De Engelse media willen Sven-Göran Eriksson wippen als bondscoach omwille van een affaire met een secretaresse.

Voor één keer verdween David Beckham van de voorpagina’s van de tabloids. En voor een keer moest Becks de man die daar netjes gefileerd en in reepjes aan de schandpaal werd genageld, zelf bijspringen. Net zoals Sven-GöranEriksson, de blonde Zweedse god, zijn aanvoerder altijd steunde ten tijde van de media-oorlog rond zijn affaire met RebeccaLoos, gaf Beckham nu officieel zijn steun.

Die zou volgens de media – en Eriksson ontkende noch bevestigde – een affaire hebben gehad met een bondssecretaresse, ene Faria Alam. Een zuiderse schone, die volgens de tabloids als twee druppels water leek op Erikssons Italiaanse vriendin. Extra pikant detail : het was mevrouw Alams tweede topman, want zij had ook een affaire met chief executiveMark Palios. En volgens andere, niet bevestigde berichten, was er nog een derde topman in het geding. Of, zoals de Engelsen het allemaal zou mooi uitdrukten : they dipped their pen in the office ink.

Daar moeten ze nu voor boeten. Eriksson kwam eerder al eens in opspraak, na een affaire met tv-ster Ulrika Jonsson. Het feit dat hij buitenlander is, is al langer een doorn in het oog van de media. Die vinden het onzin dat een Zweed hun voetbal leidt. Met gematigd succes : twee kwartfinales op de voorbije twee toernooien is niet slecht, maar de Engelsen hunkeren naar meer, echt succes. Naar titels. En dus werd deze privé-zaak aangegrepen om een afrekening te maken.

Eriksson snapt dat niet. Hij zette zijn advocaten op de zaak. Die stelden hem gerust : een privé-kwestie is geen gegronde reden voor ontslag. Dat zou mevrouw Alam wel krijgen, als ze terug is van vakantie. De media schoven al meteen een paar kandidaat-opvolgers naar voren. Steve McLaren (Middlesbrough) kan op veel steun rekenen. Hij was al op het EK als assistent. Of Steve Bruce (Birmingham), eerder al genoemd door zijn club. Of Gary Lineker. Een maagd als trainer, maar volgt al jaren als anker van de BBC de nationale ploeg op de voet.

Morgen/donderdag 5 augustus moet de FA de knoop doorhakken. Wordt het schandaal in de kiem gesmoord of dook Eriksson een inktpotje te ver ? In elk geval willen ze snel komaf maken. Op 18 augustus oefent Engeland al in Newcastle tegen Oekraïne. Newcastle, de ex-ploeg van Kevin Keegan, die het bestond om zijn ontslagbrief aan de FA te overhandigen in de toiletten van Wembley. Het zijn vedetten, die Engelse bondscoaches. (PTK)

GEERT DE VLIEGER (Manchester City) scheurde vrijdag zijn achillespees en zal wellicht een seizoen out zijn. TRANSFERS. Chelsea haalde nog maar eens een topper binnen. Ricardo Carvalho volgt coach Mourinho van Porto naar Londen. Zijn transfer kostte ongeveer 30 miljoen euro. Engels international Nicky Butt trekt van Manchester United naar Newcastle. Hij kostte de Magpies 3 miljoen euro. Fernando Hierro (ex-Real) gaat met een vrije transfer naar Bolton. Erik Edman verhuist van Heerenveen naar Tottenham. Paul Gascoigne gaat de komende maanden bij Boston in de VS voetballen. Nwankwo Kanu tekende voor West Brom. TobiasLinderoth verlaat Everton en gaat naar FC Kopenhagen. Josemi is de eerste Spanjaard die coach Benítez naar Liverpool haalt. Sergei Rebrov zakt een reeksje : hij gaat van Tottenham naar West Ham. LIVERPOOL kreeg van de overheid de toestemming om een nieuw stadion te bouwen. Dat komt er in Stanley Park, naast Anfield. Het moet zestigduizend mensen een zitje kunnen geven. De Tsjechische international Vladimir Smicer is zes maanden out met een knieletsel. (PTK)

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier