“Met ons voetbal en het puntenaantal staan we toch veel verder dan verwacht. We mogen dan ook spreken van een geslaagd competitiedebuut”, vertelt Claude Verspaille, de assistent-trainer van Moeskroen. Voor het seizoen werden de Henegouwers soms naar voren geschoven als degradatiekandidaat, maar de ploeg van Gil Vandenbrouck verraste in aangename zin. “Inderdaad. Maar slechter dan vorig seizoen, toen we begonnen met een dramatische drie op eenentwintig, was onmogelijk. Toen we de competitiekalender kregen tijdens de voorbereiding, maakten Gil en ik een voorzichtige prognose. Voorlopig tellen we één tot twee punten voorsprong op dat schema. Zeker omdat we ook al Anderlecht en AA Gent kregen voorgeschoteld”, beseft de oud-speler van KV Kortrijk, Club Brugge en Moeskroen.

“We lieten, door omstandigheden, een steekje vallen tegen Beveren, maar raapten dat op door de winst op Gent. Daar vonden onze spelers elkaar weer blindelings”, weet hij. “Ik ben er honderd procent zeker van dat we met Demba Ba de seizoensrevelatie in onze ploeg hadden. Hij was gehaald als spits, maar zorgde vanop de linkerflank voor een serieus verschil. Tot zijn beenbreuk, die een serieuze streep door onze rekening betekende. Daardoor dienden we ons tactisch systeem te veranderen, ook al omdat Adolph Tohoua pas nu weer zijn normale niveau haalt. Vergeet niet dat hij drie maanden niet speelde bij Lierse en daardoor fysiek niet top was.”

Maar Verspaille haalt nog andere bepalende factoren aan. “We kennen perfect onze kwaliteiten”, oppert hij. “Vanuit een sterke verdedigende organisatie kunnen we vlug overschakelen naar de tegenaanval. David Grondin en Geoffray Toyes, bezig aan een beresterk seizoensbegin, zorgen samen met Daan Van Gijseghem – die zich heel goed ontwikkelt – en Jean-Felix Dorothée of Jean-Philippe Charlet voor stabiliteit achterin. In de aanval zitten we met het surplus van Adnan Custovic. Na het vertrek van Marcin Zewlakow bekleedt hij een iets vrijere rol. Hij durft de ballen opeisen en scoort momenteel met de ogen dicht. Alles loopt gesmeerd, alleen moeten we rekening houden met onze beperkte kern van slechts achttien spelers. Bij schorsingen en blessures worden we kwetsbaar.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier