Toen Patrick Vanoppen eind 2010 aan de macht kwam op het Kiel werd hij gezien als de grote redder van paars-wit. Er zou eindelijk een eind komen aan de bestuurlijke problemen. Er zou ook geen onenigheid meer kunnen ontstaan, aangezien Vanoppen beschikte over 99 procent van de aandelen. De rust en stabiliteit in de club zouden eindelijk wederkeren…

In mijn ogen is het beleid van Vanoppen er eerder een van ‘brood en spelen’, vooral in het begin. Achteraf gezien leek Vanoppen eerder een mediageile figuur die de supporters tevredenstelde met allerlei nieuwigheden. Dan denk ik vooral aan de naamsverandering naar Beerschot AC, het nieuwe logo, het nieuwe clublied, de ideeën voor paars gras en galmende palen, het stadiondossier waarover hij zo positief was… Daardoor maakte niemand zich zorgen over de financiële toestand van de club.

Dat Vanoppen een betere zakenman is dan dat hij kennis van het sportieve heeft, werd al snel duidelijk. Doorheen de jaren heeft Vanoppen er steeds voor kunnen zorgen dat hij de deadline voor z’n licenties (net) op tijd haalde, maar de beslissingen op het sportieve gebied waren zelden een succes. Het begon al met het niet verlengen van het contract van Daniel Cruz, die toch naar Beerschotnormen een meer dan behoorlijk laatste seizoen speelde op het Kiel. Zo herinner ik me nog een spandoek: ‘Vanoppen, Cruz = Beerschot’. Maar wat kun je eraan doen als supporters? Niets.

Nog een van de grote vergissingen van Vanoppen is het vertrek van Sherjill MacDonald. Aan het einde van het seizoen 2010/11 (met 4 goals uit 19 wedstrijden) zag Vanoppen MacDonald het liefst van al vertrekken. Er was naar eigen zeggen geen plek voor hem in het systeem waarin Beerschot wilde spelen, maar er was geen enkele club in hem geïnteresseerd en daardoor moest hij noodgedwongen nog een seizoen bij Beerschot blijven. Ook niet onbelangrijk is het feit dat MacDonald van heel de Beerschotselectie als beste presteerde op de fysieke tests! In het seizoen dat volgt, krijgt MacDonald meer speelminuten dan verwacht en met resultaat, hij is goed voor 7 goals uit 34 wedstrijden dat seizoen, zijn laatste en eerste seizoen voor het vernieuwde Beerschot AC. Maar blijkbaar volstond dat niet. Jammer, want deze speler hadden ze dit seizoen goed kunnen gebruiken!

Het is wel duidelijk dat Vanoppen een paars hart heeft – anders zou hij niet zo veel tijd en geld in de club investeren – maar hij zou zich beter laten omringen met mensen die wél iets van voetbal kennen. Als hij echt puur uit clubliefde handelt, dan zou hij ook moeten beseffen dat hij het best in zee kan gaan met de Duitse investeerders, ook al moet hij daardoor een stap opzij zetten, want veel meer aanbiedingen zullen er – vrees ik – niet komen.

Ondanks al het negatieve heeft Vanoppen ook veel goede dingen gedaan. Ik ben er zeker van dat hij achter de schermen veel doet voor de club. Het moet voor hem ook niet gemakkelijk geweest zijn om een club over te nemen die het financieel niet gemakkelijk had. Ondanks alles blijft mijn respect voor meneer Vanoppen zeer groot!

Nathan Carpentier, Brecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier