Newcastle zit in de degradatiezone. Wat scheelt er ?

Vandaag/woensdag speelt Newcastle in Breda, waar het tegen NAC een 5-0-zege uit de heenwedstrijd verdedigt. In de eigen competitie was het echter wachten tot voor tien dagen tegen Southampton op de eerste zege. Op dat moment was er zelfs al even sprake van een ontslag van Bobby Robson, die na vijf jaar Newcastle niet meer om zou kunnen met de soms bedenkelijke houding van zijn spelers naast het veld. Craig Bellamy, Kieron Dyer (in opspraak in Londen en zwaar beboet), Jonathan Woodgate of Lee Bowyer zijn immers geen brave doetjes.

Maar ook sportief loopt het niet, zeker niet in de aanval. Een eerste reden ligt bij blessures. Zonder Bellamy mist Newcastle snelheid en diepgang. Shola Ameobi, zijn vervanger, is een ander type en Alan Shearer heeft niet meer die beweeglijkheid om gaten te trekken.

Tweede punt : het middenveld, waar de basisopstelling die Robson vooraf in gedachten had, nauwelijks samen kon spelen. Andere combinaties bleken niet altijd complementair. Robson heeft zeven middenvelders voor vier posities en vond nog geen evenwicht. Vorig seizoen zorgden Nolberto Solano (op rechts) en Laurent Robert (op links) voor de voorzetten. Robert was dit jaar al vaak out. Solano, die ook al geblesseerd was maar ook – tot grote ergernis van Robson – vaak naar Peru trok, werd vervangen door Lee Bowyer, die zelden de achterlijn haalt, maar het liefst naar binnen komt. In plaats van de twee wingers en het succesrecept van vorig seizoen, had Newcastle er plots geen meer. Daardoor stokte de aanvoer naar de spitsen. Want centraal liep men, met ook nog eens Dyer, die graag infiltreert vanuit het middenveld, mekaar voor de voeten. De ploeg is dus vrij makkelijk te verdedigen.

Ook achterin heeft Robson zijn problemen. Onder meer met Woodgate, die een paar jaar terug dé rijzende ster leek te zijn. Maar na het nachtclubincident in Leeds kwam hij in opspraak. Sindsdien raakte hij verder weg van de nationale ploeg en verloor hij zijn status als topverdediger. (PTK)

RIO FERDINAND werd thuis gelaten van de interland tegen Turkije, omdat hij een dopingtest twee dagen te laat aflegde. De Engelse spelers dreigden even met een boycot. JODY MORRIS (24) werd door Leeds geschorst omdat hij betrokken zou zijn bij een verkrachtingszaak. Als hij schuldig wordt bevonden, krijgt de middenvelder zijn ontslag bij Leeds. SVEN-GÖRAN ERIKSSON ontkent dat hij een voorakkoord met Chelsea heeft. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Van Nistelrooy (Man. United) 8 goals ; 2. Owen (Liverpool), Shearer (Newcastle), Sheringham (Portsmouth), Boa Morte (Fulham) 7 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier