De nieuwe spits van Lyon speelt momenteel de pannen van het dak.

Op zijn dertigste speelt Sylvain Wiltord op het toppunt van zijn kunnen. In de Champions League maakte hij op een schitterende manier zijn kans af toen hij alleen voor de doelman van Sparta Praag verscheen. In één actie toonde hij alles wat voetbal zo mooi kan maken : kalmte, vista, snelheid, techniek, dribbelvaardigheid en een wereldgoal.

Wiltord liep altijd al minder in de kijker dan spelers als Thierry Henry of Robert Pirès, maar kan toch al terugblikken op een schitterende carrière. Hij genoot zijn opleiding bij Rennes, werd in 1999 kampioen met Bordeaux en speelde vervolgens vier seizoenen bij Arsenal, met twee titels en twee FA-Cups. In 2000 behaalde hij de Europese titel met Frankrijk en afgelopen zomer trok hij naar Lyon. Het voetbal heeft Wiltord alles gegeven : “In onze familie hadden we geen overschot. Mijn moeder was bejaardenhelpster, ik heb vijf broers en twee zussen. Ik weet waar ik vandaan kom en daarom zeg ik altijd dat het profvoetbalbestaan een droom is. Wie als voetballer aan de klaagmuur gaat staan, kan ik met de beste wil van de wereld niet begrijpen.”

Terwijl toppers als Zidane, Makelele, Lizarazu en Thuram bedankten voor de nationale ploeg, wil Wiltord ook bij lesBleus nog schitteren. “Mij zullen ze buiten moeten zetten”, verklaarde hij aan L’Equipe. “Ik hou van de sfeer bij de nationale ploeg en van de reizen. Ik wil elke kans om te spelen met beide handen grijpen en met open vizier de concurrentie aangaan met de jongeren.” Over de toekomst van de nationale ploeg maakt Sylvain Wiltord zich ondertussen niet al te veel zorgen : “Er is geen reden tot paniek. Men heeft het voortdurend over de periode na Zizou, Thuram en Desailly, maar we zullen het nu eenmaal zonder hen moeten doen.”

Vorige zaterdag kwamen Wiltord en zijn maats van de nationale ploeg niet verder dan een scoreloos gelijkspel tegen een zeer sterk spelend Ierland. Dat maakt de wedstrijd van vandaag/woensdag in Cyprus alleen maar belangrijker.

FRANKRIJK

Raymond Domenech trok zelf naar Londen om er als bondscoach zijn problemen met de Franse internationals van Arsenal uit te praten. Jacky Dugueperoux volgde Antoine Koumbouaréop als coach van Strasbourg. Patrice Loko kreeg op 34-jarige leeftijd geen aanbieding meer van een eersteklasser en besloot een punt te zetten achter zijn carrière. Marco Simone, de vroegere spits van Monaco, die recentelijk nog werd geciteerd bij Standard, zal normaal gezien spelersmakelaar worden. Istres zit met een prikkend probleem : de oefenvelden werden overspoeld door hele legers muggen. Sommige trainingen moesten daardoor zelfs worden onderbroken. (PB)

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier