SV Zulte Waregem

Zinho Gano Groot rendement. © belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN PHILIPPE DETAELLENAERE BESTUURSLID

‘Prioriteit was onze defensie versterken, na het afscheid van Olivier Deschacht en Daniel Opare. Van Aken paste als linksvoetige centrale verdediger in dat plaatje, maar heeft door een voetblessure amper gespeeld – de grootste tegenvaller. Gelukkig heeft Boya de laatste vier matchen centraal achterin zijn stek gevonden: gestalte, duelkracht, goed uitvoetballend ook. Sørmo was op rechts een certitude in de eerste tien wedstrijden, maar kreeg daarna last van zijn knie. Nog onduidelijk hoelang hij, en ook Van Aken, out is. En of we in de winterstop alternatieven moeten aantrekken. Ciranni, een Belg met een goeie mentaliteit, doet het op rechts behoorlijk.

‘Meer loopvermogen op het middenveld vonden we in Vigen. Die startte goed aan het seizoen, maar had de laatste weken af te rekenen met kleine blessures en ziekte. Als hij op de ‘8’ uitgespeeld wordt, verwachten we nog veel van hem. Net als van Doumbia, die we in laatste instantie kosteloos hebben gehuurd van Sporting Lissabon.

Hubert zorgde voor stabiliteit, als leider ook naast het veld – zeer belangrijk. Verder wilden we met Fadera en Kutesa twee snelle, technisch vaardige jongens voor op de flanken. Zeker die laatste heeft zijn kwaliteiten al getoond. Ook Fadera, pas 20, ontwikkelt zich goed. Ideaal als foeriers, naast assistkoning Jean-Luc Dompé, voor Gano. Die toont waarom we hem hebben gehaald: scorend vermogen, gestalte, wegend op een verdediging… Een perfecte targetspits, al dan niet in combinatie met Vossen.’

WAT WIJ ZEGGEN

De grootste investering van de zomer, Zinho Gano, leverde Zulte Waregem ook het grootste rendement op, als targetspits met een neus voor doelpunten, zoals hij vorig seizoen bij KV Kortrijk ook bewees. Gano was een type dat Essevee de laatste jaren had gemist. Hij maakte die reputatie de voorbije maanden waar met 10 goals op 17 wedstrijden, als spitsbroeder van Vossen die ook al 11 keer scoorde – alleen het duo VanzeirUndav van Union is nog productiever in de Jupiler Pro League (25 goals). De laatste twee matchen werd Vossen wel naar de bank geschoven om meer balans in het elftal te creëren, na een stortvloed aan tegentreffers. Veel werd ook verwacht van Vigen, die een motor op het middenveld moest worden. Na een sterk begin viel hij evenwel de laatste weken terug door blessures, net als die andere nieuwkomer uit Scandinavië, Sørmo. Flankaanvaller Kutesa werd op het einde van de transferperiode gehuurd van Stade Reims, en toonde vooral de laatste weken zijn dribbelvaardigheid en snelheid. De 20-jarige Fadera toonde ook al flitsen.

Boya belandde eind augustus, als huurspeler, aan de Gaverbeek en geeft de wankele defensie meer duelkracht. De Belgische nieuwkomers Hubert en Ciranni speelden hun matchen, zonder grote meerwaarde. Doumbia, gehuurd van Sporting Lissabon, was nog te wisselvallig. Centrale verdediger Van Aken speelde alleen in de openingsmatch en viel daarna geblesseerd uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier