Behalve in Hongarije, waar Sint-Truiden een deal opzette met FC Újpest (zie p. 18), wil STVV-voorzitter Roland Duchâtelet ook in Afrika de mogelijkheden van een samenwerking onderzoeken. Politieke contacten brachten hem op dat idee. “Met Vivant deden we onlangs mee aan de verkiezingen in Congo”, zegt de oprichter en voorzitter van de kleine politieke partij. “Heel low profile, maar zo konden we ons ontwikkelingsprogramma wat be-kendheid geven. Ik kwam er in contact met een politicus uit Katanga, die toevallig ook voorzitter van FC Lupopo bleek te zijn, één van de beste clubs in Afrika. Op het internet zag ik zopas dat ze hun wedstrijd in de Afrikaanse Uefacup met 5-1 wonnen. Ik wil bekijken of we kunnen samenwerken.”

Duchâtelet nam contact op met Gino Laureyssen. “Hij heeft me daar inderdaad onlangs voor gebeld”, zegt de voetbalmakelaar. “Ik werkte vier jaar in Zim-babwe, onlangs nog in Swaziland en nu ben ik in Gambia bezig. Maar ik heb hem gezegd : met Afrika moet je heel voorzichtig zijn. Vorig jaar had hij me al eens gevraagd het Zuid-Afrikaanse voetbal te schetsen : het kampioenschap, de clubs, de spelers, de lonen, enzovoort. Ik heb dat voor hem op papier gezet, maar heb er achteraf niks meer van gehoord.”

STVV en Laureyssen kwamen onlangs opnieuw met elkaar in contact door de transfer van Cephas Chimedza. De 21-jarige Zimbabwaan speelde vorig seizoen voor Germinal Beerschot, tot hij in december, ondanks een tweejarig contract, plots naar zijn land terugkeerde. Naar verluidt wegens problemen met Luc Verheyen. De ex-manager werkte na zijn ontslag bij GBA een tijdje voor Laureyssen, maar begon al snel op eigen houtje vanuit Zimbabwe zaken te doen met zijn ex-club. Laureyssen, bij wie Chimedza weer aanklopte, heeft nu een rechtszaak lopen tegen Verheyen.

Voor FC Újpest was Chimedza te duur, waarna François Laureyssen, sportief directeur van de Hongaarse club én achterneef van Gino, hem aan STVV tipte. Dat betaalde Beerschot een transfersom van naar verluidt 150.000 euro. Chimedza tekende op Staaien een tweejarig contract, met optie op nog eens twee jaar. Gino Laureyssen : “In de nationale ploeg speelt hij als linksachter, maar in zijn club, Caps United, speelde hij centraal op het middenveld. Volgens mij heeft hij alles om daar voor Sint-Truiden een dragende speler te worden.”

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier