Vijf jaar geleden ging Fred Rutten (43) met een rotgevoel weg bij FC Twente. Hij was het met een aantal zaken niet eens en stapte doodleuk op, om bij PSV verder te gaan als hoofd opleidingen. Maar vanaf volgend seizoen keert hij terug bij de club uit Enschede. Rutten tekende immers een driejarig contract als technisch directeur en trainer-coach. René Eijkelkamp (ex-Club Brugge en KV Mechelen) volgt en tekende een overeenkomst voor dezelfde termijn.

Rutten wordt verantwoordelijk voor het totale technische beleid : de jeugdteams, scouting, eerste en tweede ploeg en het aankoopbeleid. Dat betekent ook dat de rol van Johan Plageman is uitgespeeld. Interim-coach Jan van Staa, die momenteel sterke prestaties neerzet, wordt hoofd scouting. “Dit takenpakket werd mij voorgelegd. Hoewel het tamelijk omvangrijk is, spreekt het mij aan”, verklaarde Rutten in de Volkskrant. “Als ze mij alleen als hoofdtrainer hadden gevraagd, dan had ik dat ook prima gevonden. Maar roep nu niet dat ik de Guus Hiddink van FC Twente word omdat ik beide technische functies ga bekleden. Want dat ben ik niet.”

Het is een typerende opmerking van Rutten, in wie weinigen een gelijkenis zien met Hiddink. Voor de 59-jarige wereldburger is media-aandacht business as usual, een onderdeel van zijn vak dat hij met gemak en plezier uitvoert. Het contrast met Rutten is groot. Hij mist Hiddinks natuurlijke présence en heeft moeite zichzelf te profileren in de perskamer. Rutten verkrampt dan, begint te zweten en komt lastig uit zijn woorden.

Het lijkt daarom niet geheel ondenkbaar dat de PSV-clubleiding juist daarin de motivatie zag om Rutten niet als belangrijkste kandidaat naar voor te schuiven voor de trainersvacature bij de Eindhovenaars. Een trainer van een topclub wordt geacht zijn vereniging voor de buitenwereld adequaat te vertegenwoordigen. “Ik heb er geen probleem mee nu de blikvanger te zijn”, counterde Rutten die kritiek.

RBC is sinds afgelopen weekend, na vier seizoenen, zeker van degradatie. Ook staat vast dat na vijf jaar het aflopende contract van Björn Daelemans (28, ex-Geel) niet wordt verlengd.

Na een afwezigheid van drie jaar keert Excelsior terug in de eredivisie. De ploeg van Mario Been won thuis met 3-1 van VVV-Venlo, de laatste belager van de Rotterdammers.

Marco van Basten is een voorstander van een Belgisch-Nederlandse competitie, met zestien ploegen. Via een rekenmodel komt hij op tien Nederlandse en zes Belgische clubs. Jan Peeters wijst het plan niet af, maar volgens Henk Kesler is dat een utopie.

Tom De Mul is vanaf komend seizoen weer Ajacied. De rechtsbuiten heeft als huurling bij Vitesse voldoende laten zien, zo oordeelt technisch directeur Martin van Geel. Urby Emanuelson (19) verlengde zijn verblijf tot 2011.

Roda JC liet weten de optie in het contract van doelman Kevin Begois (ex-KV Mechelen) niet te lichten, waardoor hij transfervrij kan vertrekken. Ivan Vicelich kondigde zelf zijn vertrek aan. Marcel de Jong (19), een offensieve middenvelder van Helmond Sport, tekende tot 2008. Elbekay Bouchiba (27), een middenvelder, wordt transfervrij voor drie seizoenen overgenomen van FC Twente.

Tony Vidmar, Tamas Petö en Arno van Zwam moeten uitkijken naar een nieuwe club. Ook Bart Van den Eede (ex-Beveren), die wordt verhuurd aan NEC, krijgt geen nieuw contract bij NAC

Het contract van Jochen Janssen, die momenteel herstelt van een achillespeesblessure, wordt niet verlengd door RKC.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier