Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

SV Roeselare verloor zaterdagavond met 1-2 van AFC Tubeke en staat opnieuw laatste in de klassering. Het was, zo bericht zelfs de clubsite, ontstellend zwak.

De komst van Dennis van Wijk bracht hoop. Van Wijk roept goede herinneringen op in Roeselare. Hij leidde de club in 2005 naar de eerste klasse en realiseerde daar het eerste seizoen het behoud. Er is op Schiervelde zelfs een tribune naar hem genoemd: de Dennis van Wijktribune. Van Wijk is niet kapotgegaan in Roeselare, hij vertrok zelf toen hij voelde dat het daar tijd voor was. Zijn terugkeer veertien dagen geleden werd er overwegend als positief ervaren.

Rond Dirk Geeraerd hing steeds meer negativiteit. Na de nederlaag op Moeskroen (speeldag 8) kwam een bestuurslid van Roeselare in het perslokaal vertellen dat zijn broek was afgezakt toen hij de ploegopstelling had gezien. Het zegt veel over hoe het er op bestuursniveau aan toe gaat bij de jonge eersteklasser en het illustreerde vooral in welk straatje Geeraerd was aanbeland. ’s Anderendaags verklaarde de voorzitter dat hij wekelijks geëvalueerd zou worden en een wedstrijd later werd hij ontslagen.

Plots leek de bal weer te rollen voor KSVR. Onder Geeraerd was op verplaatsing niet één punt behaald, er was buitenshuis zelfs nog geen doelpunt gemaakt, maar met Van Wijk werd al meteen gewonnen op KV Mechelen. Was Roeselare er in Moeskroen zelfs niet in geslaagd om een strafschop binnen te trappen, in Mechelen ging warempel een afgeweken vrije trap in doel. De auteur van de gelukstreffer die de eerste zege opleverde, was uitgerekend Janne Hietanen, de Finse international die op dat moment hoog geklasseerd stond in het lijstje van foute transfers van Wim De Coninck.

Geeraerd voetbalde doorgaans in een 4-4-2. Van Wijk koos voor enkelbezette flanken en meer volk in de centrale as: Nasser Daïneche, Azubuike Oliseh en Damir Mirvic achterin, Gunter Van Handenhoven en Vincent Provoost voor de verdediging, Sekou Ouattara (rechts) en Janne Hietanen (links) op de flanken, Mahamadou Dissa diep in de spits en achter hem Cédric Bétrémieux en Stefaan Tanghe.

Even leek alles anders, maar zeven dagen later ging het weer helemaal fout: Roeselare speelde tegen Tubeke een chaotische wedstrijd waarin het weinig kansen creëerde en veel ruimte weggaf.

“Het nieuwe systeem ligt ons, vind ik, maar dan moet iedereen wel zijn werk doen”, zegt aanvoerder Stefaan Tanghe. “De trainer hamert op beleving, kwaliteit en scherpte. Wat dat betreft, was er een wereld van verschil tussen onze wedstrijd op Mechelen en die tegen Tubeke. De trainer kan wel eens iets door de vingers zien, maar het zal volgens mij nu toch snel veranderen. Dit is een groep met heel veel spelers van hetzelfde niveau. Niemand is onmisbaar. De goede mix vormen, is belangrijk.

“Voorheen speelden we compact, sinds de trainerswissel trainen we vooral op druk op de bal zetten. Aangezien powerplay ons niet ligt, moeten we vooral met elf man durven voetballen.”

Roeselare staat na ongeveer een derde van de competitie laatste met vijf punten. Dat zijn er twee minder dan Tubeke, drie minder dan Germinal Beerschot, vier minder dan Mechelen en vijf minder dan Dender en Bergen. Voor de winterstop speelt het achtereenvolgens nog tegen Genk (uit), Dender (thuis), Gent (uit), Westerlo en Anderlecht (thuis) en Cercle Brugge (uit).

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier