Toni Leistner Een schot in de roos. © belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN ANDRE PINTO SPORTIEF DIRECTEUR

‘Waarom we maar zes nieuwkomers gehaald hebben? Covid-19 heeft natuurlijk niet geholpen, maar we beschikten al over een goede spelerkern en daardoor hebben we ervoor gekozen om alleen spelers te halen voor een aantal specifieke posities. En ik moet zeggen dat ik tevreden ben over de inbreng van de jongens. Het vergt tijd voor nieuwe spelers om zich aan te passen aan een lastige competitie als de Belgische. Maar ze hebben allemaal minuten gemaakt en ze hebben dit seizoen elk minstens één doelpunt gemaakt. En dat heeft bijgedragen tot onze resultaten.

‘Ze hebben verschillende kwaliteiten zodat het moeilijk is om er één speler uit te pikken die mij in positieve zin heeft verrast. Eigenlijk hebben ze mij allemaal verrast. Leistner met zijn leiderschap op en naast het veld. Bauer met zijn natuurlijke gave om op veel verschillende posities goed te spelen. De jonge Reitz met zijn volwassenheid. Hara, die ik al ken van toen hij vijftien jaar was en op de jeugdacademie van FC Tokio rondliep, met zijn snelle ontwikkeling. Hayashi voor al zijn energie en harde werk op het veld. En Koita, die zo onvoorspelbaar kan zijn voor verdedigers en tegenstanders.

‘Of Koita nog meer moet brengen? Hij heeft zich moeten aanpassen aan een nieuw team en een nieuwe omgeving. En bij zijn komst kampte hij met een kleine blessure. Maar hij wordt elke dag beter en in de laatste thuiswedstrijd tegen Antwerp heeft hij laten zien dat hij het in zich heeft om een half veld af te lopen met de bal aan de voet, de verdedigers te dribbelen en het ook mooi kan afmaken.’

Wat wij zeggen

De Truienaars maakten er sinds de intrede van DMM.com op Stayen een gewoonte van om tijdens de zomer een blik buitenlandse nieuwkomers open te doen van wie ze hoopten dat er een paar voor veel geld doorgesluisd konden worden naar het buitenland. In tegenstelling tot de voorbije seizoenen bleef de transfergekte deze keer uit bij STVV. Het management veranderde sinds de doortocht van Peter Maes zijn transferstrategie: naast jonge talenten met een potentiële doorverkoopwaarde die boven het gemiddelde ligt haalt het ook spelers op wie het in de toekomst wellicht geen meerwaarde zal boeken. En het moet gezegd worden dat er afgelopen zomer slim werd ingekocht. Dankzij het netwerk van Bernd Hollerbach kon de club de Duitsers Bauer en Leistner gratis ophalen en werd Reitz voor een seizoen op huurbasis losgeweekt bij Borussia Mönchengladbach. Reitz kon zich nog niet helemaal doorzetten, maar zowel Bauer als Leistner bleken een schot in de roos.

Koita, de enige speler voor wie het bestuur naar Truiense normen een smak geld neertelde, mag zeker niet afgeschreven worden maar zijn transfer blijkt op dit moment geen voltreffer te zijn. Hara en Hayashi doen het aardig en van hen wordt verwacht dat ze hun aanvallende statistieken optrekken.

Maar de strafste transfer van het Japanse management is wellicht die van trainer Hollerbach en de Duitse stafleden Dennis Schmitt (assistent-trainer) en Sebastian Klein (fysiektrainer).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier