhoging van een half miljoen euro. “In vergelijking met de vorige boekjaren is dat maar een klein verlies”, verduidelijkte STVV-manager Philippe Bormans (27) ons zaterdag de cijfers. “Volgend seizoen maken we zeker geen verlies meer, ongeacht of we wel of niet zullen promoveren. We komen van heel diep, het was absoluut noodzakelijk om de club te saneren en te herstructureren. Alles moest herdacht worden en tot een minimum herleid worden. Iedereen heeft het gevoeld.”

Zelfs de jeugdwerking moest eraan geloven. “Die kostte veel geld en als je degradeert, vertrekken de beste jeugdspelers. De vader van Peter Delorge nam dat samen met enkele partners in handen en nu is die werking beter dan ooit. Alle middelen moeten naar de eerste ploeg gaan, omdat die ons kan helpen om ons doel te bereiken: eerste klasse. Maar we beseffen ook dat als we promoveren daarmee niet alle zorgen van de baan zullen zijn. Toch moeten we de ingeslagen weg blijven volgen, want de voorzitter zal niet blijven… eh… Sinterklaas spelen, zal ik maar zeggen. We moeten zorgen dat we de dag dat hij ermee stopt gezond zijn. Het belangrijkste is dat de club blijft bestaan. Want het is echt vijf voor twaalf geweest, hoor. Vergeet niet dat we onze proflicentie maar kregen via het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, nvdr). We sneden diep. Maar het pakt redelijk goed uit, in die zin dat we momenteel met het vierde of vijfde budget van de reeks bovenaan staan in de klassering. Intussen proberen we mee te helpen om via hervormingen tweede leefbaar te maken. Want: het is echt de hel!”

De budgettaire lightversie van STVV contrasteert enorm met het luxueuze stadion waarin de ploeg speelt. De club ontkomt zo ook niet aan associaties met zijn ex-voorzitter en huidige Standardvoorzitter Roland Duchâtelet, van wiens levenspartner Stayen op wedstrijddagen wordt gehuurd. Maar dat de groep in januari net als Standard op winterstage trekt naar het Spaanse Pinatar betekent nog niet dat het om een kerstgeschenk van de heer Duchâtelet gaat, verduidelijkte Bormans. “Dat betalen wij zelf, omdat we ervan overtuigd zijn dat een buitenlands oefenkamp in januari een meerwaarde is. De spelers zullen trouwens bijdragen in de kosten.”

Led

Met de blik suggestief op Yannick Ferrera gericht, besloot persverantwoordelijke Alain Coninx zaterdagavond de persconferentie met de conclusie dat bij STVV iedereen tevreden is. “Zeg je dat misschien omdat je nog eens wil horen of ik zal blijven indien er interesse komt van een eersteklasser?”, vroeg de jonge T1 geamuseerd. Neen, dat was niet zijn bedoeling, repliceerde Coninx, omdat daar volgens hem niet meer aan getwijfeld wordt. Dat bevestigde ook de manager. “De coach engageerde zich zelfs al om in geval van promotie ook volgend seizoen bij ons te blijven”, aldus Bormans.

Maar niet iederéén was zaterdagavond tevreden. Persfotografen spraken er schande van dat na het doelpunt de lichteffecten in het stadion veel van hun beelden onbruikbaar maakten. “We zijn nog wat aan het zoeken wat er met de nieuwe verlichting wel en niet mogelijk is”, zei Bormans daarover. “De eerste keer dat we er gebruik van maakten, werd het stadion met de stroboscoop zelfs bij momenten helemaal in het donker gezet, maar dat bleek uit veiligheidsoverwegingen niet te mogen.” Stayen is dan ook het eerste voetbalstadion ter wereld met een dergelijke led- verlichting, werd afgelopen zomer bij de presentatie ervan door Stefaan Note van Philips België wereldkundig gemaakt. Naar verluidt is intussen Chelsea geïnteresseerd om het revolutionaire verlichtingssysteem in Stamford Bridge te installeren.

Negen punten voorsprong telt STVV na negentien speeldagen, een punt meer dan na de vorige speeldag. Op de volgende speeldag moet het naar Seraing. Op vraag van Coninx gaf Ferrera zaterdagavond al een voorsmaakje van wat er van die wedstrijd verwacht mag worden. “We hebben geen geheimen voor elkaar, we zagen hen gisteren tegen Eupen aan het werk en zij waren vandaag aanwezig: het wordt een match die vooral voor liefhebbers van tactiek interessant om volgen zal zijn.”

Na rijp beraad op de lange terugweg naar de kustprovincie staat onze pronostiek voor Seraing-STVV van komend weekend vast: 0-1.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN YORICK JANSENS / BELGAIMAGE

“Volgend seizoen maken we zeker geen verlies meer, ongeacht of we wel of niet zullen promoveren.” Philippe Bormans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier