SV Zulte Waregem – Info

De kracht van vernieuwing

Als ‘Essevee 2.0’ werd het nieuwe Zulte Waregem voorgesteld. Niet in onmiddellijke aanloop naar komend seizoen, maar al half maart. Niet toevallig na de 7-0-blamage op de voorlaatste speeldag tegen Anderlecht en een 5 op 30. Na een sterke eerste seizoenshelft was de ballon al net voor Nieuwjaar beginnen te verslappen en na de nipte uitschakeling door Club Brugge in de halve finale van de beker liep hij helemaal leeg. De kritiek op trainer Francky Dury en zijn oefensessies nam intern toe, spelers stuurden hun kat naar de zondagtrainingen, de sfeer in de groep zakte naar een dieptepunt.

Als hij blijft, moet Saido Berahino de draaischijf worden.

Nieuwe assistenten

En dus probeerde het Esseveebestuur de leeggelopen ballon weer op te blazen, onder het motto ‘vernieuwen, verjongen en verbeteren’. Niet meteen door de borstel door de spelerskern te halen, maar door de technische staf te wijzigen: Dury zou niet één nieuwe assistent krijgen, zoals eerst gepland, maar twéé. In plaats van oudgedienden Eddy Van den Berge en Ronny Verriest kwamen Davy De fauw, die een punt zette achter zijn spelerscarrière, en zijn ex-ploegmaat bij Club Brugge, Timmy Simons, die wilde investeren in een loopbaan als coach. Zij moeten vooral de trainingsaanpak moderniseren.

SV Zulte Waregem - Info

Met een grotendeels zelfde groep als vorig seizoen, want door de coronacrisis werd het transferbudget gelimiteerd, mede omdat Zulte Waregem een lucratieve miljoenentransfer van Cyle Larin richting CSKA Moskou misliep. Bovendien waren in de winterstop al drie spelers aangetrokken met oog op komend seizoen: Vossen, Dompé en Srarfi – opportuniteiten die CEO Eddy Cordier toen niet kon laten liggen.

Aangezien het aanvallend compartiment zo al goed gestoffeerd was, moest vooral de verdediging versterkt worden, na het verdwijnen van Mensah (terug naar Salzburg), De fauw (pensioen), Baudry en Walsh (contract niet verlengd). Bij Antwerp en Leeds viste Essevee Daniel Opare en Laurens De Bock (als rechts- en linksback) goedkoop op. Allicht komt er nog een back-up voor het duo PletinckxDeschacht.

SV Zulte Waregem - Info

Draaischijf Berahino

De basiself oogt zo meer dan degelijk, want Zulte Waregem wil Saido Berahino houden (tenzij er nog een niet te weigeren bod binnenkomt). De Burundees, die ooit schitterde in de Premier League, vormde vorig seizoen tot begin december een sterke tandem met Larin, maar deemsterde dan weg. Dat Berahino echter kan voetballen, bewees hij in de jongste voorbereiding, met verschillende goals. Hij had tijdens de lockdown blijkbaar niet stilgezeten. Op zijn geliefkoosde positie als 9,5 – achter Vossen, met Bruno op rechts (vorig seizoen goed voor 9 goals) en Srarfi/Dompé op links – en Seck/ Govea/ Sissako als ondersteunende buffer op het middenveld, kan hij dé sleutelfiguur worden. Zo zou ook Vossen, op zijn 31e, weer zijn torinstinct moeten kunnen terugvinden.

Als die sterkhouders fit blijven en hun draai vinden, zou Essevee 2.0 een zorgeloos seizoen moeten kunnen beleven. Bij veel blessureleed kan het wel in de problemen komen, want de kern is niet zo breed.

SV Zulte Waregem - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier