Weinig wielerfans in België zullen het gezien hebben, de gigantische opluchting en blijdschap op het gezicht van Zdenek Stybar toen hij op 29 juni in Slavkov, na een oppermachtige solo, Tsjechisch kampioen werd. “Zijn eerste zege sinds hij eind januari wereldkampioen veldrijden werd en voor een geboren winnaar als Zdenek is dat lang wachten”, zegt zijn trainer Peter Hespel. “Zeker nadat hij in het voorjaar op een heel hoog niveau reed (Stybar werd onder meer zevende in Milaan-Sanremo en vijfde in Parijs-Roubaix, nvdr), maar door omstandigheden – materiaalpech, ploegtactiek – zijn grote trainingsarbeid niet beloond zag met een klinkende zege. In Slavkov was het eindelijk wel bingo. Dat heeft hem mentaal heel veel deugd gedaan.”

De Omega Pharma – Quick-Steprenner had na de Amstel Gold Race een lange rust- en trainingsperiode ingelast en reed tot aan het Tsjechisch kampioenschap alleen de Dauphiné, waarin hij in de zesde rit als derde eindigde, na Jan Bakelants en Lieuwe Westra. Begin juli ging de wereldkampioen veldrijden met enkele ploegmaats tien dagen op hoogtestage naar Livigno, Italië. Vorige week knapte Stybar in de Ronde van de Waalse Gewesten bergen werk op voor ploegmaat en eindwinnaar Gianni Meersman als voorbereiding op de Clásica San Sebastián (waar hij als tiende eindigde, nvdr). “Qua conditie zit Zdenek perfect op schema voor zijn grote doelen van de komende weken: de EnecoTour, de Vuelta en het WK”, aldus Hespel.

In de EnecoTour, die volgende maandag start, verdedigt Stybar zijn eindzege van vorig jaar. En dus speelt OP-QS, zo bevestigde ploegleider Wilfried Peeters, hem in afwezigheid van Tony Martin uit als de kopman voor het klassement. Hespel: “Het gevarieerde parcours, met een rit met aankomst op de Muur van Geraardsbergen (vrijdag, nvdr), een met finish op La Redoute (zaterdag, nvdr) en op de slotdag een mini-Amstel Gold Race, is Zdenek op het lijf geschreven. Enig nadeel is de tijdrit (op woensdag, nvdr), want aan dat onderdeel heeft hij door zijn druk winterprogramma amper kunnen werken. Ten opzichte van een specialist als Tom Dumoulin (die vorig jaar na Stybar tweede werd in de eindstand van de EnecoTour, nvdr) zal hij daar ongetwijfeld tijd verliezen, al zal dat door de beperkte afstand van goed negen kilometer wellicht beperkt blijven. Maar die seconden moet Zdenek dan nog altijd goedmaken. Niet vanzelfsprekend tegen Dumoulin, want die bewees met een tweede plaats in de slottijdrit van de Tour, na Tony Martin, dat hij in vorm is.”

Na de EnecoTour trekt Stybar een week alleen op stage naar Majorca. “Vooral om er met enkele lange duurtrainingen klimritme op te doen en om opnieuw te wennen aan de hitte, met oog het op de Vuelta”, zegt Hespel. “Daar gaat Zdenek voor een ritzege. Op het altijd pittige parcours van de Ronde van Spanje zal hij daartoe zeker de kans krijgen.”

Maar hét grote doel van de zomer wordt het WK in het Spaanse Ponferrada, waar de Tsjech een omloop vindt die hem als een handschoen past. Ideaal voor punchers met een sterk eindschot, want met twee niet al te zware beklimmingen die toch lastig genoeg zijn om de sprinters overboord te gooien. “Bij de Tsjechische ploeg zal Zdenek allicht ook een rol als kopman krijgen”, aldus Hespel. “Niet onterecht, want hij kan enorm naar een kampioenschap toeleven, zoals hij in het veldrijden al vaak bewezen heeft. Zdenek houdt van truien, hé. En aangezien het regenboogshirt op de weg nog ontbreekt in zijn collectie…”

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier