Sparta beloont eigen jeugdspelers.

De jeugdopleiding van Sparta, de tweede club uit Rotterdam, maakt zijn naam weer waar. Coach Foeke Booy durft momenteel mee te denken aan de toekomst van Sparta op lange termijn. De middenvelders Kevin Strootman (18) en Erik Falkenburg (20) toonden zich de laatste weken de perfecte aanjagers. Jongens uit de eigen opleiding die de doorbraak forceren omdat de coach noodgedwongen (door blessures en verkopen) het aandurfde om dit duo te brengen in plaatsen van te blijven zeuren om aankopen. “Ik had wel wat van hen verwacht”, bekende de oud-spits van KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent in de Telegraaf. “Maar hun ontwikkeling gaat de laatste tijd heel snel.” De talentenschuur is nog niet uitgeput, want ook Joey Godee (19), Joshua John (20) en Cees Toet (21) staan te trappelen van ongeduld. “Soms heb je zo’n uitzonderlijke lichting”, weet Booy.

Vooral Strootman heeft klasse te koop. De A-junior is een complete voetballer, die over een paar jaar moeiteloos de vergelijking met AZ-aanvoerder Stijn Schaars doorstaat. Hij koppelt een fluwelen linkervoet aan een prima inzicht en een goede wedstrijdmentaliteit. Strootman is niet snel, maar handelt wel vlug. “Hij compenseert zijn gebrek aan explosiviteit met een ongelofelijke vista”, stelt Booy.

De middenvelder is ook iemand met zelfkritiek. Bovendien heeft hij clubgevoel en staat hij open voor de mening van anderen. “In de jeugd speelde hij als klassieke nummer tien. Maar ik dicht hem een grote loopbaan toe aan en achter de bal. Hij moet het spel sturen in plaats van gestuurd te worden”, oordeelt zijn trainer.

Ondanks een opgewaardeerd en verlengd contract tot 2012 lijkt de kans heel klein dat deze parel zo lang in Rotterdam blijft. AZ wil hem aan het einde van het seizoen al overnemen. “Kevin weet precies wat hij wil”, beweert Booy. “Hij is een dominante persoonlijkheid, binnen en buiten het veld. Als hij een fout maakt, wijst hij bijvoorbeeld nooit naar anderen. Met zijn spel en houding dwingt hij iets af. Hij zal niet snel gaan zweven. Ik sluit een internationale carrière niet uit, maar Kevin weet dat hij daarvoor nog veel en hard moet werken.”

Feyenoord kan dit kalenderjaar niet meer beschikken over international Tim de Cler. De linkerverdediger staat minimaal zes weken buitenspel met een scheurtje in zijn hamstring. Na Denny Landzaat, Jonathan De Guzman, Michael Mols, Andwélé Slory en Luigi Bruins de zesde speler die uitviel met dat letsel.

Chris Woerts, de voormalige commercieel directeur van Feyenoord, sloeg een aanbod van FC Twente af. Hij gaat per 1 januari bij Sunderland aan de slag als international business development director.

Aan het eind van het lopende seizoen zal er nog geen club degraderen uit de Nederlandse tweede klasse, de eerste divisie. De opschorting geldt voor een jaar en zal alleen doorgaan als de amateurclubs akkoord gaan.

Aanvaller Joshua John verwacht op korte termijn zijn overeenkomst met Sparta te verlengen.

Jeroen Zoet (17), een talentvolle doelman, kreeg van PSV een profcontract tot 2012 en wordt vanaf 1 januari toegevoegd aan de A-kern.

Daniel Guijo-Velasco (Helmond Sport) werd door de aanklager betaald voetbal van de KNVB voor vijf duels geschorst vanwege zijn Hitlergroet tegen RBC. Bovendien moet de middenvelder meewerken aan een scholenproject.

Sepp De Roover (24) moet zijn terugkeer bij FC Groningen nog wat uitstellen. De rechterverdediger onderging een liesoperatie. Naar verwachting kan onze landgenoot na de winterstop weer aansluiten bij de groep. Zijn club bracht een bod uit op Serhat Koç, de topschutter van FC Eindhoven, die nog onder contract ligt tot 2011 bij de club van coach Marc Brys.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier