Jan Hauspie

Zondagavond ontvangt STVV Anderlecht. Normaal een wedstrijd waarin alles mag en niets moet, maar niet dit keer. STVV staat als hekkensluiter met het mes op de keel. Ondanks de precaire situatie lijkt de club er niettemin in te slagen de onrust binnenskamers te houden. Zelfs voorzitter Roland Duchâtelet bijt op zijn tong. “De voorzitter is een winnaar”, zegt Guy Mangelschots. “Hoe moeilijker het wordt, hoe meer hij zal vechten.”

Na zwaar verlies in een oefenduel tegen derdeklasser Bocholt (5-1) en aansluitend de smadelijke bekeruitschakeling tegen Eendracht Aalst (1-2) sprak Mangelschots de spelersgroep vorige week scherp toe en besliste de raad van bestuur dat een handvol spelers weg mag in de winterstop. Hun namen zijn nog niet bekend, maar de betrokken spelers zullen nog voor de winterstop op de hoogte worden gebracht. Ninoslav Milenkovic en Dieudonné Kalulika zijn daar haast zeker bij.

“De voorzitter wil in januari absoluut investeren in spelers met een serieuze meerwaarde”, aldus Mangelschots. De voorbije weken zijn Truiense scouts uitgezwermd naar Kroatië, Slovenië en Hongarije, maar ook dichterbij naar Nederland. Aan de sportieve cel is sinds enige tijd Thomas Caers toegevoegd, de ex-trainer die in de eerste plaats hoofd jeugdopleiding blijft. Van de komst van een technisch directeur is geen sprake meer, zegt Mangelschots. “De voorzitter wil niet meer werken met één technisch directeur, maar met een sportieve cel omdat dit een breder draagvlak biedt. We zullen transfers doen als er unanimiteit is.”

Vorige zomer lag het transferbeleid nog in handen van François Laureyssen, de ‘extern adviseur’ van Duchâtelet. Laureyssen stapte op toen zijn beleid onder vuur kwam te liggen. Kwaliteit heeft een prijs, luidde zijn verweer. Had Duchâtelet de portemonnee toen iets breder opengetrokken, hij zou deze winterstop niet hebben moeten ingrijpen. “Als het veel kost, moeten het goeie zijn”, betwist Mangelschots dat geld het probleem was. “Er zijn toen namen van degelijke spelers gevallen, maar ze zijn niet gekomen. Ik weet niet waarom, dat is toen buiten mij om gegaan.”

STVV lijkt nu weer aansluiting te zullen zoeken met zijn roots. Mangelschots: “Spelers als Hayen, Delorge en Buvens hebben in het verleden bewezen dat ze eerste klasse aankunnen. Waarom nu dan niet? Het probleem is niet de kwaliteit, maar het evenwicht. We hebben zes, zeven middenvelders, maar te weinig verdedigers en zeker te weinig aanvallers. Dat moeten we rechttrekken.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier