Canales tekende bij Real.

Daniel Devos

Sinds vorige vrijdag werd Sergio Canales (18) in één klap een vedette. De talentrijke Spanjaard tekende immers een contract bij Real Madrid, dat zes miljoen euro voor hem neertelde, maar wil hem wel nog één of twee seizoenen laten rijpen bij zijn club. Op 10 januari stond Canales nochtans nog maar voor de derde keer in de basis toen hij twee doelpunten maakte bij de 1-2-zege van Santander op het veld van FC Sevilla.

“Hij heeft wat weg van Maradona“, kopte sportkrant Marca. “Hij dook op als een duivel uit een doosje”, heette het bij ElMundo. Toch kennen insiders dit supertalent al langer. Sinds hij op zijn elfde bij Santander zijn aansluitingskaart tekende, blonk hij uit in alle jeugdelftallen. Zo sterk zelfs dat de club al op zijn twaalfde de regels wijzigde, om ook al aan spelers op die leeftijd de trofee van beste jongere uit te reiken. Op zijn zeventiende werd hij met Spanje Europees kampioen en amper een jaar later werd hij verkozen tot beste speler van de Copa del Atlántico, een onofficieel EK.

Toch was het wachten tot Santander coach JuanCarlosMandiá de laan uitstuurde en verving door MiguelÁngelPortugal vooraleer Canales opnieuw een kans kreeg in de eerste ploeg. In sommige voetbalgidsen van vóór het seizoen was Canales zelfs niet in de A-kern opgenomen. Vorig seizoen had hij onder coach JuanRamónLópezMuñiz in zes wedstrijden nochtans in totaal honderd speelminuten verzameld.

Dit seizoen speelde hij onder Mandiá een kwartier tegen Getafe, toen Santander al met 4-1 achter stond en 19 minuten tegen Zaragoza, waarin zijn team nog een 2-0-achterstand kon goedmaken. Desondanks vond Mandiá het voor Canales kennelijk nog te vroeg. Misschien kostte dat hem wel zijn job. Want onder Portugal, die de spits geen verdedigende taken oplegt om hem niet “op te branden”, bewijst Canales wel zijn meerwaarde. Racing Santander verliet daardoor de degradatiezone. Zijn teamgenoten PedroPinillos en Xisco noemen Canales respectievelijk een “monster” en een “wonder”. DANIEL DEVOS

Josep ‘Pep’ Guardiola, wiens contract op het einde van het seizoen afloopt, werd door het bestuur voor een ultimatum geplaatst. De Catalaan besliste voor één seizoen bij te tekenen bij Barcelona. Tot grote vreugde van voorzitter Joan Laporta, die verklaarde dat dit “zijn achtste trofee was na de zes prijzen van vorig seizoen en de 2-6-winst op het veld van Real Madrid.”

Barcelona werd door het instituut voor de geschiedenis en de statistieken van het voetbal verkozen tot beste team van de laatste twee decennia. Na de 0-3-zege van afgelopen zaterdag bij Real Valladolid sluit Barça de eerste seizoenshelft ongeslagen af. Tot nu toe waren maar vier andere teams daar eerder ooit in geslaagd: Real Madrid, Espanyol, Athletic Bilbao en Real Sociedad.

Eduardo ‘Toto’ Salvio (19), de jonge en veelbelovende Argentijnse spits van Lanus, stapt voor acht miljoen euro over naar Atlético Madrid. Een kwart van die som moet de club meteen betalen, de rest later.

Pablo Daniel Osvaldo (24), de Italiaans-Argentijnse spits van Bologna, stapte over naar Espanyol.

Filipe Luís (24), de uitstekende Braziliaanse linksachter van Deportivo La Coruña, brak zijn enkel nadat hij vorige zaterdag tegen Athletic Bilbao de eerste goal scoorde. Dat betekent dat zijn seizoen voorbij is.

Real Zaragoza verwelkomde sinds 1 januari drie nieuwe spelers: de Tsjechische middenvelder Jiri Jarosik die overkomt van het Russische Samara, de Chileense aanvaller Humberto Suazo en de Portugese vleugelspeler Eliseu Pereira. Tegelijk wil de club heel wat spelers laten vertrekken: doelman Javier López Vallejo, de Argentijnse verdediger Roberto Ayala, de Kameroense middenvelder Franck Songo’o, de Braziliaanse spits Ewerthon en de Spaanse aanvaller Braulio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier