Als Beerschotsupporter zou ik graag reageren op de brief van meneer Hertoghs in Sport/Voetbal Magazine van 26 mei. Daarin besluit hij zijn redevoering vol getallen en statistieken met als onderwerp ‘Anderlecht heeft geen successupporters’ met de scherpe stelling : Dirk Huysmans en Kristof Snelders kregen weinig steun van de Beerchotsupporters als het wat moeilijk ging. Ik kan het niet ontkennen : ik heb ook eens serieus gevloekt op den Dirk of op Snellie als er een balletje niet aankwam of er een kans werd gemist. Soms gingen we te ver en vergaten we een beetje de ploeg ook aan te moedigen. Noem dit gerust een cynisch trekje van het publiek op het Kiel. Maar er is nooit sprake geweest van een haatcampagne tegen die twee spelers, wel integendeel.

Laten we het eens hebben over Marc Hendrikx, meneer Hertoghs. Hoe vaak is die jongen niet uitgefloten door de eigen ‘fantastische’ aanhang ? Was het niet Marc Hendrikx die aan trainer Hugo Broos ging vragen om alleen tijdens uitwedstrijden te worden opgesteld zodat hij het gefluit minder hard hoorde ? Nu we het toch over Hugo Broos hebben : wat hoorde mijn oor tijdens de laatste Germinal Beerschot – Anderlecht ? Het stond 1-0 voor Beerschot (doelpunt Kristof Snelders trouwens) en wat begonnen de fantastische Anderlechtsupporters te roepen ? Jawel : “Hugo buiten !” Anderlecht stond geen 12 maar 9 punten meer voor op de tweede. Dus : weg met de trainer ! Ziehier, onze nationale trots…

In hetzelfde nummer van Sport/Voetbal Magazine staat er in het interview met Vincent Kompany en Anthony Vanden Borre te lezen dat de oerwoudgeluiden op GBA het luidst waren. Ja natuurlijk, want alle Beerschotsupporters zijn notoire Vlaams Blokkers ! Vraag dat maar aan Mohamed Messoudi, Mohamed Camara of Dickson Agyeman. Of aan Justice Sandjon, Ekanza Simba of Manu Sanon… Die laatste drie waren publiekslieveling nummer één op het Kiel ! Die oerwoudgeluiden en andere fraaie kreten zijn niet ontsproten aan een primaire leefwereld. Het is bedoeld om spelers te destabiliseren zodat ze er tijdens de wedstrijd niets van terechtbrengen, wat meestal ook lukt. Persoonlijk vind ik die oerwoudgeluiden een beetje ’te’, maar voor de rest is het wel lachen op de tribune, hoor. Sommige geviseerde spelers kunnen er best om lachen als ze worden uitgejouwd : MarcSchaessens, GeoffreyClaeys… Een mentaliteitskwestie ?

Ten slotte : Dirk, het ga je goed bij je nieuwe club en bedankt voor de mooie jaren.

Kris Voskamp, Berchem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier