SV Zulte Waregem – Info

Stan Braem © belgaimage

Nieuwkomer Stan Braem

Voetballers die zich vanuit provinciale opwerken naar de hoogste klasse en daar ook slagen, ze zijn dun gezaaid. Stan Braem wil bewijzen dat het kan, bij Zulte Waregem, nadat hij pas op zijn zestiende debuteerde in vierde provinciale bij Eendracht Brugge. Aangezien zijn moeder er alleen voor stond, was er geen geld om lidgeld bij een ‘betere’ club te betalen. Braem mocht af en toe eens proeven van het ‘volwassenvoetbal’ en deed dat zo goed dat Dosko Sint-Kruis, een andere vierdeprovincialer, hem het seizoen erna (2016/17) binnenhaalde. Daar gooide Braem nog meer hoge ogen, als spits leidde hij Dosko twee jaar op rij naar de titel, dankzij een dertigtal goals per seizoen.

Lukas Willen
Lukas Willen© photonews

Het volgende seizoen zette Braem een stapje hoger, bij KFC Varsenare, in tweede provinciale. En een jaar later klom de West-Vlaming nog hoger op de ladder van het amateurvoetbal, bij KSV Oostkamp, waarmee hij van eerste provinciale naar derde amateur promoveerde, in 2020. Telkens was I-braem-himovic topschutter. Dat jaar kreeg hij ook de Bronzen Pantoffel, de Gouden Schoen van het futsal, want ook in zaal blonk Braem uit, bij ZVC Assebroeke. Hij schaafde er verder aan zijn techniek en dribbelvaardigheid.

Vorig jaar probeerde de spits het nog een niveautje hoger, bij KSKV Zwevezele, in de tweede amateurklasse. En ook daar scoorde Braem aan de lopende band. Nog altijd als fulltime werknemer bij de marine, waar hij vier jaar als schilder werkte. De Bruggeling wekte zo steeds meer de interesse van profclubs, onder meer van Cercle, en begon zo te dromen van een profcarrière. Zulte Waregem bood hem uiteindelijk een kans om die droom te realiseren: een contract voor twee jaar. Een dag na zijn laatste werkdag bij de marine legde hij bij Essevee medische tests af, drie dagen later sloot hij aan op training, en elf dagen later scoorde hij zijn eerste goal als prof, in een oefenmatch tegen Oudenaarde. Bij Zulte Waregem waren ze positief verrast door de progressie die Braem daarna op korte tijd maakte. Een voetbalsprookje is (misschien) in de maak.

SV Zulte Waregem - Info

Anekdotes

1 Community

Zulte Waregem zet erg in op community working. Zo organiseerde de club in het tussenseizoen een G-voetbaltoernooi, de Essevee Wandelvoetbalhappening en droeg het ook een steentje bij tot de organisatie van het Internationaal Amputatievoetbaltoernooi, waar de Red Flamingos aantraden.

2 Studeren

Er werd ook aan de studenten gedacht: van eind mei tot eind juni konden die terecht in de stilte van de Studie-O Essevee van de Elindus Arena.

3 Farmer’s son

De nieuwe abonnementencampagne werd ‘Trots om boer te zijn’ genoemd. Met op de affiche Pletinckx, Bossut en Hubert, gekleed in een werkersplunje en met botten, op een Waregemse boerderij. Toen Yves Lampaert, een Esseveefan, in de Tour de openingstijdrit won en zei dat hij maar een gewone farmer’s son was, werd dat meteen gedeeld op sociale media.

Jong talent Lukas Willen

De voorbije jaren trok Zulte Waregem steeds meer de kaart van de eigen jeugd, met spelers uit de Essevee Academie onder leiding van Joric Vandendriessche. Daarom gaat Jong Essevee, onder leiding van hoofdcoach en Essevee-icoon Frederik D’Hollander, komend seizoen ook aan de slag in tweede amateurklasse.

Bij de A-kern trainden vorig seizoen Wout De Buyser (20) en Lukas Willen (19) al een volledig seizoen mee. Zij tekenden nu ook een profcontract tot 2024, net als flankspeler Dylan Demuynck (18) en spits Lennert Hallaert (19). De Buyser maakte vorig seizoen al zijn debuut in de laatste competitiematch tegen Charleroi. Hij is een back-up voor de linksbackpositie, maar is nu even out met een enkelblessure.

SV Zulte Waregem - Info

Ook Willen staat dicht bij een basisplaats, als linksvoetige centrale verdediger. De jongeman uit Gavere kwam in 2019 over van Club Brugge, en wordt geroemd om zijn allroundkwaliteiten: snel, kopbalsterk, goeie voeten, rustig en intelligent op en naast het veld. Een perfect alternatief voor de Spanjaard Borja LÓpez.

SV Zulte Waregem - Info
© gf

3 vragen aan Francky Dekenne

62 jaar, veertien seizoenen verdediger bij KSV Waregem (tussen 1979 en 1995)

Was u verrast dat de club niet doorging met De fauw en Simons als trainersduo?

‘Gezien de resultaten niet echt, maar ik had wel verwacht dat De fauw zou blijven als assistent. Jammer, want hij is toch een man van de streek en heeft ook een lang verleden bij de club.

Mbaye Leye verdient, als nieuwe coach, zijn kans, maar hij zal ook moeten roeien met de riemen die hij heeft. Positief is dat hij de fighting spirit en de fysieke conditie in de ploeg weer wil opkrikken. Ik vrees wel voor de zware competitiestart, met een cruciale openingsmatch tegen Seraing. Als Essevee die start zou missen, dan zal het krediet van Leye, na zijn turbulent verleden met de club, vlug op raken bij het kritische thuispubliek.’

Wat vindt u, als ex-coach in de lagere klassen, van de transfers van Stan Braem en Nicolas Rommens?

‘Dat juich ik erg toe. De club had al veel langer spelers uit de lagere klassen moeten halen, want daar zit veel talent. Ik ken die twee spelers goed, en aan hen gaat Zulte Waregem veel plezier beleven. Braem vergelijk ik met TomDeSutter, die ook uit de lagere klassen kwam. Een pure goalgetter.’

Wat vindt u van het vertrek van jeugdspelers Ewoud Pletinckx en Dion De Neve?

‘Jammer, want ik zie veel potentieel in DeNeve. Voor Pletinckx is het misschien beter. Hij kan na een moeilijk seizoen met een schone lei starten bij OHL. Bij Zulte Waregem zag je dat hij leed onder de druk van de Esseveefans.’

SV Zulte Waregem - Info
SV Zulte Waregem - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier