Nadat Atletico Madrid vorige donderdag thuis voor de beker verloor, kreeg coach Carlos Bianchi de wacht aangezegd. Na José Luis Mendilibar (Bilbao), Wanderlei Luxemburgo (Real) en Chuchi (Alavés), is hij dit seizoen de vierde trainer bij een Spaanse eersteklasser die vroegtijdig de laan wordt uitgestuurd. Het ontslag kwam niet als een verrassing, want twee maanden geleden al verklaarde voorzitter en filmproducent EnriqueCerezo dat in het voetbal “enkel de resultaten tellen”. Op dat ogenblik had Atletico nog maar vier keer gewonnen, vier keer gelijk gespeeld en vijf keer verloren. Daarna volgden alleen maar nederlagen. De laatste overwinning van Atletico dateert trouwens al van 27 oktober, toen het Cadiz versloeg met 3-0.

Bianchi won in Zuid-Amerika tal van prijzen, maar kon dat succesverhaal in Europa nooit overdoen. Acht jaar geleden werd hij na twintig speeldagen al eens ontslagen bij AS Roma, en ook toen had het bestuur eigenlijk nog uitzonderlijk veel geduld met hem. Als verzachtende omstandigheid kan Bianchi nu wel inroepen dat het niet hij is die de ploeg van Atletico heeft samengesteld. Toen hij in de Spaanse hoofdstad de touwtjes in handen nam, dacht hij te zullen kunnen rekenen op JuanRamonRiquelme, zijn vroegere aanvoerder bij Boca Juniors, maar de middenvelder verkoos om bij Villarreal te blijven. En precies in het middenveld knelt bij Atletico dit seizoen het schoentje, want er is niemand die zich kan opwerpen als ideale foerier voor de twee spitsen, FernandoTorres en MatejaKezman.

Het is nu de vraag of PepeMurcia, de opvolger van Bianchi die tot nu toe aan de slag was bij de satellietclub van Atletico, beter zal doen. Gezien de colchoneros een schuldenlast torsen van 125 miljoen euro hoeft hij alvast niet rekenen op veel versterking. Ten opzichte van zijn Argentijnse voorganger heeft hij wel het voordeel dat hij een stuk sympathieker is. Bianchi zocht nooit toenadering tot de fans of de media. In heel zijn periode bij Atletico gaf hij niet één diepte-interview. “Op het terrein win je wedstrijden, niet in de kranten”, wimpelde hij steevast vragen in die richting van journalisten af.

Roberto Carlos brak tien dagen geleden tegen Villareal het record van het aantal door een buitenlander gespeelde wedstrijden in de Liga. Hij speelde zijn 330ste competitiematch voor Real. Het vorige record stond op naam van Alfredo Di Stefano, die tussen 1953 en 1964, 329 keer tussen de lijnen stond.

Savo Milosevic, de Servische spits van Osasuna, moet als gevolg van een spierscheur in de bil één maand langs de kant blijven.

Antonio Cassano, die bij zijn overstap van AS Roma naar Real vijf kilogram boven zijn ideaal competitiegewicht zat, verloor na één week training al anderhalve kilogram. Onder- tussen werd ook bekend- gemaakt dat op de clausule om zijn contract bij de Madrilenen te verbreken een bedrag is gezet van 180 miljoen euro. Dat is nog 40 miljoen euro meer dan voor Ronaldinho.

Ronaldo, die dit seizoen al twee keer geblesseerd was aan de enkel, heeft nu voortdurend pijn aan zijn kuit. De Braziliaanse spits moest forfait geven voor de bekerwedstrijd tegen Bilbao en zal rusten tot hij volledig genezen is.

Morten Skoubo, de aanvaller van Brondby, tekende een contract voor vier en een half jaar bij Real Sociedad. De Baskische club zou een transferprijs hebben betaald van 600.000 euro.

Sevilla verlengde de contracten van verdediger Javi Navarro (32) en doelman Notario (33) tot 2008. David Prieto (23), een andere verdediger, mocht bijtekenen tot 2009.

VOLGENDE SPEELDAG

22/01 Zaragoza – Atlético Madrid, Villarreal – Osasuna, Santander – FC Sevilla, Sociedad – Bilbao, Real Madrid – Cádiz, Málaga – Celta, Getafe – Espanyol, La Coruña – Mallorca, Betis – Valencia, Barcelona – Alavés

TOPSCHUTTERS

1. Eto’o (Barcelona) 18 goals ; 2. Ronaldinho (Barcelona), Villa (Valencia) 11 goals ; 4. Diego Milito (Zaragoza), Ronaldo (Real Madrid) 9 goals

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier