AA Gent haalde al zijn nieuwe spelers op de Belgische markt: Lazitch en Lepoint bij Excelsior Moeskroen, Coulibaly bij KV Kortrijk en De Smet bij Cercle Brugge. Uit de basiself van vorig seizoen vertrokken Jonas De Roeck, einde contract, naar Augsburg, en Bryan Ruiz naar FC Twente. In de marge verlieten ook Dario Smoje, Mathias Goossens en Habib N’Diaye de club.

Met de komst van De Smet, een middenvelder die kan scoren en assists geven, hoopt Gent het vertrek van Ruiz collectief beter op te kunnen vangen, terwijl Lepoint en Coulibaly meer verticaliteit in het spel moeten brengen.

VERDEDIGING

In doel staat met Bojan Jorgacevic een keeper die het vooral moet hebben van kracht en adrenaline. Hij kende vorig jaar een wisselend seizoen, maar krijgt nu een verdediging voor zich die geacht wordt minder individuele fouten te begaan. Frank Boeckx blijft voorlopig tweede doelman. Als derde doelman kregen in de voorbereiding Luka Lazitch en Kenneth Ots een beurtrol.

In de verdediging werd centraal de snelheid van Suler gekoppeld aan de doortastendheid van Wils, Duarte of Hanstveit. De Noor kan echter ook links spelen, waar hij meer soberheid aan de dag legt dan Kenny Thompson, die theatraler is in zijn acties en reacties. Rechts blijft het probleem van vorig seizoen latent aanwezig: als Roy Myrie en Roberto Rosales geblesseerd zijn – wat in de voorbereiding het geval was – moet Grondin of Duarte er worden uitgespeeld. Kassim Doumbia krijgt tijd om te groeien.

MIDDENVELD

De voorbereiding laat vermoeden dat Michel Preud’homme net als vorig seizoen voor een 4-2-3-1 (of een 4-3-3) kiest. Hij kan zijn type-elftal wijzigen naargelang van de tegenstander. In de driehoek op het middenveld is Bryan Ruiz weggevallen, maar de keuze om hem te vervangen is (voorlopig) ruim met Grondin, Thijs, Azofeifa, Lepoint, Smolders, Maric en De Smet. Thijs miste een stuk van de voorbereiding door een blessure, De Smet kon pas na het vertrek van Ruiz worden ingepast. Belangrijk gegeven bij het middenveld zijn het scorend vermogen en de verticaliteit en infiltratie die Michel Preud’homme wil zien. Vorig seizoen maakte dat van AA Gent de op een na meest scorende ploeg van de competitie: in 33 van de 34 wedstrijden (de laatste wedstrijd tegen Standard was de uitzondering) scoorde Gent. Mamoutou N’Diaye is een alternatief voor de toekomst.

AANVAL

Zlatan Ljubijankic lijkt onmisbaar als diepste centrale aanvaller: met zijn slimme loopacties en kracht laat hij anderen renderen. Alleen zijn scorend vermogen mag nog iets de hoogte in. Gent had niet echt een vervanger voor hem en haalde daarom Coulibaly. Coulibaly is ook sterk en kan centraal spelen, maar is een ander type dat nog meer de diepgang moet leren zoeken. Op de flanken krijgen Leye, Custovic, Olufade, Rosales of El Ghanassy offensief veel bewegingsvrijheid. Verdedigend en tactisch meedenken is niet altijd even evident en vergt voor sommigen, zoals El Ghanassy en Olufade, een aanpassing.

CONCLUSIE

AA Gent begint aan het tweede jaar van het driejarig project dat het met Michel Preud’homme aanging. De uitgesproken ambitie luidt minimaal even goed doen als de vierde plaats van vorig seizoen en het spektakel en dominant voetbal nog de hoogte in krijgen. Via de jeugdwerking hoopt Gent verder zijn onderbouw te verbeteren zodat resultaten structureel zijn.

De meeste bankzitters van Gent halen het niveau van het eerste elftal waardoor de ploeg niet hoeft te verzwakken als er iemand uitvalt. Toch zullen de individuele acties waarmee Bryan Ruiz een wedstrijd kon beslissen, gemist worden. Het wordt een uitdaging voor de technische staf om dat gemis op te vangen.

DOOR RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier