Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bij Chelsea lijkt de aanpak van Grant te lonen.

De miljonairs van Chelsea in handen van Avram Grant … Avram wie? Toen de Israëliër zijn intrede deed, fronsten velen de wenkbrauwen. De komst van JoséMourinho naar Londen ging nog gepaard met een heuse show. En rond de terugkeer van Kevin Keegan naar Newcastle ontstond eveneens een hype. Maar Grant, neen, die zou werken in de schaduw, én luisteren naar Roman Abramovich, suggereerden zij die in Grant een vazal zagen.

Tot dusver is zijn parcours evenwel nagenoeg vlekkeloos: in 29 wedstrijden won hij 22 keer en verloor hij maar twee keer. Vorige week klopte zijn Chelsea ook in de terugwedstrijd van de halve finale van de League Cup Everton, zodat zijn eerste finale een feit is. Zaterdag liep het voor de FA Cup ook foutloos tegen Wigan. De CL-voorronde werd goed verteerd en met Olympiacos Piraeus is de komende tegenstander een haalbare kaart. Het vertrek van speerpunt Didier Drogba naar de Afrika Cup werd opgevangen met een dikke transfer ( Nicolas Anelka), en wat de titel betreft kan alles nog. Chelsea loert in de schaduw op misstappen van Arsenal en Manchester United.

Makkelijk had Grant het niet. Er was de blessure van Drogba, inmiddels in Ghana aan de slag, en die van John Terry en FrankLampard, toch twee sleutelspelers. Er was ook het gebleit van Drogba, die graag wil vertrekken. AndriyShevchenko, die graag meer wilde spelen, kreeg zijn kans en begon plots ook weer te scoren. MichaelBallack keerde terug en was bijwijlen ook beslissend. Maar het allerbelangrijkste was dat de twee vleugels, Joe Cole en Shaun Wright-Phillips meer speelkansen kregen en ook een impact hadden.

Veel werk laat Grant doen door zijn assistenten. Tot de komst van Ajacied Henkten Cate deed Frank Clark het veldwerk alleen. Nu delen ze het. Grant blijft op de achtergrond, laat zelfs praatjes voor de wedstrijd en tijdens de rust aan zijn assistenten over. Heel anders dan José Mourinho, die zo’n controlefreak was dat masseurs beefden voor openlijke reprimandes. Grant doet het naar verluidt allemaal veel subtieler: hij heeft geen favorieten die altijd spelen, er is opnieuw groepsgeest en zo nu en dan neemt hij spelers apart, om ze bij te sturen.

Stoke City wilde Theo Walcott van Arsenal lenen en ook Liverpool informeerde even, maar dat stuitte op een njet van manager Arsène Wenger. Die laatste moest ook ingrijpen tijdens de bekerwedstrijd tegen Tottenham, waarin het tot een incident (kopstoot) kwam tussen de ploegmaats Emmanuel Adebayor en Nicklas Bendtner. De Deen liep bij het incident – Arsenal stond toen al 4-1 achter – een bloedneus op.

Tottenham en Chelsea spelen op zondag 24 februari de finale van de League Cup. Tottenham schakelde een veredeld B-team van Arsenal uit (de terugwedstrijd werd 5-1, heen was het 1-1!), Chelsea won twee keer van Everton (2-1 en 0-1). De winnaar komt uit in de UEFA Cup.

Alan Shearer wordt geen assistent van Kevin Keegan bij Newcastle. Shearer praatte donderdag vier uur met Keegan, maar de twee bereikten geen akkoord. Vorige maandag werd verder gepraat, over een andere rol.

Phil Bardsley (22, ex-Antwerp) verhuist van Man. United naar Sunderland, waar de rechtsachter voor 3,5 jaar tekende.

Transfers: Franco Di Santo, spits, achttien pas en een grote Argentijnse hoop, tekende voor 4,5 jaar bij Chelsea. Mauro Zarate, de Argentijn die de beslissende goal maakte op het WK onder twintig, verhuist van Qatar naar Birmingham. Rade Prica, een Zweedse spits, gaat van Aalborg naar Sunderland. Leon Andreasen, een Deense middenvelder, verhuist van Werder Bremen naar Fulham, dat in de VS ook spits Eddie Johnson (Kansas City Wizards) haalde. En Mile Sterjovski, een Australische middenvelder, ruilde Gençlerbirligi voor Derby County. Portsmouth huurt Milan Baros (26) van Lyon.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier