TSG Hoffenheim is klaar voor de Bundesliga.

Iedereen verklaarde Demba Ba gek, toen de Senegalees-Franse spits in augustus 2007 voor drie miljoen euro verkaste naar de Duitse derdeklasser TSG Hoffenheim. Maar net die club mag je vanaf nu bestempelen als hét voetbalsprookje van 2008. Want in het midden van Duitsland voltrok zich tien dagen geleden een van de spectaculaire voorbeelden van de gevolgen van wat een steenrijke voorzitter vermag, als hij besluit een deel van zijn fortuin in het voetbal te steken.

De voetbalclub van het dorp promoveerde zopas naar de Bundesliga, voor de tweede opeenvolgende keer. Een waar huzarenstukje, zeker als je weet dat Hoffenheim behoort tot de gemeente Sinsheim en slechts 3200 inwoners telt. De man achter dit unieke succesverhaal is Dietmar Hopp, een oud-speler van de club. In het maatschappelijke leven boerde hij zo goed met zijn softwarebedrijfje SAP dat hij de afgelopen jaren een vermogen van maar liefst zes miljard (!) euro opbouwde.

Voor de ontknoping in de tweede Bundesliga waren in het Dietmar Hopp Stadion, niet toevallig werd het complex naar hem vernoemd, zesduizend fans verzameld. In een aanpalende hal in de buurt keken nog eens achtduizend supporters naar een groot tv-scherm. Ze zagen dat Greuther Fürth met 5-0 werd ingeblikt en de voorzitter (in een shirt met het opschrift ‘1899 procent erstklassig’) samen met de spelers stevig uit de bol ging. Voor die pak sympathisanten laat Hopp een nieuw stadion bouwen met de capaciteit van dertigduizend plaatsen. Pas in de terugronde zal de tempel, die zestig miljoen euro zal kosten, speelklaar zijn. Tot die tijd wordt er uitgeweken naar Mannheim.

Maar wie denkt dat de bemoeienis van Hopp slechts een bevlieging is, vergist zich. Want het is juist door de band met het dorp dat de ondertussen 68-jarige miljardair zijn ambitieuze plannen verderzet. Het afgelopen seizoen investeerde hij voor 25 miljoen euro aan nieuwe spelers, waaronder de Braziliaanse jeugdinternational Eduardo. Ook nu plant Hopp een viertal aanwervingen. Met een meelopersrol in de Bundesliga zal hij zich niet tevreden stellen. Trainer Ralf Rangnick (ex-Schalke 04) weet meteen wat hem te doen staat: uitgroeien tot een stuntploeg en snel een plaats veroveren in de veilige middenmoot. De club groeit op alle fronten. Bernard Peters, de vroegere bondscoach van de Duitse hockeyploeg, werd ingehaald als directeur opleidingen.

Bruno Labbadia, de Duitse oud-international, vatte perfect samen waarvoor Hoffenheim staat. Hij sprak wijze woorden met de volgende uitspraak in die Welt: “Geld hebben, is één ding. Maar dat kapitaal ook nog eens zinvol uitgeven en nuttig besteden, blijft toch nog iets totaal anders. Dat is Hoffenheim gelukt. Daarom kunnen we hen alleen maar feliciteren en veel geluk toewensen bij hun avontuur op het hoogste niveau.”

Thomas Doll (42) is niet langer trainer van Borussia Dortmund. Na weken van onzekerheid trok de oud-international, ondanks een contract tot 2010, zijn conclusies en vertrok. Jürgen Klopp (40) van FSV Mainz 05 werd aangesteld als opvolger. Hij verkreeg een verbintenis tot 2010 met optie voor een bijkomend seizoen en zal 1,5 miljoen euro per jaar verdienen. Als assistent komt Zeljko Buvac (46), naast de nieuwkomers Marko Basa (27, centrale verdediger, Le Mans) en de Braziliaan Felipe Santana (22, verdediger, Figueirense FC, vijf seizoenen). Deze aankoop van 2,2 miljoen euro moet de opvolger worden van Christian Wörns (36), die zijn schoenen aan de haak hangt.

Christoph Daum blijft tot 2010 als coach bij FC Keulen en mag voor tien miljoen euro nieuwe spelers contracteren.

Duitsland mag op basis van het fairplayklassement van de UEFA net als Engeland en Denemarken een extra team afvaardigen voor de UEFA Cup. Hertha BSC veroverde via deze achterdeur het ticket. Met Kaka (26), de roepnaam voor Claudiano Bezerra da Silva, werd een verdediger voor één miljoen euro en drie seizoenen weggehaald bij het Portugese Academica Coimbra.

Sami Allagui (21, ex-Anderlecht en SV Roeselare) verlaat CZ Jena voor SpVgg Greuther Fürth. De spits tekende voor 3 jaar.

De Italiaanse international Cristian Zac-cardo (26, Palermo), een verdediger, verbond zijn lot voor drie seizoenen aan VfL Wolfs-burg. Hij kostte 8 miljoen euro, zal 2,5 mil-joen euro per jaar verdienen en moet de ploeg van coach Felix Magath naar een plaats bij de eerste vijf stuwen. Ook offensief talent Daniel Adlung (20) van Greuther Fürth komt.

Middenvelder Paul Freier (28) verlaat na vier jaar Bayer Leverkusen en keert terug naar VfL Bochum. De negentienvoudige international tekende voor vijf seizoenen.

Ivan Klasnic (28) vertrekt transfervrij bij Werder Bremen, waar hij sinds 2001 speelt. De Kroatische spits legde het aanbod voor een contractverlenging naast zich neer, omdat hij geen vertrouwen meer heeft in de clubartsen. Klasnic verwijt hen dat ze zijn nierproblemen niet tijdig ontdekten, waardoor hij het laatste anderhalf jaar twee transplantaties moest ondergaan.

Michael Skibbe werd ontslagen als coach van Bayer Leverkusen. De zevende plaats, waarmee de club naast Europees voetbal greep, werd hem fataal.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier