Theo Janssen wil afrekenen met alle vooroordelen.

Alsof zijn band met Vitesse de afgelopen tien jaar al niet genoeg werd benadrukt, speelde Theo Janssen vorige week woensdag met FC Twente de thuiswedstrijd van de derde CL-voorronde tegen Arsenal in het Gelredome. Een gedwongen maatregel, omdat de Tukkers vanwege de renovatie van het eigen stadion nog niet in Enschede konden en mochten aantreden.

Zo zat de inmiddels 27-jarige middenvelder opnieuw in de kleedkamer waaruit lange tijd geen ontsnapping mogelijk leek. Sinds zijn debuut in 1998 voetbalde Janssen voor de club uit zijn geboortestad Arnhem – op een uitstapje naar RC Genk in het seizoen 2003/04 na. Tijdens de winterstop zag hij een verhuis naar FC Groningen nog afketsen. “Mensen om mij heen maakten zich daar drukker over dan ikzelf”, opperde hij in de Volkskrant. “Ik leerde ondertussen dat je weinig kunt bijsturen in je loopbaan. Rafael van der Vaart zei het onlangs treffend: je wordt gekozen door een club. Een half jaar geleden kon hij naar Valencia, nu zit hij bij Real Madrid, de grootste club ter wereld. Zijn kwaliteiten zijn onmiskenbaar, maar er kwam ook een beetje geluk bij kijken. Het was voor mijn ontwikkeling gewoon beter ergens anders te gaan spelen.”

We moeten het de eveneens vertrokken trainer Aad de Mos niet kwalijk nemen dat Vitesse de voorbije twee seizoenen uitermate zwak presteerde. “Geen enkele coach bereikte de laatste jaren iets”, weet Janssen. “Hoe kun je presteren bij een instabiele club die telkens met financiële problemen wordt geconfronteerd? Het was onder die omstandigheden dan ook niet fair om van De Mos te verwachten dat hij het team wel in het linker rijtje kon krijgen.”

Met zijn begaafde linkervoet kan Janssen vaak toveren met een bal, maar even hardnekkig blijven de vooroordelen over de naar corpulentie neigende speler die zijn talenten verkwanselde en het niet zo nauw neemt met de wetten van de topsport. Hij kan zijn ergernis niet verbergen als dit weinig flatteuze beeld wordt opgeroepen. “Ik word er zo moe van”, spreekt hij geïrriteerd. “Er is een beeld van mij dat telkens wordt benadrukt. Het wordt tijd om daar voor eens en voor altijd een streep onder te zetten. Wat anderen van mij vinden doet me niets. Het zijn meningen van mensen die nooit op een hoog niveau speelden.”

Met FC Twente koos hij bewust voor een ploeg uit de subtop. “Een perfecte club voor jong talent”, zegt de linkermiddenvelder. “Kijk maar hoe Assaiti hier openbloeide. Maar ook Orlando Engelaar stapte hier op het juiste moment binnen, nadat hij in België op een dood spoor zat. Dit is een club waar je beter wordt. Ik speel nu in een ploeg die graag aanvalt, waardoor ik dominanter aanwezig ben en vaker op de helft van de tegenstander verschijn. Mijn kwaliteiten zie je daardoor tot hun recht komen.”

Oud-international Marc Overmars (35) vierde afgelopen vrijdag zijn terugkeer. De 86-voudig international, die na het EK van 2004 afscheid nam door een slepende knieblessure, trok het shirt aan van Go Ahead Eagles.

Nourdin Boukhari maakte een slechte beurt bij een test bij het Saudische Al-Ittihad. De Marokkaanse middenvelder kreeg te horen dat hij terug moet naar Sparta. De maatregel is opmerkelijk, omdat de transfer al was afgerond. De contracten waren getekend, maar de transfersom van anderhalf miljoen euro nog niet betaald.

Jonathan Reis (19) krijgt nog één kans te bewijzen dat hij een plaats verdient in de A-kern van PSV. Huub Stevens zette de grillige Braziliaanse aanvaller terug naar Jong PSV, waar de Zuid-Amerikaan moet aantonen te begrijpen wat er aan zijn gedrag schort.

NAC slaagde erin om Enric Valles Prat (18) vast te leggen, een Spaanse linkermiddenvelder die voor twee jaar wordt overgenomen van Barcelona.

Trond Sollied houdt een grote schoonmaakoperatie bij Heerenveen. De Noorse trainer stelt geen prijs meer op de diensten van de Deense middenvelder Jakob Poulsen (25), die naar Aarhus trekt, Will Johnson, Thomas Prager en Radoslaw Matusiak.

NEC haalde met Predrag Pavlovic (21) een Servische middenvelder van Napredak Krusevac in huis. Middenvelder Arek Radomski, een dertigvoudig Poolse international, zette zijn handtekening onder een tweejarige overeenkomst.

Mark van Bommel is terug in de selectie van Oranje. Bondscoach Bert van Marwijk riep de 31-jarige middenvelder van Bayern München op voor de oefeninterland tegen Rusland.

Heracles breidde zijn aantal aankopen uit tot acht, want het kon de Tsjechische spits Vojtech Schulmeister (24) overnemen van Sigma Olomouc.

Wim van Hanegem, de coach van FC Utrecht, laakte in het Algemeen Dagbladhet gedrag van Giuseppe Rossini (YR KV Mechelen). “Hij zal in België beter worden. Dat flegmatieke… Ik zei het hem vaak: je hebt alles om een aardige speler te worden.” En over Kevin Vandenbergh (Germinal Beerschot): “Hij kon me vorig jaar niet overtuigen. Ik hoop echt dat hij het in Antwerpen goed doet. Dat meen ik. Ik had bij de eerste training het idee dat hij niks had gedaan. Daar zat niet echt iets bij van: gedverdimme, ik wil in de basis!”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier