Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Gisteren/dinsdag vertrok STVV op stage naar het Nederlandse Mierlo. Na een weekje vakantie beginnen de Truienaars aan fase twee van de voorbereiding. Trainer GuidoBrepoels pakte het deze zomer iets anders aan dan de rest van eerste klasse: Sint-Truiden, dat als kampioen in tweede redelijk vroeg met vakantie ging, hervatte ook als eerste team de trainingen. Maar vorige week mocht de riem er even af: de studenten in de kern en de spelers met schoolgaande kinderen konden zo even op vakantie. Mét schema, want stil ligt in deze periode niemand.

Sinds maandag trainen drie nieuwe spelers mee. Denis Odoi lanceerde Brepoels nog als zeventienjarige bij OHL. Hij was vorige week tegen Standard nog een van de beteren, en is als rechtsachter snel, vinnig en technisch goed. Brepoels: “Misschien moet er tactisch nog wat aan worden geschaafd, maar hij is nog jong, net als Hervé Onana en Ludovic Buyssens, twee andere transfers. Dat is onze politiek.”

Twee nieuwkomers begonnen aan een proefperiode. Marc Wilmots bracht Wilfried Moimbe (19, Bordeaux en een offensieve linkermiddenvelder) en RenéSchitzler (24, Sankt Pauli, spits) aan. Brepoels, zaterdag: “Allebei zijn ze international geweest, maar we gaan ze eerst testen. De tijd dat STVV spelers zomaar nam zonder ze te hebben gezien, is voorbij.”

In Mierlo wordt drie keer daags getraind, maar ook ’s avonds ruimte gemaakt voor teambuilding. Middenvelder Peter Delorge: “Een beetje op vraag van de spelers. Vorig jaar hebben we op een gelijkaardige stage de basis van het succes in tweede klasse gelegd.”

Delorge kent eerste. Is STVV beter gewapend voor het behoud dan twee seizoenen terug? Delorge: “Na de degradatie viel me op dat het niveauverschil tussen eerste en tweede toch vrij groot is. Er is dus nog wat versterking welkom, zeker offensief, maar dat weet de club. We hebben op sommige plaatsen nog weinig alternatieven. Als je lessen trekt uit het verleden, merk je dat scorend vermogen belangrijk is. De mooiste jaren van STVV waren die waarin Mbonabucya en Boffin veel goals maakten. Je krijgt geen zeven kansen, zoals in tweede klasse.” S

PETER T’KINT

‘De tijd dat STVV spelers nam zonder ze te zien, is voorbij.’

Guido Brepoels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier