Ernie Brandts vertrekt straks bij NAC.

Ondanks de uitstekende prestaties van dit seizoen verlengt NAC Breda het contract van succestrainer Ernie Brandts (52) niet. De oud-speler van onder andere Germinal Ekeren leerde de stiel bij PSV als assistent van Erik Gerets.

“We moeten eerlijk zijn: de trainer haalt momenteel het maximale uit de spelersgroep”, geeft voorzitter Willem van der Hoeven toe. “Maar we twijfelden sterk of Brandts ook volgend seizoen in staat zal zijn om die goede uitslagen neer te zetten. Ons besluit gaat over de toekomst van de club, niet over de prestaties die nu worden geleverd. Als je twijfels hebt en je weet hoe sterk de coach het gezicht van onze club bepaalt, dan geldt: bij twijfel niet inhalen. Dit seizoen mikken we nog op het linkerrijtje van de rangschikking en de beker. Het geeft Ernie de gelegenheid om onze club met opgeheven hoofd te verlaten. Dat verdient hij.”

Brandts zelf blikte iets anders terug op de boodschap die hij ontving van Earnie Stewart (technisch directeur) en Theo Mommers (algemeen directeur). “Ik ging normaal, net als anders, met een goed gevoel naar Breda”, verklaarde de ex-verdediger aan NAC TV. “Het is hun goed recht om voor een andere trainer te kiezen. Daar heb ik geen moeite mee. Ze denken dat ik volgend seizoen niet het maximale uit deze groep kan halen. Dat weet je nooit, omdat je de kans niet krijgt. Het kon wél op een andere manier, wat eerder. Daarover ben ik ontgoocheld.”

Sinds juli 2006 is Brandts in dienst. Destijds was de ploeg net via de nacompetitie ontsnapt aan de degradatie. “Vorig jaar waren we een stabiele middenmoter en haalden we de halve finale van de beker”, stelt hij. “Dat proces hebben we dit jaar voortgezet. We kunnen zelfs hoger eindigen. Dan denk ik dat ik er het maximale of nog meer uit haalde. Wat dat betreft, ben ik tevreden.”

Het huidige succes helpt dus niet, ondanks een plaats in de subtop en een kwartfinaleduel tegen de amateurs van Quick Boys. “Ik wil het seizoen zo goed mogelijk afmaken met de jongens. Het gaat om NAC. Het is mijn plicht om 200 procent mijn best te doen. We zitten nog in de beker. De finale is dichtbij.”

Ajax haalde Ramus Lindgren (23), een Zweedse middenvelder, voor 2,5 miljoen euro weg bij FC Groningen, waar hij al drie seizoenen vertoefde. Hij moet Hedwiges Maduro vervangen en kreeg een verbintenis voor 4,5 jaar. Om de verdediging te leiden werd de Ghanees Samuel Kuffour (32) transfervrij weggehaald bij AS Roma. Hij tekende tot het einde van het seizoen, met optie op nog twee jaar.

FC Groningen haalde Danny Holla (20) daardoor terug van FC Zwolle.

Willem II nam voor 200.000 euro de Duitse middenvelder Mehmet Akgün (21) over van Borussia Dortmund. Hij ging akkoord met een verbintenis voor 1,5 jaar.

Jordy Buijs (19) komt de rest van het seizoen uit voor De Graafschap. De verdediger was overbodig bij Feyenoord.

Ard van Peppen (22), een linkerverdediger, keerde van De Graafschap terug naar Excelsior.

Heracles en Ajax vonden elkaar in de overgang van middenvelder Robbert Schilder (21), die wordt gehuurd.

Onze landgenoot Guy Dufour (20), een middenvelder die transfervrij mocht vertrekken bij FC Volendam na veelvuldig blessureleed, stapte over naar FC Eindhoven.

Bjarni Vidarsson (19), de jongere broer van Arnar (ex-Lokeren, nu De Graafschap) overtuigde bij een test de sportieve staf van FC Twente. De centrale middenvelder wordt gehuurd van Everton.

De gemeente Arnhem wil nadenken over het saneringsvoorstel van Vitesse. De club van Aad de Mos torst een schuld van 27 miljoen euro.

Ebou Sillah (ex-Club Brugge en FC Brussels), tegenwoordig aan de slag bij MVV, werd geopereerd aan de knie en is minstens vijf weken buiten strijd.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier